Hlavní navigace

Zvlhčovač vzduchu nevybírejte jen podle designu

5. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Trápí vás častá rýma nebo suchý kašel? Možná zvažujete nákup zvlhčovače vzduchu. Nabídka na trhu je široká. Dejte si ale pozor, některé přístroje pod sebou zanechávají loužičku. Podle čeho vybírat a je lepší volit s ionizátorem?

Vzduch v místnosti dokáže zvlhčit například i pověšené mokré prádlo nebo miska s vodou na ústředním topení. Pokud to nestačí, můžete si vybrat z rozmanité nabídky různě velkých, různě barevných, často hezky podsvícených zvlhčovačů vzduchu.

Zvlhčovač vzduchu, nebo lampička?      

Designéři si dali docela záležet. Některé zvlhčovače připomínají spíš lampičku nebo svítící sopku, která místo lávy chrlí chladnou páru. Pokud má přístroj skutečně splňovat to, proč se mu říká zvlhčovač vzduchu, na design se dívejte až později. Některé krásné přístroje totiž tečou nebo v okolí zanechávají mokro.

Před nákupem doporučujeme vyzkoušet, nebo alespoň pročíst uživatelskou diskusi.     

Výrobci často cílí na malé děti. Podívejte se:

Čemu před nákupem věnovat pozornost?

Velikost místnosti:

Jedním z nejdůležitějších parametrů není samotný přístroj, ale velikost místnosti, ve které chcete vzduch zvlhčit. Samozřejmě pak platí, že čím větší místnost, tím výkonnější zvlhčovač. Doporučení pro maximální velikost místnosti se udává u každého přístroje.  

Výkon a spotřeba:

Některé zvlhčovače dokážou výkon regulovat. Pokud mají zabudovaný vlhkoměr, můžete si nastavit cílovou vlhkost (v zimním období se doporučuje udržovat 45 až 65% vlhkost).

Velikost nádržky:

Velikost nádržky bývá různá a většinou platí, že se po vyčerpání vody přístroj sám vypne. V některých případech se ovšem rozsvítí červeně, nebo vás upozorní pípáním, což možná neoceníte zejména v noci. Čím větší nádržka na vodu, tím déle bude zvlhčovač v provozu. Pozor! Zvlhčovače s malou nádržkou nemusejí vydržet v chodu celou noc na plný výkon.

Hlučnost:

Většina zvlhčovačů pracuje velmi potichu, přesto se najdou i takové, které zlehka hučí. Máte-li rádi ticho, věnujte pozornost i tomuto aspektu. Hlučnost by neměla přesahovat 25 dB(A).

Pomocí inhalace se dostanou léčivé látky až hluboko do dýchacích cest. Inhalovat můžeme minerální nebo slanou vodu, éterické oleje, bylinky nebo léky.

Záleží na obtížích. A co je lepší, inhalátor, nebo hrnec s ručníkem?

Zásobník na aroma esence:

Chcete-li navíc provonět byt svojí oblíbenou nebo léčivou aroma esencí, vybírejte takové přístroje, které mají zásobník na aroma esence. Oceníte to zejména při rýmě a suchém kašli.

Ionizace a filtry:

Hygienickou nezávadnost vody a vystupující mlžiny zaručuje ionizace, respektive ionizátor. Vzduch je tak obohacený o záporné ionty, které zpříjemňují dýchání a mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Kromě toho odstraňují část poletujících nečistot.  

Některé přístroje obsahují ionizační stříbrnou tyčinku, kterou ponoříte do nádržky a tím potlačíte množení choroboplodných zárodků ve vodě zvlhčovače. Ionizuje se tak pouze voda, nikoliv vzduch.

Některé zvlhčovače k čištění vody využívají demineralizační filtry, které je potřeba po čase měnit.

Ceny:

Ceny se většinou odvíjejí zejména od vlastností a nabízených funkcí (dálkové ovládání, velikost nádržky, ionizace, spotřeba energie apod.) a výkonu přístroje, tedy velikosti místnosti, pro které jsou určené.

Ty nejdražší vyjdou na několik desítek tisíc a využijete je například ve velkých kancelářích nebo v muzeích či tiskárnách.

K domácímu použití postačí mnohem levnější typy. Nejlevnější seženete od 500 korun (např. Sencor SHF 900 nebo De Longhi VH 300). Nejdražší pak do 10 tisíc. Např. Boneco 2055D stojí od 8800 korun a Bionaire BU8000-I je k dispozici za 3700 korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).