Hlavní navigace

Zbavte se zápachu a pocení nohou

22. 7. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com / nese
Zapáchající nohy. Není to sice jen letní problém, ale v teplých měsících nás víc trápí. Jak se zápachu nohou zbavit, nebo jej alespoň zmírnit, když pravidelná hygiena nestačí?

Někomu se nohy potí víc než jinému. Částečně to může být ovlivněno geneticky, avšak samotné pocení chodidel lze ovlivnit i konzervativní léčbou.

Pokud zatím nechcete řešit problém s lékařem, nabízíme vám několik tipů, abyste se již nemuseli stydět zout si boty.

Zbavte se bakterií

Za zápach nohou mohou zejména bakterie, které pot rozkládají. Zbavit se jich, nebo je alespoň omezit, pomůže pravidelná péče o chodidla.

  • Při hygieně se zaměřte na prostory mezi prsty a nezapomeňte je po koupání pořádně vysušit čistým ručníkem.
  • Zbavte se ztvrdlé kůže. Jejím pravidelným broušením se zbavíte i některých bakterií.

Čím mýt nohy

Pokud teplá voda a běžné mýdlo nestačí, pořiďte si nějaké antibakteriální. Ideálně takové, které má i protiplísňové účinky. Například MERCO Sano mýdlo s ichtyolem. Cena od 30 korun.

Chronicky suchou kůži můžete umýt mycí kostkou BIODERMA Atoderm, která nejenže čistí, ale i pomáhá posilovat kožní bariéru. Cena od 160 korun.

Hygienická a další opatření proti zápachu nohou

  • Pravidelně si myjte nohy.
  • Noste ponožky jen bavlněné (sají vlhkost) nebo polypropylenové (odvádí vlhkost).
  • Ponožky pravidelně střídejte. To znamená, že si nikdy nenazujte stejné ponožky podruhé, i kdyby se vám zdálo, že nezapáchají.
  • Pokud si musíte vzít punčochy, vybírejte antibakteriální.
  • Nepůjčujte si cizí boty, a to ani papuče na návštěvě.
  • Noste prodyšné (celokožené) boty.
  • Boty pravidelně střídejte. Ideálně tedy nenoste každý den stejnou obuv.

Vodní lázeň

1. Jedlá soda s octem

Jedlá soda s octem dokáže v domácnosti divy. Bezpečně a hlavně šetrně odstraní bakterie z kuchyňského dřezu, umyvadel nebo třeba i ze zubních kartáčků. Pomůže vás zbavit rovněž bakterií na chodidlech.

Do lavoru nalijte teplou vodu a ocet v poměru 1:1. Přidejte lžíci sody. Nohy ponořte do vodní lázně zhruba na deset minut. Čas je dostatečný a nepřekračujte jej vzhledem k tomu, že ocet rozpouští vápno. Dlouhodobá nebo příliš častá lázeň by mohla způsobit změknutí kostí.    

2. Kamenec

Zhruba v šesti litrech teplé vody nechte rozpustit lžičku kamence v prášku. Vodní lázeň z kamence není časově omezená. Obecně se doporučuje alespoň třikrát týdně dvacet minut a celou proceduru zopakovat za měsíc. 

3. Bylinná koupel

Lipový květ, dubová kůra, rozmarýn nebo šalvěj stahují kožní póry a tím pomáhají omezit pocení. Bylinná koupel může obsahovat všechny zmíněné byliny, nebo jen některou z nich. Do lázně můžete přidat i mořskou sůl.   

Příprava je jednoduchá, jako byste si vařili čaj (kromě dubové kůry, ta by se měla vařit alespoň 20 minut). Samozřejmě pak musíte počkat, než bude mít odvar příjemnou teplotu.

Mazání proti pocení

Stejně tak jako mytí nohou je důležité i následné namazání. Použít můžete například lihový bylinný roztok ALPA francovka (cena od 18 korun), která zbaví nohy právě bakterií. Nezapomeňte promazat i místa mezi prsty, kde se bakterie nejvíce množí.    

Následně chodidla namažte krémem, který zvláčňuje a hydratuje ztvrdlou pokožku chodidel. Může být se včelím voskem (např. Pedik krém na nohy; cena od 30 korun), s měsíčkem a rozmarýnem lékařským (např. KNEIPP; od 120 korun). Pokud máte velmi zrohovatělou a popraskanou kůži, vyzkoušejte Allga San kosodřevinový krém na nohy. Cena od 150 korun.   

Péče o boty

Nejrůznější spreje většinou boty krátkodobě pouze provoní. Vybírejte tedy takové, které mají také antibakteriální vlastnosti. Například SCHOLL Fresh Step Sprej do bot (cena od 120 korun) nebo URGO Prevence mykóz (cena od 170 korun).

Možná mohou za zápach nohou plísně…

V případě, že žádný z uvedených tipů nepomůže, navštivte kožního lékaře. Příčinou zápachu mohou být plísně. Lékař vám pak doporučí antimykotika. Například EXODERIL krém, Lamisil a další. Ceny od 130 korun.

Nohám se sklonem k potivosti, zápachu a plísním uleví vodní lázeň z biologického přípravku chytrá houba. Roztok připravený ke koupeli můžete použít i na vytření obuvi. Případně na suché nohy použijte Devilan zásyp (cena od 100 korun). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).