Hlavní navigace

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích

22. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
I střídmí lidé se o Vánocích zblázní a dají svému trávicímu systému pořádně zabrat. Co s tím, když svátky kazí pálení žáhy, průjem, zácpa, nadýmání, bouřící se žaludek či žlučník?

Jako každoročně se většina z nás těší na období Vánoc, mnozí však ne na jejich atmosféru, ale zejména na množství jídla a pití, které o svátcích pravidelně spořádají. V druhé polovině prosince jsou tradičně v supermarketech, hypermarketech, řeznictvích a obchodech s lahůdkami a alkoholem nekonečné fronty. I člověk, který se po většinu roku chová v jídle a pití poměrně střídmě, jako by o Vánocích a v období přelomu roku zcela ztratil zábrany a konzumuje někdy až neuvěřitelné množství tučného, obtížně stravitelného jídla, často prokládaného horami sladkostí a alkoholem.

Tato kombinace vede k tomu, že náš trávicí systém není schopen zpracovat takovou nálož a výsledkem jsou nejen kilogramy váhy navíc, ale i zdravotní komplikace – nadýmání, pálení žáhy, žaludeční obtíže, zácpa, průjem a různé potíže se žlučníkem. Ty jsou pak nejčastější příčinou toho, že lékařské pohotovosti a ambulance chirurgických a interních oddělení v tomto čase někdy doslova praskají ve švech.

Nejlepším způsobem, jak se uvedeným problémům vyhnout, je (jako ostatně u velké části civilizačních nemocí) prevence. Tedy střídmost v jídle, pití, neméně významný je i dostatek pohybu. Málokdo bude asi o vánočních svátcích velmi aktivně sportovat, ale tento čas přímo vybízí alespoň ke každodenním procházkám. Co však dělat, když už nástrahám Vánoc podlehneme a zmiňované obtíže se dostaví?

Pálení žáhy

Asi nejčastější obtíž nepřináší velké zdravotní riziko, ale může být velmi nepříjemná. V následujících hodinách a dnech bychom měli vynechat tučné, kávu, čokoládu, kuřáci by měli snížit počet vykouřených cigaret. Někdy na pálení žáhy může pomoci sklenice studeného mléka, z volně prodejných léků jsou velmi účinná antacida (léky neutralizující žaludeční obsah) nebo medikamenty přímo snižující produkci kyseliny v žaludku (tzv. inhibitory protonové pumpy nebo H-2 blokátory).

Další tipy: Pálení žáhy kupodivu uhasí aromatické koření

Žaludeční obtíže

Nejčastěji se dostaví tlakové bolesti v horní polovině břicha v souvislosti s přejedením, mohou být spojeny se zvracením, které přinese úlevu a nebývá opakované. Pokud dojde ke zklidnění stavu a obtíže vymizí, v dalším období pak ordinujeme šetrnou stravu – bujóny, vařenou zeleninu, bílé pečivo. Postupně můžeme organismus zatížit větší dietní náloží, neopakujeme však dietní chybu, která takový stav vyvolala.

Vhodné jsou žaludeční čaje dostupné v lékárně, stejně jako volně prodejné trávicí slinivkové enzymy, které jsou účinné nejenom v léčbě, ale i v prevenci trávicích obtíží při očekávaném dietním prohřešku. Pokud však bolest trvá i při dietním režimu nebo se zvracení opakuje a nepřestává, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc, mohlo by se jednat i o některý ze závažnějších zdravotních problémů.

Průjem, zácpa, nadýmání

Pokud se do střeva dostane velké množství tráveniny neobvyklé skladby, což není při složení a množství vánoční stravy nijak výjimečné, střevo se s touto situací nemusí vyrovnat a na tuto nálož reaguje urychlenou, nebo naopak zpomalenou činností anebo tvorbou extrémního množství střevního plynu.

Základními léčebnými opatřeními při zácpě je dostatečný příjem nealkoholických tekutin, zvýšení fyzické aktivity (i obyčejná chůze pomáhá rozpohybovat střeva), dostatek vlákniny – ovoce, zelenina, celozrnné pečivo. V lékárně si lze bez receptu pořídit rozpustnou vlákninu – psyllium, laktulózu, dobrou službu prokáže i jednorázově podaný glycerinový čípek.

K tématu: Jak správně doplnit vlákninu

Nejlepší první pomoc při průjmu je krátkodobá očistná hladovka, z volně dostupných léků lze použít smectu nebo obyčejné živočišné uhlí. 

Více: Průjmu dejte volný průběh a česnečku

Při nadýmání opět vyloučíme tuky, snížíme množství nadýmavého ovoce a zeleniny, z dietetických opatření jsou hodná probiotika – ať už ve formě tabletových potravinových doplňků, nebo ve formě jogurtových či mléčných kultur. Volně dostupné jsou i protinadýmavé léky s obsahem simethiconu nebo dimethiconu.

Když je však zácpa, průjem nebo nadýmání spojeno s větší břišní bolestí, horečkou, zvracením nebo celkovými příznaky jako je dehydratace nebo zhoršení jiných chronických onemocnění, je vždy vhodné vyhledat lékaře.

Žlučníkové obtíže

Klasická žlučníková kolika se objeví po krátkém čase, někdy však až po desítkách minut po požití zejména tučné stravy. Projevuje se bolestí v pravém podžebří, která může být až krutá, někdy vyzařuje do zad a může být doprovázena zvracením. Je většinou kolísavé intenzity a v ideálním případě po desítkách minut až jednotkách hodin odezní. Je typická u pacientů s prokázanými žlučníkovými kameny, obtíže v podstatně menší míře se mohou vyskytovat i u pacientů bez kamenů jako reakce na extrémní množství přijatého tučného jídla.

Léčebně můžou pomoci analgetika s efektem na uvolnění hladké svaloviny stěny žlučníku jako jsou algifen, buscopan nebo no-spa. Po odeznělé žlučníkové kolice podáváme velmi šetrnou dietu zcela bez tuků, jen vařené nedráždivé a nenadýmavé potraviny bez koření, česneku a cibule. Pokud však bolest trvá déle, neustupuje, nebo se přidá zvýšená teplota, žluté zbarvení kůže a nebo se dokonce intenzita bolesti zvyšuje a lokalizuje se spíše doprostřed k páteři, je dobré neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky totiž signalizují možnost závažného zdravotního problému – zánětu žlučníku, neprůchodnosti žlučových cest, podráždění nebo již přímo zánětu slinivky břišní.

Závěrem je třeba popřát příjemné prožití nadcházejících vánočních svátků, které jsou pro většinu z nás nejkrásnější v roce, a bylo by škoda si je zkazit zdravotními obtížemi způsobenými vlastní nedisciplinovaností při extrémním dietním prohřešku. I o Vánocích totiž platí „všeho s mírou“.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).