Hlavní navigace

Názory k článku Vyšetření prsu: ultrazvuk, nebo mamograf?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2018 20:20

    Dana (neregistrovaný)

    Absolvovala jsem oba způsoby vyšetření prsou a oba jsou velmi nešetrné a bolestivé. U mamografu přílišné stlačení prsu ve "svěráku" a při UZ mi lékařka div nevyhloubila do obou prsou díry. Nelžete laskavě ani v tom, co se týče bolestivosti a ani v prý jednoznačném přínosu mamografického vyšetření. Mamograf totiž může objevit ložiska od cca 7mm a ještě navíc také dokáže vydat falešný obraz ložiska. Dále není pravda, že jeho záření je zanedbatelné. A aby toho nebylo málo, pokud v prsu již existuje ložisko, tak stlačením tkání rozptýlí karcinogenní buňky do krevního řečiště a uzlin. Proto již ve Švýcarsku zakázali využívání mamografu a v USA a Británii postupně doporučují snižovat jeho využívání v prevenci rakoviny prsu. Pro lékaře je pokaždé těžké změnit zafixované náhledy vyšetřovacích metod a způsobů léčby a vlastně tím popřít své dlouholeté přesvědčení a pracovní úsilí. Jedním z důvodů, proč nezavrhnout mamograf je jistě i jejich drahý nákup, takže se přece musí využít, že! Novou nadějí je termograf, který pracuje neinvazivně a dokáže odhalit ložiska menší než 7mm. Jenže do jeho nákupu se nikomu nechce, protože co pak s tou spoustou drahých mamografů? Osobně kombinuji pravidelné samovyšetření prsou se sonografií jednou za dva roky a věřím, že diagnostika prsou se začne seriózně zabývat i jinými formami vyšetření, např. termograf anebo elektroimpedanční tomografie - EIT.

  • 9. 3. 2018 12:56

    Dasa (neregistrovaný)

    Nechávám si pravidelně dělat pouze sono prsů, jelikož mi jedna velice nepříjemná zkušenost s mamografem bohatě stačí. Nevěřím, že mamograf není škodlivý, nechávat si každé dva roky lisovat a ozářit prsa může rakovinu akorát tak vyvolat. Moje známá pracuje léta v Německu na klinice a nechává si vyšetřit prsa pouze ultrazvukem, lékař jí dokonce řekl, že ultrazvuk je přínosnější.

  • 16. 4. 2018 14:20

    viktorka (neregistrovaný)

    Nesouhlasím s tím, že vyšetření na mamografu je bolestivé. Pocit pár vteřin stisknutého prsu je zanedbatelný. Jsou daleko horší nepříjemné, nebo i bolestivé pocity, než na mamografickém vyšetření. Ženy mají naprosto zbytečný strach. Chodím na toto vyšetření už řadu let, takže vím, o čem mluvím.

  • 25. 4. 2018 22:01

    Dana (neregistrovaný)

    Plně souhlasím s Vaším názorem na mamograf,to že je bolestivý - záleží od obsluhy,to bych pominula.Ale souhlasím s názorem na mamograf že je škodlivý, při vyšetření stejně nezobrazil žádný nález ale ultrazvuk ano.Taktéž souhlasím že vyšetřovací metody a léčba je konzervativní a zastaralá........

  • 21. 9. 2021 12:46

    bez přezdívky

    Plně souhlasím s paní Danou a tou šílenou bolestí .... no uznávám ,že samovyšetření chce doplnit alespoň ultrazvukem ,takže volám po 5 letech do Mamocentra .
    Když sestře oznamuji,že bych raději ultrazvuk ,tak se stává arogantní a mám si přepravit 500,- Kč . Na otázku proč mi ZP hradí mamograf,ale ultrazvuk nikoliv ?? S takovýma otázkama se mám obrátit na pojišťovnu !!
    Namítám,že si přinesu žádanku na ultrazvuk -odpověď : lékaři nechtějí takové žádanky vystavit prý - no uvidíme ? Nepřipadá mi to trochu jako nátlak -nechutný !!!!

  • 25. 4. 2018 21:53

    Dana (neregistrovaný)

    Jsem nyní samoplátce ultrazvuku - je mi přes 40let - mamograf jsem odmítala přesto jsem byla okolnostmi donucena a výsledek byl negativní...ovšem po vyšetření ultrazvukem nález se objevil....sou­hlasím s výše uvedeným článkem že mamograf je rizikový a že v ČR je zažitý radikální postup a přístup at už při karcinomu prsu nebo i pouhý neškodný myom z lékařského hlediska připravý ženu zbytečně o dělohu.Na co ji má když už nerodí.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).