Hlavní navigace

Výběr slunečních brýlí: Za stovku, nebo za tisíce? Hledali jsme rozdíl

17. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
UV filtr mají dnes prakticky všechny sluneční brýle, při výběru rozhodují jiné parametry. Prošli jsme s optometristkou řadu obchodů s brýlemi. Největší překvapení nás čekalo v prodejně potravin Albert. A zjistili jsme, že nejsou trojky jako trojky.

Sluneční brýle se dnes prodávají úplně všude, snad s výjimkou prodejny ryby-drůbež. Kromě oční optiky a módních butiků také v trafice, obuvi, levných knihách, drogerii, večerce i supermarketu…

Galerie: Test slunečních brýlí

Jak si z nich vybrat? Možná už víte, že UV filtr u současných slunečních brýlí nebývá problém. Vyhovující UV filtr mají i levné brýle, potvrdil například test MF Dnes, který nechal účinnost ochrany změřit ve speciální kalibrační laboratoři. Díky současným technologiím mají dostatečný UV filtr prakticky všechny brýle, i ty, co stojí několik desetikorun.

Kriteria pro výběr slunečních brýlí

  • kategorie – informace o tom, do jakého prostředí jsou brýle vhodné; číslo kategorie najdete na ,,nožičce“ – stranici brýlí
  • UV filtr – dostačující mají prakticky všechny brýle
  • tvar – brýle musí chránit oči i jejich okolí
  • zabarvení – volíme podle účelu
  • další – cena, kvalita provedení, servis ad.

Kriteria pro výběr slunečních brýlí bychom si také mohli rozdělit podle kvality ochrany zraku, kvality provedení (zda vydrží) a pohodlí (jak s nimi vidíme, jak nám sedí a sluší).

Nejsou trojky jako trojky

Malé číslo na nožičce brýlí je důležitý parametr. Udává tzv. kategorie slunečního filtru, tedy propustnost světla čočky slunečních brýlí. Čím vyšší kategorie, tím je čočka tmavší, a tím méně světla propouští. Označuje se také jako kategorie ochrany apod.

Neplatí – čím vyšší kategorie, tím lepší, záleží vždy na tom, k čemu chcete brýle využívat.

Kategorie jsou obvykle rozděleny do čtyř skupin zhruba takto:

Kategorie slunečního filtru

  • 0 - transparentní, slouží jako ochrana proti větru, mrazu apod.
  • 1 - ochranná funkce, rozjasňuje okolí; pro počasí pod mrakem apod.
  • 2 - při neostrém slunci, na běžné nošení spíše při jarních nebo podzimních slunečných dnech; do města
  • 3 - nejčastější letní čočka, pro běžné nošení a sportovní aktivity
  • 4 - silná ochrana na hory, ledové pláně, vodní hladinu apod.; obvykle ve specializovaných obchodech, např. sportovních; naprosto nevhodné pro řízení

Ovšem pozor. Zjistili jsme, že informace na brýlích absolutně nejsou jednotné. A také že bohužel mnohdy neodpovídají skutečnosti.

U brýlí obvykle najdete miniaturní letáček se symboly a čísly kategorií. Číslo samotné pak je na nožičce brýlí. Někde jsou kategorie čtyři, jinde pět, a pokaždé jsou pojaty trochu odlišně. Je tedy nutné vždy znovu studovat jejich označení.

Obvykle je trojka taková univerzální kategorie pro běžné nošení, do města, na sport, ale podle naší odbornice stačí i k moři. „Pokud budete převážně pod slunečníkem, je to dostačující,“ říká Veronika Farkašová z Oční kliniky DuoVize. „Ale pokud s nimi jdete do vody nebo jste na lodi, u hladiny, je to špatně, odraz od hladiny ještě znásobuje účinnost světelného záření.“ Do hor pak výrobci většinou doporučují čtyřku.

Veronika Farkašová, DiS.

Vedoucí optometrista na Oční klinice DuoVize, http://www.duovize.cz/

Vystudovala obor Diplomovaný oční technik na Vyšší odborné škole zdravotnické v Praze a obor optometrie v Národním centru ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.

Je členkou České kontaktologické společnosti a Společnosti českých optiků a optometristů. Pravidelně se účastní odborných vzdělávacích akcí a kongresů zaměřených na problematiku očního lékařství, optiky a optometrie.

To je všechno hezké, potíž je v tom, že čísla uvedená na brýlích nesouhlasí s realitou. „Tady si někdo vymýšlí,“ hodnotí optometristka brýle sice s číslem tři, ale světlými skly (viz galerie). Hned v několika prodejnách jsme našli vedle sebe brýle evidentně různých kategorií, velmi světlé a velmi tmavé, ale všechny s uvedenou kategorií tři. „Nejsou trojky jako trojky,“ komentuje odbornice naše nálezy. Pak je ovšem každá rada k výběru drahá. Zkuste si brýle podložit rukou a porovnat jejich zatmavení.

Proč brýle nejsou jen módní doplněk

Výběr slunečních brýlí řeší většina magazínů v duchu „co je trendy a jde mi k pleti“, respektive tvaru obličeje. To je jistě fajn, ale o to nám nejde. O co tedy? Jde o to, abyste dobře viděli a měli chráněný zrak – ale i citlivou pleť kolem očí. „Intenzivní sluneční záření vede ke tvorbě pigmentových skvrn, vrásek, narušení epidermis – vrchní vrstvy pokožky. Může vést i k zánětům očí, v horším případě  k trvalému poškození sítnice,“ vyjmenovává Veronika Farkašová. „Brýle vám mohou ublížit, když špatně sedí, sjíždí apod., slunce vám pak svítí do obličeje, do očí. Nejlepší tvar z tohoto pohledu je ´moucha.“

Důležité pravidlo zní: zvolit brýle podle účelu. Na běžné nošení a aktivity postačí jakékoli, které jsou vám příjemné.

Brýle do auta a na kolo

Pečlivěji vybírejte sluneční brýle na řízení auta či na kolo. „Při řízení vám tmavé brýle budou krást světlo. Potřebujete vytvořit kontrast, abyste dobře viděli. Vozovka je šedá, nebe modré, takže určitě nepoužívejte tmavě šedá nebo tmavě modrá skla, kontrast nevytvoříte, když máte navíc před očima stejné barvy. Tím nedostatek kontrastu ještě podporujete,“ říká optometristka. Na řízení jsou podle ní nejvhodnější barvy, které rozjasňují, hnědé a oranžové, nejoblíbenější barva je pak do zelena. „Vidíte, co je silnice, kde končí… Ještě lepší je, když brýle mají i polarizační filtr, pak se nelesknou přední skla, odrazy. Takže na řízení jsou ideální rozjasňující brýle s polarizací.“ 

Na kolo doporučuje růžovo-červená skla, dobré jsou průsvitné štíty, které také chrání například proti větru. „Cyklisté většinou volí transparentní skla, která mají ochranu UV, ale ne clonění. Vhodné jsou brýle, které mají jak zobrazovací, tak ochrannou funkci,“ popisuje Veronika Farkašová.

Pro řidiče i cyklisty jsou naprosto nevhodné brýle s nejsilnější ochranou, obvykle kategorie číslo čtyři.

Nejsilnější ochranu jsme našli v Albertu

Tyto brýle jsou naopak ideální do vysoko položených míst nebo na moře, kde je intenzita slunečního záření vyšší, což může být násobeno odlesky od sněhové pokrývky nebo vodní hladiny.

Proto věnujte pozornost výběru slunečních brýlí pro pobyt v horách nebo na lodi, kde budete potřebovat silnější ochranu. „Když si všimnete například brýlí horolezců, vypadají úplně jinak. Jsou to brýle, které mají krytí, plně kryjí celou očnici, mají povrchové úpravy, které ještě zvyšují ochranu a snižují propustnost,“ popisuje optometristka. Prodávají se spíše ve specializovaných obchodech.

Ze všech prodejen, které jsme prošli, jediná nabízela brýle – dle vlastního označení – skutečně určené k moři a do hor, a to byl Albert. Měl i vhodné brýle pro děti, které se mnohde jinde ukázaly být problematické.

Většina dětských brýlí není pro děti

Naši odbornici zarazilo, jak tmavá skla měly sluneční brýle pro děti, například některé modely z DM drogerie: „Do dětského oka by mělo jít co nejvíc světla. Jakmile máte tmavé sklo nebo tmavý filtr, znemožňujete přirozený vývoj vidění,“ říká Veronika Farkašová. U dětí je krom brýlí nutné ještě krytí hlavy a ideálně kšilt, a to nejen kvůli úžehu. „Děti jsou aktivní, brýle jim většinou nesedí a oči musí být více chráněny,“ doplňuje optometristka.

Vhodné brýle pro děti se světlejšími skly jsme kromě Alberta našli třeba i mezi úplně nejlevnějšími modely našeho testu v obchodě s módou AZ Fashion World.

Jaký je vůbec rozdíl mezi levnými a drahými brýlemi?

Výhody slunečních brýlí za tisíce a za stovku

Se značkovými slunečními brýlemi je to jako s luxusními auty. Jsou kvalitněji vyrobené, z lepších materiálů. Vypiplané do detailů, s technologickými a designovými vychytávkami. Něco vydrží a mají kvalitní servis. Ale v nejlevnějším modelu od Škodovky dojede taky.

Značkové sluneční brýle jsou prostě jiná liga. Když už se do nich rozhodnete investovat, je škoda nevyužít další z jejich bonusů – odborníka. Při nákupu vám poradí, který typ je pro vás a vaše účely vhodný, brýle vám upraví a přizpůsobí na míru. „To je právě rozdíl mezi značkovými a neznačkovými brýlemi. Neznačkové nám musí rovnou dobře sedět, žádná další úprava není obvykle možná. Značkové se dají dobře uzpůsobit, aby dobře seděly a opravdu kryly,“ říká optometristka.

Nakupujte raději osobně, v optikách a u autorizovaných prodejců. „Rejbeny“ z Turecka nebo internetu budou možná dobře vypadat, ale to je tak všechno. „Takové brýle musíte zkusit, abyste poznali ten rozdíl. Dejte si značkové brýle na oči, zjistíte, jak s nimi vidíte, jak sedí. To není jen o tom, mít tmavé sklo před očima, ale dobře vidět a mít dokonalou ochranu,“ uzavírá Veronika Farkašová s tím, že v našich zeměpisných podmínkách nám pro běžné nošení službu udělají i ty laciné brýle z butiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).