Hlavní navigace

Léčebny dlouhodobě nemocných: pro koho jsou a za kolik

7. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
LDN – tři písmena, pod kterými si představíme nemocniční postel, zářivky a poslední týdny života. „Eldéenky“ jsou ovšem pouze přestupní stanicí, často mezi klasickou hospitalizací a dalšími z ústavů následné péče. Nebo i návratem domů. Pro koho jsou tedy určeny, co od nich čekat a jak dlouho v nich může pacient být?

LDN se řadí do tzv. „odborných léčebných ústavů – OLÚ“, mezi něž dále patří rehabilitační, plicní, ošetřovatelská a psychiatrická lůžková zařízení. Slouží zejména k doléčení pacientů. Najdete v nich celodenní lékařskou a ošetřovatelskou péči nebo i rehabilitaci.¨

Léčebny dlouhodobě nemocných jsou:

  • jednou ze složek tzv. „následné péče“ a jsou určené zejména pro doléčování pacientů, pro které už další pobyt na „akutním“ lůžku není žádným přínosem;
  • odborná zdravotnická zařízení, která jsou schopná zajistit tzv. „následnou péči“, včetně lékařské péče 24 hodin denně. Kromě doléčení jde obvykle o podávání léků, ošetřovatelskou péči, převazy, rehabilitaci atd.

Podle čeho vybírat

  • S umístěním musí vždy souhlasit pacient, který má rozhodující slovo a má také právo si ji vybrat. Hlavním problémem výběru je ovšem fakt, že většina „LDN“ je beznadějně plná, takže se zpravidla dostane tam, kde je právě volno.
  • O přijetí může zažádat pacient sám, jeho rodina, praktický či jiný lékař anebo nemocnice (většinou sociální pracovník nemocnice), kde je právě pacient hospitalizován.
  • Přehled léčeben dlouhodobě nemocných můžete najít např. na Medispot.cz.

Kolik pobyt v LDN stojí?

LDN spadají do úhrad „následné péče“ a jsou financovány z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Je však známo, že pojišťovnami nastavené úhrady jsou obvykle nižší než skutečné náklady. Pak ovšem při poskytování řádné a kvalitní péče vzniká deficit. Ten buď doplácí sám pacient, anebo bývají částečně dotované svými zřizovateli, což může být např. kraj či město.

  • Za standardní pokoj pacient doplácí od 0 do 400 Kč na den. Pokud zvolí nadstandard, cena se může vyšplhat k částce 15 000 Kč za měsíc a více.
  • Ceny v soukromých zařízeních se pohybují od 10 000 Kč výše. Mohou se vyšplhat ale i k částkám nad 30 000 Kč.

Kam z LDN?

Doba pobytu v LDN není limitovaná, řídí se pouze zdravotním stavem pacienta.

Čtěte k tématu: LDN – devadesátidenní lhůta je mýtus

Pokud již pacient zdravotnickou péči nepotřebuje, je třeba řešit další péči.

  • Většinou jsou překládáni do nejrůznějších dalších zařízení, včetně akutní péče, do zařízení sociální péče, domovů pro seniory atd.
  • Někteří pacienti jdou z LDN domů, a to zejména v případě, že se o ně postará rodina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).