Hlavní navigace

Vlhký kašel – vyberte si jeden lék a s dalšími ho nekombinujte!

15. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nemoci z nachlazení často doprovází vlhký kašel. Jindy vystřídá suchý kašel. Poznáte ho tak, že vykašláváte hleny. Nebývá již tak dráždivý, přesto je dobré užívat léčivé přípravky na podporu vykašlávání, na ředění hlenu nebo na tvorbu řídkého hlenu.

Pro snadnou orientaci bývá na krabičkách s léky výraz „na vlhký kašel“, případně latinské zaklínadlo „expektorancia“, což je skupina léčiv, která pomáhají s vykašláváním. V případě přírodních léků jde o výtažky z lékořice, eukalyptu či divizny.

  • Léky na vykašlávání byste neměli užívat společně s přípravky k tlumení kašle, např. pokud obsahují kodein. Mohlo by tak dojít k hromadění uvolněného hlenu v dýchacích cestách. Vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo s farmaceutem.
  • Vyberte si lék, který vám vyhovuje, a ten užívejte.
  • Dodržujte pravidelnost.
  • Neužívejte před spaním.

Přípravky na vlhký kašel jsou k dostání v různých formách:

Sirupy

Doba užívání většiny sirupů by neměla přesáhnout týden až deset dní.

Ke zlepšení by mělo dojít do tří dnů u dětí, do pěti u dospělých.

Pokud tomu tak není, vyhledejte lékaře.

Za 100 ml zaplatíte 100 až 130 Kč.

Kapky

V účinnosti mezi sirupy a kapkami není rozdíl.

Záleží na každém, co mu víc vyhovuje.

Výhodou kapek je, že nebývají tak sladké.

Zaplatíte od 60 do 170 korun, podle velikosti balení.

  • Ke zkapalnění a rozpouštění hustého hlenu můžete použít Bromhexin 8 KM a Bromhexin 12 BC (vhodný pro děti od dvou let). Neužívat déle než čtyři až pět dní. Je vhodný také jako doplněk k léčbě antibiotiky (vede ke zlepšenému přechodu antibiotik do plicní tkáně). Cena okolo 100 korun.
  • Ambroxol AL kapky: Vhodný pro dospělé i děti včetně kojenců – děti do dvou let pouze na doporučení lékaře. Cena okolo 70 korun.

Horké nápoje a šumivé tablety

Další možností, jak podpořit vykašlávání, jsou horké nápoje, např. ACC Long Hot Drink. Variantou jsou ACC Long šumivé tablety.

Ani jeden z těchto výrobků není vhodný pro diabetiky a děti do 14 let.

Ceny jsou od 140 do 200 korun.

Tablety a tobolky

Pro dospělé a děti od 6 let jsou určeny tvrdé tobolky ACC, nebo pro dospělé a děti od 12 let Ambrobene. Cenově se vejdete do sta korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).