Hlavní navigace

Vbočený palec: možnosti léčby jsou omezené

20. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ostatní si tzv. vbočeného palce povšimnou kvůli charakteristickému vychýlení na stranu. Pacienti, kteří v botě skrývají hallux valgus, ho však popisují jako velmi bolestivou záležitost. Zpočátku jde jen o estetickou záležitost, která může sem tam zazlobit, ale po letech umí pořádně potrápit.

Osob s vbočeným placem je k vidění čím dál víc, zejména mezi ženami. Co je na vině, když vám palec začne „zahýbat“ na stranu?

Příčiny vbočeného palce

Na vzniku se výrazně podílí zejména nevhodné obutí. U žen jsou největším hříchem vysoké podpatky, které ztělesňují riziko, a mohou navíc podpořit i vznik ploché nohy. Ze stejného důvodu často dochází i k rozvoji vbočeného palce. Nevhodné jsou lodičky i balerínky. Zvlášť se vyvarujte úzké a špičaté obuvi.

Preventivní opatření, která se vyplatí dodržovat

  • Noste pohodlnou, nejlépe zdravotní obuv.
  • Pravidelné procvičování. Doporučuje se zvedat různé předměty ze země za pomoci prstů. Pracujte s míčkem.
  • Máte potíže s klenbou, plochou nohou či se šlachami? Zajděte k odborníkovi. Zanedbání těchto potíží může vést nejenom k jejich rozvoji, ale také přerůst v další komplikace.

Také u této problematiky může mít hlavní slovo genetika a rodová zátěž.

Rizikové jsou také poklesy hormonálních hladin.

Další možnou příčinou jsou vrozené potíže s pohybovým aparátem.

Snížení bolestí

Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být. Často je spojován se záněty, otokem a zarudnutí v inkriminované oblasti. Silnou bolest pomůže překonat Ibalgin nebo Ibuprofen. Máte-li citlivý žaludek, můžete zkusit Panadol nebo Paralen.

Možností je také lokální léčba, jako je Dolgit krém nebo gel, Voltaren či Olfen. Nasnadě je rovněž homeopatická mast z celíku zlatobýlu s jodisolem.

Tito pomocníci uleví od nepříjemných průvodních jevů, vbočeného palce vás samozřejmě bohužel nezbaví.

Citelnou úlevu přináší také magnetoterapie či elektroterapie.

Léčba vbočeného palce: začíná korekcí, končí operací

Trápí vás hallux valgus a máte obavy, že vám hrozí pouze a jenom operativní zákrok? Operace představuje jednu z možných alternativ, dnes se k ní odborníci přiklánějí mnohdy poté, co jsou vyčerpány dostupnější varianty ambulantního typu.

I dosud lehce vychýlený palec z osy si zaslouží pozornost a korekci, lze k tomu použít vhodné tejpy a bandáže. Tejpování by vám měl minimálně na poprvé ukázat odborník. Špatné tejpování může i ublížit, měli byste mít základní orientaci v možnostech a druzích tejpovacích pásek.

Máte od lékaře potvrzeno, že vaše chodidlo splňuje příznaky počátečního náběhu na valgózní palec? Neváhejte začít používat speciální korektory, které jsou vyvinuty právě na tuto problematiku. Prodávají se různé gelové korektory pro vbočený palec, jejich účinnost však podle lékařů není velká.

Spíše se doporučují bandáže. Na trhu jsou k mání dva typy (skvělé výrobky nabízí například Sanomed, S+V svorto.cz). Denní fixuje chodidlo, napomáhá při chůzi. Noční mírní bolesti, které po námaze nebývají zrovna nepatrné. Klíčové je také použití biomechanické aktivní stélky do bot.

Doporučuje se také aplikovat Dornovu metodu, která za pomoci manuálních cviků navrací klouby a celkový pohybový aparát do své přirozené polohy.

Pokud nepomáhá nic z výše uvedených možností, poslední krok k úlevě představuje operace. V současné době se používá několik operačních technik, které vybere ortoped dle typu a pokročilosti nálezu. Velmi rozšířená je resekční artroplastika podle Brandese-Kellera.

A co je důležité a podceňované – pokud se chcete vyhnout recidivě vbočení palce, je po operaci nutná rehabilitace a korekce nohy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).