Hlavní navigace

8 tipů, jak na zánět močových cest

14. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Močové infekce jsou druhým nejčastějším infekčním onemocněním, s nímž se lze setkat. Základem, jak se nepříjemným zánětům vyvarovat, je prevence. Ve spolupráci s Českou urologickou společností proto přinášíme osmero užitečných rad, jak se vyhnout zánětům močových cest.

Velmi časté onemocnění, které trápí víc ženy než muže. K nastartování stačí málo, a pokud nejsou léčeny včas, hrozí značné komplikace. Zbavte se zánětu močových cest hned v začátcích. Nejen brusinkami.

Základem je prevence

1. Dodržujte pitný režim

Obecně spočívá prevence v dostatečném pitném režimu tak, aby člověk vymočil dva litry moče během dne. „Koncentrovaná moč dráždí močové cesty. Obvykle má kyselé pH a je tak dobrým médiem pro rozvoj bakteriální infekce,“ říká Michaela Matoušková z pražského Urocentra a dále dodává: „Pít bychom měli zejména vodu, slabé čaje a minerálky. Sladké limonády jsou kaloricky zatěžující a často s obsahem nevhodných chemických stabilizátorů a barviv.“

2. Nepředržujte močový měchýř

Vyprazdňování močového měchýře by mělo být pravidelné. Když musíte na toaletu, jděte. Častým močením napomáháte vyplavovat bakterie a omezovat šanci na jejich množení.

  • Choďte na toaletu ihned, když pocítíte potřebu.
  • Snažte se močit co nejčastěji.

3. Vybírejte vhodné spodní prádlo

Prádlo přicházející do těsného kontaktu s intimními partiemi by mělo být z přírodních, prodyšných materiálů. Nejvhodnější je pro tyto účely bavlna.

Ženy by měly rovněž myslet na výběr konkrétního typu spodního prádla. Kalhotky typu tanga nejsou pro delší nošení vhodné, neboť fungují jako navlhčený knot a usnadňují vycestování bakterií z oblasti konečníku k močové trubici.

  • Ideální materiál spodního prádla je bavlna.
  • Raději se vyhněte kalhotkám typu tanga.

4. Správně pečujte o intimní partie

Hygiena je základ, nesmí se to s ní ale příliš přehánět. Ženy by se měly vyvarovat nadbytečné hygieně, která vede k chemickému a mechanickému dráždění kůže a sliznice genitálu, což je následně činí méně odolnými.

„Zapomínat by se nemělo ani na střídání menstruačních či inkontinenčních pomůcek a správné otírání konečníku, to by mělo vždy probíhat směrem ven (nikoliv přes pochvu). Z toaletních papírů volte raději neparfémovaný, stejně jako u lubrikačních gelů,“ doplňuje uroložka.

5. Dodržujte pravidla při pohlavním styku

Neměli bychom zapomínat na osobní hygienu a to zejména ženského i mužského genitálu před a po pohlavním styku. Během něj totiž velmi snadno dochází k přenosu mnoha různých typů bakterií.

Vhodné je se po sexu nejen osprchovat, ale také vymočit. Místo pesaru pak raději volte kondom.

6. Držte ledviny a nohy v teple

Nepříjemné zdravotní problémy se mohou projevit i bez bakteriální nákazy. Typickým příkladem je prochladnutí ledvin. Je proto vhodné vyvarovat se působení chladu. Nepodceňujte výběr vhodného oblečení ani v létě, kdy jsou nahá záda často vystavena větším nástrahám než jindy. Své v tom často hraje také kombinace dlouhého pobytu v mokrých plavkách, které vytváří ideální prostředí pro rozvoj infekce.

V zimě jsou kalhoty s vyšším pasem a nošení nátělníků nebo košilek samozřejmostí.

7. Zpestřete si jídelníček

Doplňkovou prevencí může být také správný jídelníček, užívání laktobacilů a probiotik. Vhod přijdou také brusinky, které zabraňují přilnutí bakterií na stěny močových cest. Avšak účinek probiotik i brusinek se dostaví až při dostatečném množství účinných látek.

Z močopudných potravin (tipy pro odvodnění organismu) je osvědčená petržel, ve velkém množství však může působit dráždivě. Doporučit lze také léčivé čaje se zklidňujícím protizánětlivým efektem – ať již jde o heřmánek, řepík lékařský, hluchavku, zlatobýl či ostropestřec

Skvělou prevencí k potížím s ledvinami a močovými cestami jsou doplňky stravy s přírodními antioxidanty. Podívejte se na 10 nejprodávanějších.

8. Reagujte na příznaky

zánětů močových cest je nezbytné zahájit včas odpovídající léčbu, neboť její zanedbávání může vyústit v řadu závažnějších problémů. Kromě úporně se opakujících obtíží až v poškození ledvin či potíže s otěhotněním.

Pokud urologické problémy během dvou dnů nepoleví, mělo by být samozřejmostí vyhledat lékaře. Riziková je skupina seniorů a diabetiků, především pak těhotných žen. První kontakt by měl směřovat k vašemu praktickému lékaři. Při opakovaných zánětech je již vhodnější odborná pomoc urologa.

Zdroj: Česká urologická společnost

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).