Hlavní navigace

Tupozraké dítě může oči cvičit

2. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Tupozrakostí u nás trpí čtyři procenta dětí. Vada komplikuje život školáka a neléčená může skončit ztrátou vidění jednoho oka. Čím dříve začnete oči cvičit, tím vyšší je naděje na vyléčení.

Jednou z nejzákeřnějších očních vad je tupozrakost. Postihuje čtyři procenta dětí v ČR. „Amblyopie neboli tupozrakost je funkční vada zraku, která se projevuje jako snížená zraková ostrost způsobená útlumem zrakového vnímání a nelze ji vykorigovat pomocí brýlí ani čoček ke stoprocentní zrakové ostrosti. Vada postihuje převážně jedno oko, výjimečně obě, a velmi často vzniká jako funkční komplikace šilhaní,“ vysvětluje oční lékařka Gabriela Pilková.

MUDr. Gabriela Pilková

oční lékařka

Specializuje se na léčbu hemangiomu u dětských pacientů. Autorka a spoluautorka odborných přednášek a článků. Členka odborných společností. Lékařka Dětského očního centra Kukátko, www.detskeoci.cz.

Dítě, které špatně vidí, se mnohem dříve unaví, ztrácí koncentraci, bývá nepozorné, roztržité, začíná zlobit a některé návyky si pak přenáší i do dalšího života,“ říká lékařka.

Při správné funkci zraku se pozorovaný předmět zobrazuje na sítnicích obou očí a mozek oba obrázky spojuje do jednoho prostorového obrazu. Pokud je obraz z jednoho oka méně kvalitní, mozek dostává dva rozdílné obrazy, a tak zrakové podněty ze slabšího oka vyřadí, aby nerušily obraz vytvořený zdravým okem. „Zkrátka mozek zpracovává pouze obraz z oka, které zobrazuje sledovaný předmět správně. Slabší oko mozek postupně potlačí a nepoužívá ho. Díky tomu zraková dráha ochabuje, až se spojení oka a mozku přeruší a oko se stává tupozrakým.“

Léčba musí začít brzy

Problémy, které tupozrakost způsobuje, se promítají i do dalších mimoškolních činností a běžného života. Dochází totiž ke ztrátě prostorového vidění, člověk se u těžších forem tupozrakosti prakticky stává jednookým. To pak velmi ovlivňuje kvalitu života a může způsobovat velké omezení v běžných činnostech, sportu, zájmech a samozřejmě později také v zaměstnání, neboť tupozraký člověk některá zaměstnání vykonávat nemůže.

Předškolní věk je přitom posledním obdobím, kdy je možné tupozrakosti zcela zabránit, v dospělosti je tento nedostatek v podstatě neléčitelný. „S léčbou tupozrakosti pomocí cvičení očí je třeba začít velmi brzy, ideálně mezi třetím a pátým rokem věku dítěte, kdy je šance na úplné vyléčení velmi vysoká. Cvičení je účinné i u starších dětí, ale začne-li se po osmém roku věku, naděje na odstranění tupozrakosti je již velmi malá. V pozdějším věku dítěte už není možné tupozrakost zcela vyléčit, a u dospělých není léčba účinná. Pokud začneme s dětmi cvičit oči v předškolním období, je šance na zlepšení velmi vysoká,“ říká MUDr. Pilková.

Léčba pomocí oční gymnastiky

Tupozrakost je možné odstranit pomocí speciálních tzv. pleoptických cvičení, která se zaměřují na rozvoj zrakového vnímání, využívá světelných podnětů, rozvoj barvocitu, zlepšení orientace v prostoru, na výcvik zrakově motorické orientace atd. Cvičení je založeno na principu oko-ruka, oko-noha, oko-paměť a maximálně využívá hravost a fantazii dítěte.

„Možnosti a druhy cvičení jsou velmi rozmanité. Vhodné jsou tedy například postupy obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, různé skládačky, pexesa apod. Poslední dobou se objevují i speciální počítačové hry pro cvičení dětí s tupozrakostí. Všechna cvičení musí probíhat se zakrytým lépe vidoucím okem, aby se postižené oko nutilo zapojovat co nejvíce. Struktura a četnost cvičení se stanovuje na základě vyšetření a k vyléčení je zpravidla zapotřebí i cvičení pod odborným dohledem na speciálních přístrojích,“ vysvětluje Romana Zehová z Dětského očního centra Kukátko.

Mgr. Romana Zehová

ortoptistka

Vystudovala obor dětská sestra, PSS ortoptika, pleoptika a ošetřovatelství. Ortoptistka v Dětském očním centru Kukátko, www.detskeoci.cz.

Prvňáci a tupozrakost

Včasná preventivní prohlídka tak může zachránit dítěti zrak a celou budoucí kariéru, nejen tu školní. „V našem Dětském očním centru Kukátko se často setkáváme s dětmi, které k nám dorazí na základě doporučení z pedagogicko-psychologické poradny. Tam jsou většinou odeslány ze školy, protože jejich výsledky neodpovídaly očekávání. U nás pak většinou zjistíme, že tyto děti ´pouze´ nevidí,“ uvádí MUDr. Pilková a nabádá rodiče, aby prevenci nepodceňovali: „Orientační měření PlusOptix standardně stojí 300 Kč (Kukátko nyní nabízí mimořádnou slevu pro letošní prvňáčky). Jeho výhodou je, že dítě nijak nezatíží a přitom rychle odhalí případné oční vady.“ Během pár minut tak víte, zda jsou oči vašeho dítěte v pořádku či zda by mělo podstoupit komplexnější vyšetření.

Zdroj: TZ Dětské oční centrum Kukátko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).