Hlavní navigace

Test dětských olejů: Nejlevněji vyjdou vlastní značky drogerií

18. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Vitalia / Karel Choc
Možná po vás dítě krom modrých očí zdědilo i typ pokožky. Někomu dělají dobře krémy či oleje, které se rychle vsáknou, někdo nepoužívá prakticky nic po celý život, jiný si libuje, když je „pěkně promaštěný“.

Výběr dětské kosmetiky je hodně individuální. Nečekejte, že se tu dozvíte, který konkrétní olejíček sedne zrovna vám a vašemu dítěti. Ale můžeme vám zprostředkovat poznatky žen, které pro nás vyzkoušely několik dětských olejů, a tipy od odborníků. Hodí se minimálně jako základ pro výběr toho „vašeho oleje“.

Vůně mimina

Vnímání vůně je činnost vyloženě subjektivní, ale test přinesl v této disciplíně zajímavý poznatek. „Retro“ olejíček Aviril, jehož současnou podobu znají snad ještě naše prabáby, rozdělil hodnotící na dva tábory. Všechny matky nad jeho vůní zavzdychaly: „Ten voní krásně, jako miminko.“ Zatímco ženy dosud bezdětné jeho aroma svorně hodnotily známkou „prolezl s odřenýma ušima“, tedy čtyřkou.

„Designem“ tohoto výrobku zřejmě hned tak něco neotřese, ale v Alpě by přeci jen měli zvážit, jestli by mírná modernizace – řekněme aspoň jednou za padesát let – nebyla ku prospěchu věci. V hodnocení obalu Avirilu totiž panovala vzácná shoda: přestože olejíček sám o sobě je maminkami hodnocen velmi dobře, mají s ním pozitivní zkušenosti, lahvička nenadchla nikoho. Snad jedinou výhodu – malé balení, které by se proto hodilo na cesty, stírá použitý materiál, sklo. Hrdlo je široké, takže olej se z něj jen lije, a víčko naopak malé, ideální k tomu, aby se po otevření a odložení už nikdy nenašlo.

Rozpatlaná etiketa

Aviril bodoval v jiném ohledu. Podle zkušeností matek se všechny etikety během používání oleje „zaolejují“ a odlepí. S výjimkou Avirilu, to je držák.

Smutné je, když etiketa nevydrží déle než jediné použití. Největší citlivka byl v tomto ohledu Baby olej od Johnson´s, který se kroutil zpředu i zezadu, a šmudla Babylove z DM. Dodatečně přelepená česká etiketa se při prvním dotyku totálně rozmazala a dítě byste místo olejíčkem patlali černou barvou, která ulpívá na rukou – a na všem, nač sáhnete. Pokud by vás dodatečně zajímalo složení, máte smůlu, přečíst se už nedá.

Olej Johnson´s sbíral trestné body i za svůj bezpečnostní uzávěr. Jistě dobře míněný nápad matky nenadchl, naopak. Hodnotí ho jako nepraktický. Jednou rukou potřebujete držet dítě a současně dalšíma dvěma otvírat lahvičku s olejem. Nějak to nevychází. Naopak se líbí odklápěcí víčka – snadno se s nimi manipuluje a nikam je nezaložíte. Z testovaných je tímto uzávěrem opatřen olej Babylove z DM, Babydream od Rossmanna a Hipp.

Příjemnější jsou uživatelkám lahvičky tvarované „do ruky“, v našem testu Hipp, Babydream a Johnson´s.

U zdravého dítěte stačí běžná dětská kosmetika

U novorozenců je normální, že se pokožka olupuje, promazávání tenkou vrstvou dětského oleje jí prospěje. Dětští lékaři doporučují ošetřit pokožku olejíčky po koupání, kůži zvláční a hydratují.

Dětské oleje také poslouží ve dnech, kdy své dítě nekoupete (podle pediatrů není každodenní koupání nutné, možná ani vhodné). Záhyby kůže, kterých mívají malí cvalíci požehnaně, pak stačí zbavit potu a nečistot kouskem vaty namočeným v olejíčku. Pokud dítě nemá suchou pokožku, není nutné mazat pravidelně po koupeli celé tělo, stačí problematická místa.

Využití najdou oleje rovněž při odstraňování typických šupinek, které se tvoří na hlavě miminka. Podobné projevy provázejí i seboroickou dermatitidu, mohou se krom hlavičky objevit i na jiných částech těla, obvykle v místě zapaření pokožky. V nekomplikovaných případech pomůže pravidelné promazávání olejíčkem a jemné odstranění.

Při výběru kosmetiky je třeba zohlednit atopický ekzém či jiné onemocnění pokožky dítěte. Pokud je zdravé a nemá ani jiné kožní problémy, používáme běžnou dětskou kosmetiku – ale skutečně tu dětskou. Odborníci varují před používáním přípravků pro dospělé. Dětská pokožka má svá specifika a mámin krém jí obvykle neprospěje.

Zvláště u nemocné či citlivé pokožky je dobré vybírat přípravky s minimem parfémů, barviv či konzervačních látek, ale platí to i obecně. Při onemocněních kůže, sklonům k alergii, atopickém ekzému apod. konzultujte ošetřování pleti dítěte s lékařem. S výběrem poradí i v lékárně, kde mají speciální přípravky pro tyto případy. Některé běžné oleje z drogerie jsou také označeny i jako vhodné i pro pokožku se sklonem k atopické dermatitidě (např. Hipp), při alergiích apod.

S používáním nové kosmetiky opatrně, podle pediatrů není dobré to přehánět a hlavně uspěchat. Sledujte reakce vašeho dítěte a jeho kůže, s nevyzkoušenými přípravky postupujte obezřetně a pomalu, otestuje je nejprve na kousku těla a počkejte na reakci.

Olejíčky, kterými jsme se zabývali, byly vyvinuty pro dětskou pokožku a byla testována jejich snášenlivost, neplatí to ale pro všechno zboží na trhu.  Asi není třeba upozorňovat, že „noname“ kosmetice pochybného původu je lepší se obloukem vyhnout. Nejen u dětí. Sázka na „nízkou cenu za každou cenu“ se nevyplatí; rozhodně však má smysl sledovat tzv. měrnou cenu, tedy cenu za 100 ml. Balení jsou různě velká a cena může být výhodná jen zdánlivě. Z námi zakoupených olejů vycházely v přepočtu výrazně nejlevněji vlastní značky drogerií, tedy Babydream od Rossmanna a Babylove z DM.

Dětské olejíčky – tipy pro výběr
  • Při citlivé pokožce sledujte složení. Obecně jsou vhodnější neparfemované výrobky, bez barviv a konzervačních látek.
  • Některé oleje jsou označeny i jako vhodné i pro pokožku se sklonem k atopické dermatitidě, při alergiích apod.
  • Všímejte si tzv. měrné ceny, tedy ceny za 100 ml. Balení jsou různě velká a cena může být výhodná jen zdánlivě.
  • Podívejte se na velikost otvoru a jeho umístění. Čím je větší a dále od kraje, tím víc se bude olej „cmrndat“ všude okolo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).