Hlavní navigace

Tejpování doma – lze provést správně?

6. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kineziotaping – barevné pásky na těle – zažívají v posledních několika letech bouřlivý nárůst nejen v oblasti sportu. K regeneraci, rehabilitaci nebo jen preventivně se „tejpuje“ spousta z nás. Jak na to v domácích podmínkách a které tejpy jsou ty „nej“?

Pomocí kineziotapingu se dociluje funkčnosti svalů, šlach či kloubů, které jsou v daný moment postiženy. Správným nalepením speciálních pružných pásek dochází k uvolnění kůže od podkoží, podkoží od fascie (pojivové tkáně) a vznikne větší prostor k uvolnění a prokrvení svalu a jeho okolí. Při aplikaci dochází také k výraznému uvolnění napětí daného svalu. Všechno toto umožňuje trvalý průtok krve i lymfy a aktivují se ozdravné procesy v těle.

Zvládnu to sám?

Bez ohledu na znalosti těla a jeho fungování se u spousty z nás rozmáhá snaha pomoci si sám a tejpovat svůj problém v domácích podmínkách.

Efekt je pak nejistý, odborníci se totiž shodují, že bez znalostí anatomie a fyziologie těla je velmi obtížné trefit přesný postup, aby nás tejpy „jen“ barevně nezdobily.

Pokud chcete tenhle způsob pomoci přesto využívat, je ideální cestou naučit se vše od svého fyzioterapeuta a minimálně svůj první pokus s ním zkonzultovat. Další možností jsou návody na internetu, které ale nejsou vždy správné. Můžete se také zúčastnit kurzů tejpování a naučit se různé techniky.

Tejpovací pásky: materiál

  • Původní tejpy byly pevné bílé pásky, které sloužily především sportovcům k mechanické fixaci při zranění.
  • Pásky pro kineziotaping neomezují hybnost díky principu elasticity.
  • Jsou vyrobené z bavlny, některé typy jsou potaženy turmalínem.
  • Lepidlo tvoří obvykle přírodní pryskyřice a na tejpu je uspořádáno vlnovitě.
  • Pásek se dokáže natáhnout až na 160 % své původní délky, je voděodolný a prodyšný.

Tejpovací pásky: kvalita

  • Vzhledem k všeobecně stoupající oblibě kineziotapingu máte na výběr z velkého množství značek, druhů i barev – ne všechny tejpy jsou ale kvalitní.
  • Obvykle se můžete řídit cenou, dražší materiál je kvalitnější (ale i tejpy ze supermarketu, kde jsou také k nalezení, nemusí být přímo nekvalitní – zjistíte po vyzkoušení).
  • Pokud chcete kineziotaping používat doma dlouhodobě, vyplatí se nákup většího balení pásky (v ceně cca 300–500 Kč za kus).
  • Tejpy seženete v e-shopech, lékárnách i kamenných prodejnách sportu, vybírat můžete z různé šířky (5,7 cm) i rozdílné pružnosti (na sport je snížená).

Tejpovací pásky: barvy

  • Tejpy ovlivňují i kožní receptory, které vysílají do mozku signály, že se v postižené oblasti těla „něco děje“, mozek pak automaticky zvýší koncentraci na danou oblast.
  • I z tohoto důvodu existují tejpy v mnoha barvách – obvykle výrazných – tělo jejich směrem zvyšuje svou hojivou schopnost.
  • Velmi oblíbené jsou svítivě zelené nebo růžové odstíny, nalézt se dá i batika, strakaté, s dětskými motivy atd.
  • Nepříliš oblíbená je tělová nebo béžová, která splyne s kůží.
  • Pro senzitivní jedince s alergizující pokožkou (obvykle mívají alergii i na náplast), pro děti, ale i na oblasti hojení ran po operacích existuje u některých značek varianta šetrnější, většinou světle růžové tejpy.
  • Citlivou oblastí těla, která mívá alergické projevy častěji, je například oblast krku, podbřišku nebo třísel.

Tejpovací pásky: na dotek

  • Kvalitu materiálu je možné odhadnout do jisté míry a s nějakou zkušeností už na dotek – neměla by být hrubá, tvrdá. Zkušený terapeut kvalitní tejpy pozná hned.
  • Už nalepené na papíru by tejpy měly být schopné lehké protažitelnosti, po odlepení musí pružit výrazně.
  • Kvalitní tejpy nikdy nezanechají na kůži zbytky lepidla.

Jak aplikovat tejpy v domácích podmínkách?

Na životnost tejpů na kůži má vliv spousta faktorů – potivost, četnost sprchování, ochlupení na těle, mastná či sušší kůže, kvalita nalepení.

Před aplikací je vhodné kůži vyčistit, vysušit, odmastit (popřípadě oholit).

Ideální doba pro léčebný efekt je 3 až 7 dnů, poté už by se tejpy měly sundat – hrozí negativní reakce pokožky a hlavně se zásadně snižuje účinnost tejpy.

Po nalepení tejpy „zažehlete“ rychlým třením, tím lepidlo lépe přilne k pokožce.

Správně aplikované tejpy mají okamžitý efekt (při bolesti byste měli cítit ihned úlevu a odlehčení).

Pokud po nalepení tejpy necítíte účinky a nebo se vám po sejmutí vrátí problém ve stejné či větší míře, byly pravděpodobně nalepeny špatně.

Využití kineziotapingu

Nejčastěji se tejpování využívá pro bolestivé stavy problémů s pohybovým aparátem – koleno, záda, rameno, kotník atd. V přetížené či poškozené oblasti tejpy urychlí hojení.

Jakékoliv jiné využití už vyžaduje aplikaci pouze odborníkem, tejpy se využívají například:

  • při sportu
  • pro zlepšení průtoku krve a lymfy, redukce otoků
  • v těhotenství nebo pro lepší laktaci při kojení
  • při menstruačních bolestech
  • po úrazech a operacích
  • pro korekci vadného držení těla či postavení nohou u dětí i dospělých

Odborná spolupráce

Mgr. Renata Větrovská

Vystudovala fyzioterapii nejprve na 1. LF UK a poté dva magisterské obory – fyzioterapie a tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených na FTVS UK v Praze. Nyní pokračuje doktorským studiem na 1. LF UK a pracuje jako odborný asistent na Ústavu tělovýchovného lékařství VFN v Praze a na Palestře – soukromé vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Má dlouholetou praxi s prací s obézními pacienty a pacienty s dalšími civilizačními chorobami v rámci Rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha. Věnuje se obézním dětem v rámci Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech, vytváří speciální pohybové programy pro seniory, těhotné maminky i maminky po porodu v rámci Centra zdravého pohybu. Dále spolupracuje s neurologickou klinikou 1. LF VFN, kde se zaměřuje na pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy. Působí jako odborný fyzioterapeut ve svém pohybovém centru jako cvičitelka různých forem pohybových aktivit, školitelka několika odborných kurzů a je autorkou řady publikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).