Hlavní navigace

Jak odstranit metličky na nohou? Pomocí sklerotizace

17. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Červeně nebo nafialově zbarvené žilky na nohou nejsou jen kosmetickým problémem a lékař pravděpodobně doporučí sklerotizaci. Jaká má omezení, kdy je pro ni nejvhodnější doba a kolik za ni zaplatíte?

Co jsou to metličky

Mikrovarixy, známé spíše pod názvem metličky, případně metličkové křečové žíly, mohou sice upozornit na to, že žilní stěny ztrácejí svoji elasticitu, mnohé ženy však trápí hlavně z estetického důvodu.   

Jde o červeně nebo nafialověle až modře zbarvené žilky. Mají podobu provazců, drobných uzlů nebo pavučin. V některých případech vystupují na povrch.

Odstranění metliček na nohou pomocí sklerotizace

Klasická (injekční) sklerotizace

  • Do žilek je přímo aplikována látka, která je podráždí a ony se pak „slepí“.
  • Vhodnější pro dlouhotrvající modré metličky.

Tepelná sklerotizace

  • Žilky se tepelně zataví laserem nebo radiofrekvencí. Pomocí speciálního aplikátoru se na ně bliká laserem, nebo se přímo aplikuje radiofrekvenční energie.
  • Tepelné metody jsou vhodnější a efektivnější zejména u červených metliček.

„Metličky jsou obecně nejurputnějším typem žilek. U pacientek jde většinou o rodinnou zátěž. Pokud má pacientka skutečně velkou tendenci k tvorbě metliček, pak se vrací většinou po dvou až třech letech k dalšímu ošetření. Většinou však nejde o stejné žilky, protože se metličky vytvoří na jiném místě, nejčastěji na zevních plochách stehen a lýtek,“ upozorňuje cévní chirurg Tomáš Bureš.

Omezení po sklerotizaci

Bandáž

Pro dosažení nejlepšího výsledku je nutná bandáž. Tím se zajistí jejich co největší slepení, a tudíž i požadovaný kosmetický efekt. Pokud byste nebyli důslední, žilky by se opět naplnily krví a celý výkon by tak byl zbytečný. 

Délka bandáže závisí na velikosti sklerotizovaných žilek – čím jsou žilky tenčí, tím delší je doba bandážování. 

  • Trvalá bandáž (tedy i v noci): po dobu zhruba tří týdnů je potřeba nosit punčochy 24 hodin denně. Je možné vysvléknout je pouze na sprchování.
  • Bandáž jen ve dne: následující dva až tři týdny se doporučuje nosit punčochy přes den.

Slunění

Po sundání bandáží je vhodné chránit sklerotizované části těla dalších šest až osm týdnů před sluncem. Tedy krýt oblečením a používat ochranný faktor 50. Zabráníte tak možnému vzniku postsklerotizační pigmentace.

Odborná spolupráce:

MUDr.‎ Tomáš Bureš


Cévní chirurg

Poliklinika Budějovická

(MEDICON a.s.)

www.poliklinika-budejovicka.cz

Kdy je vhodná doba pro sklerotizaci

Vzhledem k opatření po výkonu (bandáže a ochrana před sluncem) je ideální období pro sklerotizaci od podzimu do jara, tedy přibližně od září do května.

Kolik sklerotizace stojí

Ceny si určují jednotlivá pracoviště. Řádově se jedná o několik tisíc korun.

Například 4000 Kč za celou končetinu, nebo lze ošetřit jednotlivé okrsky (přibližně 5×5 centimetrů). V tomto případě se ceny pohybují okolo 500 korun za jeden okrsek. 

Kdy je vhodná jiná metoda

Drobné žilky, tzv. metličky, nemusí být vždy na nohou, někdy se objeví i v obličeji. V tom případě lékaři sklerotizaci nedoporučují.

„Metličky v obličeji se ošetřují nejlépe pomocí laseru. Klasická sklerotizace není vhodná pro riziko šíření sklerotizační látky žilními spojkami v obličeji i do hlubších cévních svazků. Při ošetření v obličeji je opět velmi nutná prevence opalování po výkonu pro riziko vzniku pigmentací,“ vysvětluje Tomáš Bureš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).