Hlavní navigace

Rýma je různá a na každou platí jiná homeopatie

21. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud přijdete za homeopatem s tím, že byste se rádi zbavili rýmy, zeptá se vás, jaká je ta vaše rýma. Pro každý typ je vhodný jiný lék.

Jaká může rýma být? Zelená, bílá, vodnatá, celoroční, sezonní, zlepšuje se na čerstvém vzduchu nebo se k ní přidávají další obtíže…

Rýma je nepříjemná, ať je jakákoliv, a vy se jí můžete zbavit třeba pomocí homeopatie, která pomáhá i dětem. Kojencům podávejte lék rozpuštěný na plastové lžičce v převařené vodě.     

Akutní rýma

Nástup akutní rýmy bývá rychlý. Infekce se většinou šíří vzdušnou cestou nebo může nastat po prochladnutí.

  • Coryzalia: Polykomponentní homeopatický lék, který je vhodný pro vodnatou i hlenovitou rýmu a pro každou věkovou skupinu. Užívá se co nejdříve jedna tableta každou hodinu první den nachlazení. Později se podle stavu postupně intervaly prodlužují. Coryzalii užívejte alespoň po dobu pěti dnů. 

Ucpaný nos

Komplikací při rýmě je ucpaný nos, který může způsobit problémy zejména malým dětem.  

  • Nux vomica 9CH: Na potíže vyvolané zejména průvanem. Nos je ucpaný hlavně v noci, ráno se budíte s kýcháním. Sekret je průhledný. Dávkování 5 granulí 4× denně.
  • Aconitum napellus 9CH: Při rýmě po prudkém prochlazení. Horký, suchý a ucpaný nos. Máte pocit silné žízně a přepadá vás vysoká horečka se zimnicí. Dávkování 5 granulí 4× denně.
  • Dulcamara 9CH: Nos je ucpaný při vlhkém počasí. Dávkování 5 granulí 4× denně.

Odborná spolupráce

MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat

Promoval v roce 1996 na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, v současnosti pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od poloviny 90. let. Je držitelem diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi.

www.homeopatickaordinace.cz

Rýma je poznat na očích

Někdy se při rýmě stává, že ji poznáte podle očí. Pacient má vodnatou rýmu a lesklé až slzavé oči. Na výběr je jeden ze dvou následujících léků.

  • Allium cepa 9CH: Užívá se při pálivém výtoku z nosu, který způsobuje začervenání a bolest horního rtu. Dávkování: 5 granulí každou hodinu. Po zlepšení postupně vysazovat.
  • Euphrasia 9CH: Užívá se v případě nedráždivého výtoku z nosu, ale pálivého výtoku z očí. Dávkování: 5 granulí 4× denně.

Hustá žlutá rýma

Výtok z nosu je hustý a má žlutou až nazelenalou barvu. Nemocného často trápí i další potíže. Například bolesti u kořene nosu nebo ztráta čichu a chuti k jídlu.

  • Kalium bichromicum 9CH: Výtok z nosu je hustý a má žlutou až nazelenalou barvu. Na sliznici zasychá do stroupků. Případně mohou nemocného trápit bolesti u kořene nosu. Dávkování: 5 granulí 4× denně.
  • Pulsatilla 15CH: Výtok z nosu je hustý a má žlutou až nazelenalou barvu. Cítíte se podrážděně a nemáte pocit žízně, ztratili jste chuť k jídlu a čich. Zejména děti jsou uplakané a touží po přítomnosti rodičů. Stav se zlepšuje na čerstvém vzduchu, v teple se naopak zhoršuje. Výtok je zejména ve dne, v noci dochází k ucpání nosu. Dávkování: 5 granulí 4× denně.  
  • Hydrastis canadensis 9CH: Hustého žlutého hlenu je opravdu hodně a stéká až do krku. Dávkování: 5 granulí 4× denně.  

Suchá rýma

Chcete smrkat, ale nejde to. Rýma je suchá a přidávají se k ní bolesti u kořene nosu. Cítíte, jak se vám rýma usazuje v čelních dutinách.

Rozbolavělý nos

Časté smrkání může způsobit podráždění kůže nosu i nosní sliznice, která je citlivá a červená. Pokud se chcete vyhnout odřenému nosu, nezapomínejte promazávat jeho okolí.

  • Arum triphyllum 9CH: Homeopatický lék při podráždění nosní sliznice. Dávkování 5 granulí 4× denně.

Vyzkoušejte další tipy, jak si pomoci, protože odřený nos při rýmě není nutný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).