Hlavní navigace

Prořezávání zoubků: jak dítěti ulevit od bolestí?

7. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jakmile se první rok dítěte přehoupne do druhé půlky, miminko začne být neklidné, víc pláče, špatně jí a spí. Jak ulevit dásním od bolestí? Zklidňující gely obsahují anestetika, ale můžete vybírat i z čistě přírodních. Jaké jsou další možnosti? Podívejte se i do naší fotogalerie kousátek.

Jak dlouho se první zoubky prořezávají?

Zuby se formují již v druhém měsíci těhotenství. Nejčastěji se začínají prořezávat půl roku po narození a do tří let by mělo dítě používat všech dvacet mléčných zubů.

Tak jako u všeho platí, že každé dítě je jiné. Některému vyrostou mléčné zuby hned a bez větších problémů, jiné dítě si na první zub musí počkat, případně má velké bolesti.

Prořezávání zoubků a kousátka

Jde o plastové hračky, nejčastěji ve tvaru koleček. Některá obsahují chladivý gel, který se chladí v lednici.

  • Odvedou pozornost dítěte od bolesti.
  • Pokud je vychladíte v lednici, pomohou zklidnit překrvené dásně.
  • Pozor na zmrazení těchto výrobků, mohlo by to dětem spíš ublížit.

Podívejte se do naší fotogalerie na nejrůznější kousátka:

Gel na rostoucí zoubky

Lékárny nabízejí zklidňující gely. Použití je jednoduché: vymáčkněte kousek gelu na čistý prst a alespoň dvě minuty jím masírujte dítěti dásně.

Ceny se pohybují od 80 do 150 korun.

  • Gel s obsahem lokálních anestetik: Při použití dochází k místnímu znecitlivění. Tyto gely většinou obsahují i antiseptické složky, které brání případnému rozvoji infekce. Například Calgel.
  • Přírodní gely: Většinou obsahují výtažek z heřmánku, propolisu, kořene kozlíku a dalších. Například Dentibaby, Aloclair pro lepší masáž je opatřen aplikátorem se silikonovými štětinkami.

Bez gelů a bez kousátek

  • Na opuchlé dásně a tváře přiložte obklad: namočte kapesník do studené vody, případně do vychladlého heřmánkového čaje.       
  • Jemně masírujte dásně tzv. prsťáčkem, což je speciální návlek na prst, který slouží hlavně k čištění dásní a k hygienickému návyku. Např. Farlin nebo MAM Oral Care Zajíc.
  • Prořezávání zoubků podporuje kousání. Místo hračky lze nabídnout dítěti například kůrku chleba nebo mrkev. Dejte si ovšem pozor na vdechnutí.

Prořezávání zoubků – horečka, průjem a další komplikace 

Prořezávání zoubků může provázet bolest a s ní související neklid, podrážděnost, zhoršení spánku, zhoršení sání při kojení. Děti někdy mívají i průjem.

  • Zvýšená teplota až horečka: Pokud teplota stoupne nad 38 °C, lze užívat léky na snížení teploty, např. Nurofen čípky (děti od 6 kg), Paralen 100 čípky (děti od 7 kg), Paralen sirup (děti od tří měsíců) a další. Ceny do sta korun. Zvýšená teplota by neměla trvat déle než týden.
  • Průjem: Lze užívat jogurt s živými kulturami, nebo je pro kojence vhodné zakoupit v lékárně například Smectu a roztok Hylak Forte. Ceny do 150 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).