Hlavní navigace

Proč je pivo lék?

14. 12. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/RestaurantAnticaRoma
Pozitivních vlastností na naše zdraví má pivo hned několik. Z těch nejvýznamnějších je obsah velkého množství vitamínů B a vysoké množství vlákniny, které je dobré pro zažívací trakt. Pivo prý také pomáhá udržet zdravé žíly a kosti.

Studie dokazují, že pravidelná denní dávka malého množství alkoholu má příznivé účinky na naše zdraví. Na kardiovaskulární systém má prospěšný vliv zejména bílé a červené víno. Pozitivní účinky na hladinu cholesterolu se pak přisuzují pivu, které obsahuje látky, které podporují tvorbu HDL, tzv. hodného cholesterolu, a potlačují tvorbu záporně působícího cholesterolu.

Přečtěte si rozhovor s výčepní Veronikou Mikéskovou: Holka, co mluví chlapům do piva.

Zdraví prospěšná dávka alkoholu musí být:

  • Pravidelná: každý den.
  • Pouze malá dávka: sklenička až sklenice.

Proč je pivo prospěšné?

  • Má dobré účinky na hladinu cholesterolu.
  • Obsahuje hodně vlákniny.
  • Obsahuje množství vitaminu B.
  • Pomáhá udržet zdravé žíly a kosti.

Zdraví prospěšných účinků piva dosáhnete jednou až dvěma sklenicemi denně. Větším množstvím docílíte spíše opačného efektu. K nejprospěšnějším se řadí plzeňské pivo, které má navíc svojí hořkostí příznivý vliv na zažívání.

Pivo je bohatým zdrojem energie, proto bychom se mu měli při dietě buď vyhnout, nebo alespoň pít v omezené míře, a to vždy k jídlu. Pokud si chcete dopřát pivo bez výčitek, doporučuji ho zvolit po sportovní aktivitě, kdy vám poslouží jako výborný iontový nápoj.

Unikátní fotografie: Sládek sbírá pivní pěny

Zdravotní účinky piva a vína

Zdravotní účinky piva a vína jsou srovnatelné, zejména v jejich schopnosti, při konzumaci v přiměřeném množství, snížit výskyt mozkových příhod. Některé studie se dokonce více přiklánějí k pivu. Z dietního hlediska ale vychází určitě lépe víno než pivo. Proto, když už si chcete dát alkohol, zvolte víno bíle, suché.

Pozitivních vlastností na naše zdraví má pivo hned několik. Z těch nejvýznamnějších je obsah velkého množství vitamínů B a vysoké množství vlákniny (Vláknina potlačuje chuť na sladké, ale pozor na zácpu), které je dobré pro zažívací trakt. Pivo prý také pomáhá udržet zdravé žíly a kosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Alena Balíková Přídová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).