Hlavní navigace

Poznáte dobrou masáž od špatné?

21. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Obézní člověk nad 150 kg se snad ani nedá pořádně namasírovat, říká Petr Šubr. Nejlépe se masírují sportovně založení lidé, u hubených musí masér dávat pozor, aby klienta nezranil.

Dříve sám aktivně sportoval, věnoval se hokeji a cyklistice. Protože ho bolívala záda, zašel občas na masáž. „Jednou mi kamarádka masérka řekla, že mám velké ruce, které by byly ideální na masírování,“ vzpomíná Petr Šubr. Tak začala jeho cesta k nové profesi, v níž skloubil „velké ruce“ se sportovní minulostí. Po praxi v lázeňském hotelu se osamostatnil a již roky se věnuje masírování „na vlastní triko“.

Masáží je mnoho druhů, kterým se věnujete?

Zaměřuji se na sportovní rekondiční masáže, kterou nyní v chladném období prokládám s prohřátím lávovými kameny. Věnuji se také fyzioterapeutické metodě zvané kinesiotaping (tejpování), která sportovní masáže dobře doplňuje. Základ většiny masáží je odstranění zatuhlosti ve svalech, jejich prokrvení a tím i odplavení zakyselení a škodlivých látek. Dále existují speciální masáže, jako je baňkování, reflexní masáž plosky chodidla (tím se působí na jednotlivé orgány v těle), masáž hlavy, medová masáž, lymfatická. Existuje také mnoho exotických druhů – thajská, havajská, indická atd. i masážní stroje.

Pokud si nevíte rady, jakou masáž si vybrat, nahlédněte do našeho speciálu

Hodnotíte některý druh masáží jako zbytečný, nebo vyloženě nevhodný?

To si netroufnu posoudit, ale nedávno jsem sledoval v Praze ve výloze thajskou masáž přes oblečení, tak na to bych určitě nešel – v té výloze bych si připadal jako varietní číslo v cirkuse. Do mé masérny chodí klienti z nedalekých lázní a často si stěžují na krátký čas (12 minut) a jen povrchové hlazení v lázeňských procedurách, to vám ke zlepšení zdraví moc nepřidá. Na druhou stranu ani neuškodí.

Jak si vybrat vhodnou masáž?

Jestli chcete jít poprvé, je určitě dobré se poradit s lékařem a s někým, kdo již na masáže chodí. Např. při bolestech zad to prostě vyzkoušet. Samozřejmě vám poradí i samotný masér.

Asi také hodně záleží na konkrétním masérovi?

Na masérovi záleží hodně. Buďto si s vámi rozumí a těšíte se k němu, anebo je jeho způsob masírování a zařízení masérny pro vás nepříjemné. Prostě si s masérem musíte sednout – je potřeba nejdříve chvilku hledat toho správného.

Někteří lidé střídají různé druhy masáží, každou chvíli chodí jinam. Je to dobře?

Dle mého názoru by člověk měl mít svého zubaře, kadeřníka, a to platí i o masérovi. Ale jestli někdo ze zvědavosti zkouší různé druhy masáží u různých masérů, v tom nevidím nic špatného, třeba najde zrovna nějakou masérskou techniku, která mu bude příjemná a bude na ni chodit pravidelně.

Máme z masáže odcházet „celí bolaví“?

Poctivá masáž musí trochu bolet. Když masér používá prsty a hlavně palce, tak to je někdy až nepříjemné, ale pro promasírování do hloubky svalu (hlavně u sportovní masáže) je to nutnost. Ale je to tak na hraně, aby klient neměl druhý den tělo samou modřinu – to by bylo špatně. Někdy ke mně chodí lidé, kteří mají modřiny od baňkové masáže – to určitě není v pořádku.

Jaké přípravky se používají k masážím?

Osobně nejraději masíruji ohřátým olejem. Nemusí to být olej speciální masážní. Kvalitní výběrový olivový olej používám již dlouho a na lávové kameny by ani nic jiného nešlo použít. Sportovní masáž provádím chladivou nebo hřejivou emulzí Alpa, a to dle teploty, ve které sportovec bude sportovat, podle toho, zda je třeba buď zahřát nebo ochladit pokožku a povrchové svalstvo. Na lokální bolavé místo je nejlepší lihový gel nebo francovka, které utlumí bolest.

S čím vším mi může masáž pomoci?

Preventivní pravidelná masáž vám pomůže udržovat pružné a uvolněné svalové partie svalů, které nebolí, zároveň prokrvením odstraní škodliviny usazené ve tkáni. U sportovců před výkonem nabudí svaly a po výkonu odstraní zakyselení a bolest po dlouhém sportovním výkonu, a tím urychlí regeneraci před dalším výkonem. U lidí po operacích se pravidelným masírováním zpod jizvy odstraní zatvrdlá část tkáně nebo se zkrácený sval pomalu natáhne a umožní větší rozsah v pohybu končetin.

Kdy byste masáže vyloženě doporučil?

Masáž bych doporučil vždy, když máte svalové bolesti, určitě pomůže lépe než tlumící prášek nebo injekce.

Co by měl masér o nás vědět?

Při první návštěvě maséra je potřeba si s ním popovídat o zdravotním stavu a nahlásit mu všechny zdravotní problémy. Hlavně vysoký tlak, křečové žíly, záněty, kožní nemoci, těhotenství atd.

Odmítnete někoho?

Odmítám lidi s vysokým krevním tlakem nebo ty, kteří jsou nastydlí. Nemasíruji dolní končetiny s křečovými žilami atd.

Co vy sám o člověku poznáte podle stavu jeho těla? Sáhnete a víte?

U klienta, který přijde poprvé, se dá poznat, jak se o své tělo stará, jestli pravidelně posiluje, strečuje nebo např. běhá, plave, jezdí na kole a jestli chodí pravidelně na masáže. 

Jaké jsou typické potíže?

Nejčastější potíž u lidí je zatuhlá šíje a celá mezilopatková část. Je to většinou způsobeno jednostrannou zátěží při práci, dlouhými jízdami autem, vysedáváním u PC, špatným držením těla a pohodlným až lenivým životním stylem.

Můžeme se masírovat i sami, nebo si spíš uškodíme?

Automasáž je určitě prospěšná, hlavně při bolestech předloktí, zápěstí, kotníků, lýtek, stehen atd. Doporučuji. Je ale potřeba si o tom něco přečíst nebo se poradit s masérem.

Praktické návody, jak se masírováním zbavit bolestivých zad a dalších partií těla

Ostatně – může nás „pokazit“ i masér?

Masáž krční části vám může rozjet migrénu, proto je potřeba předem maséra upozornit, pokud na ni trpíte. Také v případě, že mi někdo masíruje krční část poprvé, je třeba provést masáž šetrněji a počkat, jak bude tělo reagovat. Na nějaké prokřupnutí páteře bych šel k masérovi, o kterém vím, že to dobře ovládá a nebude na mně trénovat.

Masíruje se lépe člověk hubený, silnější, svalnatý…?

Nejlépe se masírují sportovně založení lidé, u kterých nejsou svaly pod silnou vrstvou tuku. U lidí hubených si musíte dávat pozor, abyste klienta nezranili naražením na obratle, klouby nebo žebra, která nejsou chráněna svalovinou. Obézní člověk nad 150 kg se snad ani nedá pořádně namasírovat, ale masážní lůžka mají většinou nosnost do 200 kg, takže i obézní lidé mají na masáže nárok, záleží na masérovi, jestli na to má sílu a nebojí se, že mu lůžko praskne.

Co bolí maséra po práci? Ruce?

I maséři mají ze svého řemesla zdravotní potíže – namoženou krční a bederní páteř, záněty žil a šlach na předloktí, bolavé prsty.

Jaké jsou nejčastější chyby, kterými si lidé způsobí zdravotní potíže a bolesti?

V případě svalových zranění je nejčastější příčinou, že lidé zvedají bez rozcvičení těžká břemena, vyhecují se na sportovní akci bez pravidelného tréninku, jednorázově dlouhodobě zatěžují jednu svalovou skupinu. Po úrazech pak podceňují rehabilitaci. Necvičí, nechávají své svaly ochabnout.

Petr Šubr, masér se zaměřením na sportovní masáže

Působí v Lázních Bělohrad a v Jablonci nad Nisou, jezdí též jako mobilní masér za klienty domů, v letních měsících masíruje na sportovních akcích – maratonech horských kol, běžeckých závodech, triatlonech apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).