Hlavní navigace

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

2. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ačkoliv je pro drtivou většinu mužů jejich přirození důležité, málokdo skutečně dbá na zdraví svého penisu. Rakovina prostaty je závažné onemocnění, přitom existuje řada možností, jak zdraví mužského pohlaví posílit. Řešením je například samovyšetření varlat nebo masáž prostaty. Důležitý je také pravidelný sex, správná hygiena a zdravý životní styl.

Česká republika a rakovina prostaty

V České republice žije zhruba 63 400 mužů, kteří se dnes léčí nebo v minulosti prodělali rakovinu prostaty. Odborníci odhadují, že za 15 let tento počet stoupne na 79 900 pacientů.

Příčinou je stárnutí obyvatelstva, ale také nedostatečná informovanost. Podle průzkumu agentury STEM/MARK má až 88 % českých mužů jen povrchní znalost tohoto onemocnění. Ačkoliv má řada mužů z onemocnění obavy, pravidelné preventivní onkologické prohlídky provádí jen čtvrtina z nich.

Prvním krokem prevence je pravidelná ejakulace

Prevence nespočívá pouze v absolvování pravidelných lékařských prohlídek, ale i v provádění samovyšetření. Aby pohlavní orgány správně fungovaly a byly zdravé, měly by se pravidelně prokrvovat.

K tomu slouží ejakulace při pohlavním styku, který by měl probíhat alespoň třikrát do týdne.

Pravidelným používáním penisu také dochází k jeho zásobení kyslíkem, což je důležité i pro kondici topořivých těles. Ejakulace je důležitá i pro zdraví varlat, která se vyprazdňují a odplavují se z nich odumřelé spermie, nečistoty a toxiny. Pokud by tyto látky ve varlatech dlouhodobě zůstávaly, mohly by ohrozit jejich zdraví.

Při masáži prostaty pomohou erotické hračky

Další variantou prokrvení prostaty je cílená masáž prostaty. Ideální je poloha v leže na zádech, což je pro muže nejpohodlnější. Vzhledem k tomu, že masáž probíhá přes konečník, je vhodné použít lubrikační gel, neboť sliznice konečníku nevylučuje přirozený sekret.

Masáž prostaty by podle odborníků měla probíhat pravidelně dvakrát měsíčně. Díky tomu se muži naučí znát strukturu prostaty a zaznamenají každou malou změnu. Masáž může provádět muž sám nebo s partnerkou anebo speciálně určenými sexuálními pomůckami.

„K masáži prostaty jsou ideální speciálně tvarované anální kolíky, anální dilda a vibrátory na stimulaci prostaty. Masáž prostaty může navíc u mužů vyvolat nejintenzivnější orgasmus vůbec. Chce to trochu cviku, praxe a odhodit stud i zábrany,“ uvádí Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon, který v tuzemsku testuje a prodává erotické pomůcky. „Vzhledem k tomu, že na trhu existuje spoustu pomůcek, je třeba si důkladně vybrat ty správné. Proto je vhodné se poradit s odborníky, shlédnout názorná videa, testy či recenze,“ dodává Durčák.

Správné samovyšetření varlat okem i pohmatem

Cílem samovyšetření je správným způsobem vizuálně i pohmatem zkontrolovat šourek a zjistit, zda není něco v nepořádku. Zdravá varlata mají přirozenou velikost, objem a barvu kůže.

Nejsou tedy například zarudlá, nepřiměřeně tmavá, napjatá či zvětšená oproti předchozímu samovyšetření. Pohmatem oběma rukama by měl muž následně zjistit, zda se uvnitř varlat nevyskytují hrbolky, boule, tvrdé části, zatuhnutí či nepravidelnosti povrchu. Samovyšetření by mělo probíhat alespoň jednou měsíčně po dobu zhruba pět minut.

Ideálním pomocníkem při hygieně je proud vody

Nezanedbatelnou součástí péče o pohlaví je také správná hygiena. Pokožka penisu patří mezi velmi pohostinné prostředí pro zachycení a množení nejrůznějších bakterií. Studie Translation Genomics Research Institutu v USA odhalila, že na povrchu penisu sídlí až 42 druhů mikroorganismů. Na místě je proto pravidelná očista.

Při ní se však nedoporučuje používat mýdlo, které je pro citlivou pokožku přirození příliš agresivní. Mohlo by navíc odstranit veškeré bakterie včetně těch pozitivních a připravit místo pro ještě nebezpečnější mikroby. V rámci každodenní hygieny tak stačí proud vlažné či teplé vody.

Zdravý životní styl bez těsného prádla a tuků

Na zdraví mužských pohlavních orgánů má prokazatelný vliv i životní styl, který zahrnuje vhodné stravování, ale i například oblečení. Pokud nosíte těsné spodní prádlo, ohrožujete tím kvalitu spermií. Jim totiž svědčí spíše chladnější teplota okolo 32 °C.

„Na zdraví penisu má negativní vliv také obezita, která snižuje produkci testosteronu. Ten se v extrémních případech může proměnit v ženský hormon estrogen. Nestřídmý jídelníček zase vnáší do krevních cév jedovaté látky, což se nepříznivě projevuje na kvalitě erekce. Podobný efekt má také zvýšený stres a kouření cigaret, které cévy zužují a do penisu se tak dostává méně krve,” vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon.

Zdroj: TZ sexshop Růžový slon 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).