Hlavní navigace

Osobní tlakoměr – vhodný dárek ke čtyřicátinám

5. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Znáte hodnoty svého krevního tlaku? Název našeho serveru napovídá ten optimální: 120 na 80. Osobní tlakoměry poslouží k domácí kontrole tlaku. Cenově se liší. Proč tomu tak je a podle čeho vybírat?

Různé ceny tlakoměrů

Ceny tlakoměrů se neodvíjejí od jejich spolehlivosti – pokud je kupujete od renomovaných výrobců, přesnost by měly vykazovat i ty nejlevnější.

Ceny určují vlastnosti a funkce tlakoměrů. Ty dražší mívají často i delší záruku. 

Nejdražší tlakoměry mají paměť, dokážou vyhodnotit váš průměrný tlak nebo se propojit s počítačem.

  • Dražší tlakoměry: Například tlakoměr Tensoval duo kontrol, který disponuje technologií dvou metod měření, tak zajistí jednoduché a zároveň přesné měření jako u lékaře. Kapacita paměti je 2 × 60 hodnot, sloužit tedy může dvěma uživatelům. Z uložených hodnot se počítá nejen celkový průměr, ale i průměry z ranních a večerních hodnot. Ceny okolo 2000 korun.
  • Levnější tlakoměry: Například Tensoval comfort classic nabízí pouze základní funkce, je určen jen pro jednoho uživatele. Ceny od 1000 korun.

Podle čeho vybírat tlakoměr

Tlakoměry vybíráme zejména podle toho, komu mají sloužit. Je třeba zvážit, jaké funkce jsou pro nás u tlakoměru nezbytné, a samozřejmě záleží i na finančních možnostech.

„Například zmíněný tlakoměr Tensoval duo control je určen pro nejnáročnější zákazníky a pro ty, kterým kvůli poruše srdečního rytmu (arytmii) klasický tlakoměr správně neměří. Tensoval comfort pak představuje tlakoměr střední cenové úrovně – za výhodnou cenu nabízí maximum funkcí. Pokud je pro kupujícího hlavním kritériem cena, pak můžeme doporučit Tensoval comfort classic, který perfektně měří a jeho pořizovací cena je velmi příznivá,“ říká Markéta Pilná ze společnosti HARTMANN-RICO.

Pět vlastností spolehlivého a kvalitního tlakoměru

  • Jednoduše se ovládá: Myslete na to, že tlakoměr ovládáte jednou rukou. Hledejte proto takový, který má jednoduché ovládání, velká tlačítka a dobře čitelný displej.
  • Má dlouhou záruku a spolehlivý servis v ČR: Tlakoměr je věc, kterou nekupujete na pár měsíců, ale na delší dobu. Prodloužená záruka a spolehlivý servis patří mezi důležité parametry při výběru.
  • Je klinicky ověřený: Jak poznáte, že tlakoměr měří přesně? Jednoduchým způsobem: jeho přesnost a spolehlivost je ověřená klinickými testy v laboratoři.
  • Pochází od důvěryhodného výrobce: Produkty neznámých značek moc důvěryhodné nejsou. Nakupujte přímo od výrobce, kterého znáte a který má dobré jméno na trhu.
  • Má dobré recenze a pozitivní hodnocení: Čtěte recenze, všímejte si hodnocení a ohlasů ostatních zákazníků. Měřítkem úspěchu je například vítězství v dTestu.

Odborná spolupráce:

Ing. Markéta Pilná

Brand Manager společnosti HARTMANN-RICO

hartmann.info

Spolehlivost tlakoměru

Lze předpokládat, že při výběru tlakoměru hraje velkou roli jeho spolehlivost. Jak již bylo řečeno, i ty levné mohou být spolehlivé.  

„Spolehlivé bývají tlakoměry od renomovaných výrobců, které jsou zakoupeny buď v kamenných lékárnách, prodejnách zdravotnických potřeb, či na internetu. O tom ostatně svědčí i klinické ověření přesnosti od nezávislých institucí,“ doplňuje Markéta Pilná.

Důležité je však také správné použití tlakoměru, proto je nutné si v případě nákupu v kamenné prodejně nechat tlakoměr ukázat, nechat si vysvětlit jeho použití a následně si pečlivě prostudovat návod. Ani sebepřesnější tlakoměr totiž nemůže dobře sloužit, pokud nebudou dodržena pravidla přesného měření.

Kdo by měl zvažovat nákup tlakoměru?

Měření krevního tlaku v domácích podmínkách by mělo být součástí zdravotní prevence především u lidí starších 40 let. „Našimi zákazníky jsou nejen lidé, jimž byl diagnostikován vysoký krevní tlak, ale i ti, kteří si měří tlak v rámci prevence,“ říká Markéta Pilná.

Pravidla pro měření tlakoměrem by měla být vždy uvedena v návodu daného přístroje. Přesto ne každý ví, jaké jsou zásady pro správné měření krevního tlaku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).