Hlavní navigace

Ošetření odřeného kolena: kdy je třeba dezinfekce a jaká

12. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Stačí vteřina a dojde k lehkému zranění. Odřená kolena nebo i jiné části těla k jaru a létu patří. Jak ránu očistit a čím ji ošetřit?

Možná nad rozbitým kolenem váháte, co dál. Jestli to prostě nechat být, vymývat, použít dezinfekci, přelepit? Nebo jít dokonce k lékaři? Jak kdy.

Při odřeninách dochází k porušení kožního povrchu těla. Podle mechanismu vzniku to může být i poškození velmi rozsáhlé. Je pro ně charakteristické jen slabé krvácení, ronění tkáňového moku a palčivá bolest. Hojí se strupem a jsou náchylné k infekci. Proto je velmi důležité jejich správné ošetření,“ říká MUDr. Jaroslav Hornych z Českého červeného kříže.

Samoléčba, nebo doktor?

Okolí rány si můžete sami vydezinfikovat (není potřeba lékař), pokud:  

  • Rána není příliš hluboká a nevyžaduje šití. 
  • Není způsobena (infikovaná) zvířetem. 
  • Nedošlo ke kontaktu s chemickým jedem.

Kdy je potřeba vyhledat lékaře:

  • Pokud rána nepřestává krvácet.
  • Pokud postižené místo zčervená, zteplá, zanítí se nebo kůže okolo ztratí svoji přirozenou barvu.
  • Pokud je rána velmi bolestivá.

Odřeniny nejprve zbavte nečistot

Málokdy dojde k odření, aniž by současně nedošlo k ušpinění zraněného místa. Ránu tedy důkladně očistíme proudem čisté vody až do úplného odstranění všech nečistot (písku, štěrku, škváry apod.). Pokud se nám nepodaří z odřeniny odstranit všechny nečistoty, vyhledáme lékaře. „V případě, že neodstraníme všechny nečistoty z odřeniny, hrozí komplikace v podobě hnisavé infekce nebo tetováže,“ varuje MUDr. Hornych.

Znečištěné nebo hlubší rány mohou umožnit vstup bakteriím, které způsobují tetanus. Pokud si nejste jisti, zda jste proti tetanu chráněni očkováním, vyhledejte lékaře, který vás přeočkuje.

Jakou použít dezinfekci

Přípravek k dezinfekci kůže a ran by neměl chybět v žádné lékárničce. Můžete si vybrat, v jaké formě ho koupíte. Zda ve spreji, krému, nebo roztoku.

„Okolí odřeniny můžeme desinfikovat jodovou nebo alkoholovou desinfekcí. Jodovou desinfekci nepoužíváme, pokud je postižený na jod aletický. Nikdy nedáváme desinfekci přímo do rány. Na takto ošetřenou odřeninu přiložíme sterilní obvaz, tak aby byla celá překrytá,“ popisuje správný postup lékař.

Přehled dezinfekčních prostředků na zranění naleznete v naší databázi léků.

Dezinfekční prostředky, které nepálí

  • Betadine: zelený roztok od 80 Kč / 30 ml
  • Octenisept: rovněž nebarví. Sprej od 150 Kč / 100 ml a roztok od 550 Kč / 1000 ml
  • BODE Cutasept F: rovněž nebarví. Roztok od 100 Kč / 50 ml

Alternativa ve spreji

Dezinfekci ve formě sprejů lze pohodlně nanášet na drobná kožní poranění nebo je použít k léčbě drobných projevů kožního hnisání, ať už jde o zarudnutí, mokvání či strupy.

  • Například Septonex; cena od 60 Kč / 30 ml

Většinu zmíněných dezinfekčních prostředků lze použít na drobná zranění. Případně můžete dezinfikované místo chránit náplastí nebo převázat obvazem.

Krytí rány

Vydezinfikovanou ránu překryjte polštářkovou náplastí. V případě většího zranění sterilní gázou a převažte obvazem.

Můžete použít i dezinfekční obvaz ve spreji. Jeho výhodou je ochrana pokožky před vnějšími vlivy a současně nezabraňuje dýchání kůže (perspiraci).

TIP serveru Vitalia.cz: Léčbu odřenin zvládnete nejlépe vlhkým hojením

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).