Hlavní navigace

Oční manuál na cesty: Kontaktní čočky jako stvořené na dovolenou

26. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphoto.com
Kontaktní čočky jsou dnes na trhu v bohaté škále a nabízejí díky tomu pestré možnosti. Nemusíme se držet jednoho typu, ale kombinovat druhy podle toho, co zrovna hodláme podniknout. Odborník poradí, jaké čočky zvolit na dovolenou, do letadla či na výlet.

Kontaktní čočky jsou vhodné pro každého, stačí si jen vybrat ty správné z nabídky.

Na výlet

Pokud vyrážíme na výlet nebo krátkodobý pobyt, budeme chtít mít s čočkami co nejméně práce. „Pro takové aktivity se zpravidla klienti rozhodnou pro jednodenní kontaktní čočky,“ říká optometrista Pavel Beneš a dodává: „Mají řadu výhod. Každé ráno si do oka nasadíte vždy novou a čistou čočku. Navíc jsou jednodenní čočky vždy baleny po více kusech a máte tak k dispozici vždy náhradní, respektive rezervní pár kontaktních čoček. K dalším výhodám patří to, že tyto čočky nemusíte čistit, tudíž používat jakékoliv čisticí či dezinfekční roztoky. Jednoduše čočku na konci dne z oka vyndáte a vyhodíte.“ 

Aktivní dovolená doma i na horách

Při sportech a volnočasových aktivitách jsou rovněž velmi vyhledávané jednodenní čočky. „Obecně se dá říci, že se dává přednost bioinspirovaným materiálům pro výrobu kontaktních čoček, které jsou inspirované prostředím oka (např. Biotrue OneDay). Nejen tedy na běžné cestování, ale také například do hor je možné mít čočky, které obsahují stejné množství kyslíku (78 %), jako má lidská rohovka,“ popisuje Mgr. Beneš. A nesmíme zapomenout na důležitou součást kontaktních čoček, kterou je UV filtr.

Pobyt v klimatizovaných místech

Letíte na dovolenou nebo máte zařízeno ubytování v klimatizovaném hotelu? Pak je dobré mít čočky, které nebudou osychat, a budou si tak zachovávat své parametry. To je důležité pro kvalitní vidění. Právě u výše zmíněných čoček z hypergelu je toto zajištěno speciální vrstvou na povrchu kontaktní čočky, která napodobuje tukovou vrstvu slzného filmu. A aby bylo nošení čoček příjemné, jsou do materiálu zakomponovány chemické struktury – smáčedla.

Galerie: Nejvlhčí kontaktní čočky napodobují přírodu

Chystáte se letět?

Pořiďte si tzv. Flight pack. Nesporná výhoda Flight packu je v tom, že máte při sobě na palubě nejen povolené množství roztoku díky vyhovujícímu objemu lahviček, ale také náhradní pouzdra, která využijete v několika případech. Buď můžete mít druhé pouzdro jako rezervní pro případ ušpinění prvního, případně že by vám vypadlo např. z kapsy nebo příruční tašky. Prostě pro nepředvídané situace. Pro dodržení bezpečnostních předpisů a zásad je obsažen také zipový igelitový sáček, ve kterém je možné mít vše uloženo.

Odborná spolupráce

Mgr. Pavel Beneš, Ph.D.

Katedra optometrie a ortoptiky LFMU

Oční optik a optometrista, Oční optika – RUBÍN, Brno

Externí vyučující na Katedře optometrie a ortoptiky (Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně).

Konzultuje, publikuje, aktivně se účastní optometrických konferencí a kongresů, pořádá workshopy a od roku 2014 je členem předsednictva České kontaktologické společnosti, dále pak SČOO a EAOO. Spolupracuje také s University of Applied Science Velika Gorica a dalšími institucemi v oboru.

Klasická i delší dovolená

Čočky se čtrnáctidenní plánovanou výměnou jsou již určeny pro nositele, kteří chtějí čočky nosit častěji. Zde už je však potřeba se o čočky důkladně starat a pečovat podle pokynů očního specialisty. Tyto typy čoček lze mít z různých materiálů, preferován je silikonhydrogel (např. PureVision 2 HD). „Mezi klienty, kteří si již oblíbili nošení čoček místo brýlí, jsou však stále více preferované kontaktní čočky měsíční,“ říká optometrista. I tyto typy lze mít z hydrogelových či silikonhydrogelových materiálů, v různých designech a provedeních. „Výhody jsou skloňovány především s materiály s vyšší propustností pro kyslík, tenčím profilem a asférickými plochami. Tyto pak umožňují nositelům tzv. HD – High Definition – vysoké rozlišení. A nespornou výhodou je tak ostřejší vidění za snížených světelných podmínek,“ říká Pavel Beneš. Eliminují se tak i vedlejší atmosférické efekty, které přispívají k tvorbě tzv. halo a glare (rozostření obrazu). Tyto čočky se však na noc vždy vyndávají z očí. Je tak nutné je správně a důkladně čistit. K tomu jsou potřeba vhodné roztoky.

Kdy a jaké roztoky používat

Používejte takový roztok, který vám doporučí oční specialista. Orientovat se v nich můžete snadno. Dnes již k poměrně běžným patří víceúčelové roztoky – all in one, všechny kroky v jednom roztoku pro nositele kontaktních čoček s měsíční (resp. tříměsíční nebo roční plánovanou výměnou). Běžné čisticí roztoky nenabízejí tolik výhod a vylepšení, mnohdy mohou částečně dráždit či vyvolávat přecitlivělost na některou ze složek. I v této oblasti lze najít roztok, který je inspirovaný prostředím oka, především lidskými slzami – využívající bioinspiraci (např. Biotrue). Takový roztok má stejné pH, jako mají slzy, obsahuje hyaluronát – zvlhčující složku, jejíž základem je kyselina hyaluronová. Díky tomu je nošení čoček pohodlnější, příjemnější a oči zůstávají bílé. Důkladnou dezinfekci pak zajistí duální dezinfekční systém. Takový roztok vyhledávají i klienti s citlivýma očima. Výrobci nabízí takový roztok v různých velikostech, výběr pak můžeme přizpůsobit délce pobytu či na cestách.

Pro alergiky a atopiky

„Pokud se setkáme s klientem, který je například alergik, atopik apod., můžeme mu nabídnout roztok, který jeho čočky také důkladně vydezinfikuje a vyčistí a přitom nebude obsahovat jiné další látky. Jedná se o roztoky s obsahem peroxidu vodíku, např. EasySept Hydro+,“ říká Mgr. Beneš. Peroxidové systémy jsou u nás považovány za zlatý standard v péči o kontaktní čočky. Lze jej používat jak pro měkké, tak i pro tvrdé kontaktní čočky. Při jejich používání však musí klient dodržovat pravidla, která daný typ vyžaduje. Navíc je vždy k peroxidovým roztokům dodáváno nové pouzdro, i toto musí být čisté, protože se může stát zdrojem případné infekce.

3 tipy optometristy

  • Máte citlivější oči a běžné roztoky vás dráždí nebo očekáváte perfektní systém desinfekce? Používejte bioinspirované víceúčelové roztoky.
  • Nevyčistí váš roztok čočky dokonale? Používejte peroxidový roztok.
  • Používáte peroxidový roztok a chtěli byste mít příjemnější pocit v čočkách? Zvolte peroxidový roztok se zvlhčující složkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).