Hlavní navigace

Nosítka a ergonomická nosítka: v čem je rozdíl a která jsou pro děti nevhodná

8. 8. 2016

Sdílet

Nošení dětí je praktické a získává si stále větší oblibu. Na českém trhu naleznete velké množství nosítek, ale jen některá splňují základní předpoklady pro ergonomické nošení. Od kolika let jsou nosítka vhodná a podle čeho je vybírat, aby byla pohodlná a abychom dětem neublížili?

Nosítka jsou pomocníkem jak v domácnosti, kdy rodičům uvolní ruce, tak i alternativou ke kočárkům. Nemusíte se omezovat a můžete s dítětem vyrazit do terénu.

Dítě se v nich obvykle nosí ve vertikální poloze a pro zdravý vývoj kyčlí a páteře je nutná správná ergonomická poloha.

M poloha

Nosítka vybírejte:

  • s ohledem na věk dítěte,
  • ergonomická („M“ poloha),
  • pohodlná pro nosiče.

Nosítko by mělo udržet rovnou páteř a poloha kyčlí k zadečku by měla opisovat písmeno M. To znamená, že nohy by měly být doširoka roztažené a kolena nad úrovní zadečku, čehož dosáhnete pouze v případě, že je k vám dítě přitisknuté bříškem.   

„Při nošení miminka čelem k sobě s nožičkama v M poloze tak docílíme krásných kulatých zad, což zajistí přirozené spočinutí hlavičky miminka na hrudníku nosiče. Tím nedochází k tlaku na obratle páteře,“ vysvětluje Lucie SoučkováNosítko.cz.

Nosítka od narození

Při výběru zohledněte věk nošeného dítěte. Některá nosítka jsou vhodná již od narození (respektive od hmotnosti tří kilogramů), jiná až pro starší kojence. 

„Malá miminka jsou kryta látkou zádové opěrky až po krček, mohou tak být schoulena do klubíčka s kulatými zády. Zádová opěrka je opatřena opěrkou hlavičky (kapuckou) nebo ji k ní lze připnout. Zabraňuje nežádoucímu záklonu hlavičky při spinkání. Zádovou opěrku lze rychle a snadno dotahovat pomocí moderních spon. Miminko musí být v nosítku dotaženo tak, aby ho látka zádové opěrky obepínala a byla mu oporou,“ říká Lucie Součková.

Odborná spolupráce:

Lucie Součková

Specialistka na ergonomická nosítka pro zdravé nošení dětí

www.nositko.cz

Pohodlí i pro rodiče

Při výběru nosítek myslete i na sebe. Ramenní popruhy by měly být dostatečně polstrované a stejně tak i bederní pás, díky kterému se váha dítěte rozloží na boky (některá nosítka unesou i dítě vážící až 20 kg). 

Všechny popruhy se musejí dát snadno dotahovat a přizpůsobit tak postavě nosiče a velikosti dítěte.

Vždy je dobré nosítko osobně vyzkoušet.

Dítě by se nemělo dívat dopředu

Je to lákavé. Připnout dítě k tělu dospělého tak, aby mohlo koukat dopředu. Bohužel nosítka, která dětem výhled umožňují, jsou pro jejich vývoj naprosto nevhodná.

„Nožičky tak visí rovně dolů a kyčle jsou tím nepřiměřeně namáhané. Páteř dítěte se tak nepřirozeně narovná podle těla nosiče. Vyvarujte se nosítek typu klokanka, která mají mezi nožičkami úzkou zádovou opěrku (sedák), celá váha dítěte tím spočívá na látce, která vede pouze v rozkroku, nohy visí dolů. Některá nosítka neposkytují dítěti dostatečnou oporu pro tělo a miminko se v nich klátí, bortí a poletuje ze strany na stranu,“ varuje Lucie Součková.

Kolik stojí vhodná nosítka?

Nosítka, která splňují základní předpoklady pro ergonomické nošení, vyrábí například Manduca, Kibi, BECO, ERGO, Tula, LILIPUTI, CABOO a další. Je tedy z čeho vybírat.

Ceny se pohybují od 1500 do 4000 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).