Hlavní navigace

Neolizujte mu lžičku! 5 zásad pro rodiče, kterým záleží na zdravých zubech dětí

16. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Péče o chrup je nezbytná už od raného dětství. Cílem správné péče je, aby dětský chrup minimálně do 10 let věku vůbec neonemocněl. Jen tak mohou mít rodiče šťastné děti bez negativních zkušeností ze zubařského křesla v útlém dětském věku.

1. Navštěvujte zubaře

Své dítě přiveďte k zubnímu lékaři na první vyšetření po prořezání prvního zoubku. 

Na preventivní prohlídku choďte s dítětem k zubnímu lékaři každých 6 měsíců. 

Lékaři vždy předložte Zubní průkaz dítěte.

První návštěva s dítětem u zubního lékaře by měla proběhnout po prořezání prvního zoubku, nejpozději ve 12 měsících věku dítěte.

Další preventivní prohlídky by se měly opakovat po 6 měsících, aby byly včas zachytitelné všechny, i velmi malé, patologie.

Jen tak si dítě zvykne na prostředí zubařské ordinace, a pokud budou rodiče dodržovat všechny zásady, které jim jejich ošetřující lékař sdělí, nebude se muset bát zubní vrtačky a návštěva zubního lékaře pro něj nebude stresující.

Při každé prohlídce dítěte do 10 let věku by měl zubní lékař aktivně vyžadovat Zubní průkaz dítěte k záznamu o uskutečněné prohlídce.

Více: Každé dítě má mít zubní průkaz

2. Neolizujte dítěti lžičku

Zubní kaz je infekční onemocnění.

Proto pokud možno neolizujte dítěti lžičku ani dudlík.

Můžete tak přenést do jeho ústní dutiny kazotvorné bakterie.

Většina maminek si neuvědomuje, že zubní kaz je infekční onemocnění a že může olizováním lžiček a dudlíků přenést do úst dítěte kazotvorné bakterie.

Místo toho by maminky měly u sebe mít pro dítě čistou vodu k pití, kterou pak mohou lžičku nebo dudlík omýt téměř kdekoliv.

Nakonec, maminkám by se také nelíbilo, kdyby jim někdo olizoval skleničku nebo příbor, a dítě je stejný člověk, jen neumí říci, aby mu to dospělí nedělali.

TIP: Jak posílit dětskou imunitu

3. Zajistěte správné čištění zoubků

Dětská ústa začněte čistit od prořezání prvního zoubku.

Dítěti při čištění zubů pomáhejte minimálně do 10 let věku. 

Důležitá je důslednost a pravidelnost!

S hygienou dětských úst by rodiče měli začít po prořezání prvního zoubku. I když dítě zpočátku nechce, rozhodující je, zda chce rodič. Každý prohřešek v ústní hygieně, každá omluva nečištěného dětského chrupu se dříve či později projeví zubním kazem v raném věku.

Pravidelnost a důslednost je naprosto nezbytná, pokud chtějí rodiče uchránit své dítě bolesti a strastiplných návštěv zubního lékaře. Stejně tak důležitá je pomoc při čištění zubů starším dětem a následná kontrola vyčištěných zubů.

Je to nepochopitelné, ale i v dnešní době přetrvává mýtus, že dětské zuby nemusí být zdravé, protože stejně vypadnou. Dětský chrup tvoří základ chrupu stálého, a proto musí být zdravý! Jinak by rodiče měli počítat s fyzickými i psychickými útrapami svého dítěte, pramenícími z bolestivých kazivých zoubků, s následky jejich špatné péče o dětský chrup.

Užitečný pomocník: Indikátory zubního plaku: ukážou, kde jsou špatně vyčištěné zuby 

4. Nenechte dítě mlsat na noc

Nikdy nepodávejte dítěti po večerním čištění zubů žádnou potravu nebo nápoj obsahující cukr, a to ani mléčný. 

Pozor na stravovací a pitný režim během dne!

Naučte dítě pít čistou vodu.

Mezi hlavní zásady správné ústní hygieny patří i vhodný stravovací a pitný režim.

Obzvláště u malých dětí je důležité, aby po večerním čištění zubů už nedostaly žádnou potravu ani nápoj obsahující cukr, včetně mléčného.

V noci by děti (a nejen děti) měly pít pouze čistou vodu, která by se vůbec měla stát základem jejich pitného režimu.

Každý prohřešek, každý ústupek chuti dítěte představuje velkou pravděpodobnost vzniku zubního kazu. Tu představuje také popíjení sladkých nápojů a konzumace sladkých jídel během dne, protože cukr ve spojení s časem zubnímu kazu dokonale nahrává. Lepší je vypít nebo sníst něco sladkého najednou, než mlsat průběžně celý den.

Přečtěte si: 5 kroků pro úsměv na celý život

5. Dbejte na fluoridovou prevenci

Účinnou pomocí proti zubnímu kazu je také fluoridová prevence.

Používejte k čištění zubů dítěte vhodnou dětskou pastu s fluoridy. 

Starší děti mohou ústní hygienu doplnit použitím vhodné ústní vody. 

Pokud nemohou použít po jídle a pití kartáček, zdravé zuby jim pomůže udržet žvýkání žvýkačky bez cukru. 

Fluor ve formě fluoridu je možné dodat tělu vnitřní nebo vnější cestou. Vnitřní cestou je to ve stravě a nápojích (např. minerálky, fluoridovaná sůl, černý čaj), případně v tabletách.

Vnější cestou získá tělo fluor v zubní pastě s fluoridy, u lékaře pak místní fluoridací některým z prostředků určených k profesionálnímu použití.

U dětí se obecně nedoporučuje podávání fluoridových tablet, ale používání zubní pasty s fluoridy odpovídající věku dítěte, samozřejmě v kombinaci s účinným čištěním zubů.

Jak si vybrat? Dětské zubní pasty: sledujte etikety 

Starší děti si mohou po vyčištění zubů vyplachovat ústa ústní vodou, která slouží kromě deodorace také k dezinfekci úst.

Po jídle a pití pomůže starším dětem udržet zuby zdravé žvýkání žvýkaček bez cukru, při kterém dochází k samoočišťování zubních plošek. Účelné čištění zubů kartáčkem sice nenahradí, ale když není možnost vyčistit si po jídle zuby, je tím nejlepším řešením.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).