Hlavní navigace

Na konci prázdnin klíšťat ubude

15. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / 120na80.cz
Klíšťata přestávají být agresivní. Jejich aktivita momentálně odpovídá mírnému stupni rizika, což ovšem stále znamená, že bychom měli před vstupem do lesa použít repelent a večer se prohlédnout.

Aktuální předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky poskytuje Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu a je vydávána ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat.

Předpověď aktivity klíšťat na tento týden

Co s přisátým klíštětem?

Přisáté klíště je potřeba co nejdříve odstranit. Můžete použít pinzety, kleště, háčky nebo speciální karty. V lékárnách jsou k dostání i speciální přípravky, které přisáté klíště znehybní a vy jej tak bez problémů odstraníte. 

Pokud se chcete přesvědčit, zda není vaše klíště infikované, můžete jej zaslat otestovat do laboratoře.

Stupně 1 a 2 = malé riziko 

Doporučení: Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 3 a 4 = mírné riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 5 a 6 = středně velké riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 7 a 8 = velké riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 9 a 10 = nejvyšší riziko

Doporučení: Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).