Hlavní navigace

Mýty o opalování: voděodolný krém vodě neodolá

19. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mazat, mazat, mazat – je jednoduché pravidlo pro celé léto, které se týká opalování. Mažte se krémy s vysokými faktory a nevěřte stoprocentní voděodolnosti nebo slunečníku. Nebo se mažte samoopalovacími krémy a na slunce nechoďte.

Přestože bývala bílá kůže dlouhá staletí ukázkou blahobytu, „osmdesátky“ všechno změnily. Kdo se měl dobře, mohl k moři. Kdo se od něj vrátil, nasadil bílé tílko, bronzové nohy natřel olejem, aby barvu zdůraznil, a hrdě přijímal poklony „kde jste byli, jste nádherně opálení!“ Přes všechna varování dermatologů se opalujeme dál, protože nám to jednoduše sluší víc, než „tvarohová“ barva. Jenže v těch „osmdesátkách“ jsme toho tolik neriskovali. A za šlápnutí vedle můžeme platit i za dlouhou dobu.

Slunce nového tisíciletí

Čím to, že nás maminky mazaly Indulonou a spálená kůže se objevila jen výjimečně?

„I přes to, že přímý vliv lidské činnosti na klima a na jeho destruktivní změny stále nejsou přesně potvrzeny, běžné používání halogenových látek a jejich sloučenin (zejména freonů v lednicích a klimatizacích) mělo za následek ubývání ozonu ve stratosféře. Tyto látky totiž blokují jeho vznik ve stratosféře, a tím pádem jsme nedostatečně chráněni proti škodlivému ultrafialovému záření,“ vysvětluje meteoroložka Ing. Dagmar Honsová Ph.D. (www.nebenadhlavou.cz). „Přitom se tento škodlivý vliv na úbytek ozonu projevuje se zpožděním i několika desítek let. Proto si i dnes, když už došlo k pozastavení vypouštění škodlivin do atmosféry, musíme dávat na škodlivé záření a zeslabení ozonové vrstvy větší pozor než v osmdesátých letech.“ 

Mýtus č. 1 – Přípravku s vysokým ochranným faktorem stačí méně

Už jsme kapitulovali a starý dobrý Nubian vyměnili za přípravky s vyššími ochrannými faktory, především na dovolené k moři. Ale šetříme, vždyť padesátka jistě vydrží na pleti dlouhé hodiny a stačí troška. První chyba:

„Rozhodně není pravda, že krém s vysokým faktorem můžete nanášet jen ráno a jen jednou denně. Žádný krém není samospásný a nezáleží přitom, jak vysoký má faktor. Každý krém by se měl nanášet zhruba půlhodinu před tím, než bude pokožka vystavena slunci, a měl by se obnovovat jednou za hodinu až dvě,“ radí dermatoložka kliniky Mediestetik MUDr. Olga Shalamová.

Mýtus č. 2 – Voděodolnost

Logickou úvahou je přesný výklad toho slova, ale pozor. V praxi to znamená, že jednou se vykoupat můžete a krém to úplně nesmyje, ale to je tak všechno (a neutírejte se):

„Žádný krém není voděodolný trvale. Ano, může vás ve vodě ochránit po určitou dobu, ale ta se zpravidla počítá maximálně v desítkách minut a rozhodně ne v hodinách,“ upozorňuje dermatoložka. „Na tyto krémy má taktéž vliv použití osušky po koupání. Nevěřte všemu, co se píše na obalu, a nepodceňujte sílu slunce. Mazat se u vody – i voděodolným krémem – musíte zhruba jednou do hodiny.“

Mýtus č. 3 – Slunce neopaluje přes sklo, mraky nebo slunečník

V klidu si užijte knížku u koktejlu v baru, nemusí vám po ní stékat čůrky potu v poledne u moře.

„Není pravda, že slunce neopaluje přes sklo nebo přes mraky. Opálí vás úplně stejně, protože běžné sklo v žádném případě nechrání před UV paprsky. Proto existuje například tzv. driver’s tan neboli řidičské opálení, což je anglický termín pro situaci, kdy mají řidiči po delších jízdách autem často spálené hřbety rukou a předloktí, případně oblast od stehen ke kolenům,“ uvádí na pravou míru MUDr. Shalamová.

Mýtus č. 4 – Samoopalovací krémy chrání před UV zářením 

„Samoopalovací krémy nejsou to samé, co krémy opalovací,“ říká dermatoložka. „Velká většina z nich žádné faktory ochrany proti UV záření nemá a rozhodně je tak nesmíte používat stejně jako krémy opalovací. Samoopalovací krémy slouží k domácímu použití a dodržujete-li pravidla jejich aplikace, jsou v zásadě bezpečné.“

Samoopalovacím krémem tak neriskujete, pokud ho nepoužíváte na slunci pro znásobení účinku a ještě tmavší barvu. Jediné, co z něj hrozí kromě typické „vůně“, jsou skvrny z nesprávné aplikace na kůži a trochu ušpiněné oblečení.

Za přípravky „nové generace“ se dají označit samoopalovací nástřiky v salonech krásy. I když má někdo výhrady k výsledné barvě kůže a zdá se mu nepřirozená, rozhodně neriskujete vrásky ani předčasné stárnutí kůže. Můžete si dopředu vybrat z několika odstínů a opálení ze speciální „sprchy“ vám vydrží více než týden.

Mýtus č. 5 – Častěji se namazat nízkým faktorem znamená více se opálit

Pro koho tedy vlastně jsou ony „čtyřky“ nebo „šestky,“ které z regálů drogerií ještě nezmizely (i když v lékárně na ně od renomovaných značek nenarazíte, tady se začíná na „desítce“)? Jsou spíš reklamním trikem, pro použití v sedm večer, nebo pokud jste šťastlivec s tmavou pletí, který navíc zrovna strávil dva týdny u moře.

Pokud se chcete zbavit strachu, že se přes vysoký ochranný faktor neopálíte, kupte si nižší. Ale počítejte s vysokou spotřebou: „V zásadě není rozdíl v tom, zda se mažete častěji nižším faktorem nebo méně častěji faktorem vyšším. Mazat byste se ovšem měli v každém případě, a to dostatečně často vzhledem k faktoru krému, který používáte, a k prostředí, ve kterém se nacházíte,“ podotýká dermatoložka. Podle této rovnice šestku u moře z ruky neodložíte a bude vás chránit v řádech minut, což je poněkud nepraktické. A opálíte se úplně stejně jako pod vyšším faktorem přípravku.

Mýtus č. 6 – Solárium je nejlepší příprava na moře

Na to zapomeňte, stačí se u moře chovat „rozumně“, jiné přípravy netřeba:

„Velké množství dermatologů solárium poměrně ostře odsuzuje, protože čistě kvůli estetickému efektu vystavuje pokožku zbytečné zátěži. Dehydratuje ji, tedy vysouší, a urychluje její stárnutí. Vrásky a svraštělá pokožka se tak mají tendenci u nadšených uživatelů solárií objevovat mnohem dříve, než u lidí, kteří v soláriu nikdy nebyli,“ varuje MUDr. Shalamová.

Pravidla výběru opalovacích přípravků

  • Vyhoďte nekompromisně všechny loňské poloprázdné tuby a kupte si nové opalovací přípravky.
  • Pečlivě prostudujte etiketu výrobku – označení OF je pouze obecné. Hledejme výrobky, kde je označená zvlášť ochrana proti UVB záření – to způsobuje spálení. A také ochrana proti UVA záření – to způsobuje dlouhodobě vyšší riziko kožních onemocnění.
  • Vybavte se dostatečným množstvím – i krému s vysokým ochranným faktorem nanášejte dost – průměrně šest plných kávových lžiček na tělo.
  • Vyzkoušejte novinky – přípravky podporující tvorbu melaninu, které umožňují intenzivnější opálení i přes vysoký ochranný faktor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).