Hlavní navigace

Lymfodrenáž: manuální, nebo s přístrojem?

27. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Lymfodrenáž je pomocník při otocích i kosmetické vylepšení vzhledu. Co obnáší manuální a co přístrojová? Komu se svěřit do péče, abychom si spíš neublížili? Po správné lymfodrenáži poznáte efekt okamžitě.

Terapeutická technika patří ke zdravotnickým úkonům, které (správně provedené) mají okamžitý viditelný efekt na otoky různého druhu. Mnohem více je ale známá jako údajný zázrak třeba na strašáka většiny žen – celulitidu.

Lymfa a její cesta tělem

  • Lymfatické cévy jsou součástí imunitního systému.
  • Odpovídají za sběr a odplavování odpadních toxických látek z těla.
  • Tok lymfy v mízních cévách a uzlinách je jednosměrný – dochází k němu stahováním mízovodů, tlakem svalstva a podkožního vaziva při pohybu.

MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ

Soubor speciálních, jemných a pomalých hmatů, které aktivizují podkoží a lymfatický systém. Provádí se pod určitým tlakem dle fyziologie lymfatického systému.

Probíhá tak, že odborník tzv. „otevře“ lymfatické centrum v oblasti krku a hrudníku a pokračuje na periferie.

Manuální lymfodrenáž probíhá obvykle 1–1,5 hodiny (celotělová i 2,5 hodiny); terapeut se povrchu těla dotýká jemně.

Efekt lymfodrenáže je okamžitý – pocítíte např. volnější kalhoty po redukci otoku, vyšší nucení na močení (kdy se odplavují z těla škodlivé látky).

Kdo je kandidátem pro manuální lymfodrenáž

  • Pro tento zdravotnický úkon existuje lékařská indikace.
  • Otoky (nejčastěji nohou nebo rukou) musí mít lymfatickou příčinu (ne srdeční nebo ledvinnou) – spolehlivě to určí lékař, případně dobrý fyzioterapeut či lymfoterapeut.
  • Lymfodrenáže se doporučují i pro pacienty po operacích např. kolena nebo kyčle – kdy se naruší lymfatické cesty a dochází k otokům.
  • Velmi často jsou úspěšné u žen po rakovině prsu – po chirurgickém odstranění prsu a přilehlých lymfatických uzlin se lymfa akumuluje v cévách a dochází k otoku končetin – lymfedému.
  • Lymfodrenáže využívají i pacienti s revmatickými otoky nebo křečovými žílami.
  • Ze zdravotních důvodů získávají pacienti doporučení a ošetření lymfodrenáží je hrazeno ze zdravotního pojištění.
  • Lymfodrenáže jsou i vhodnou preventivní terapeutickou technikou – např. pro lidi s tzv. „sloupovitýma nohama“, kteří obecně trpí otoky.

PŘÍSTROJOVÁ LYMFODRENÁŽ

V ideálním případě by měla být používaná pouze jako doplněk manuální techniky.

Využívá se spíše ke kosmetickým účelům – zlepšení průtoku lymfy, redukce celulitidy, detoxikace organismu atd.

Přístroje pracují s postupující tlakovou vlnou a v naprogramovaných intervalech se vytváří zvolna postupující tlak, vznikají lehké, rytmické tlakové vlny podle zásad lymfodrenáže.

U přístrojů není možnost individuálního přístupu, což je určitá nevýhoda.

Bez celkové změny životního stylu ale převratné zeštíhlení problematických partií nebo celulitidy nenastane.

Nutností je upravit jídelníček a přidat pohyb, pak může být lymfodrenáž doplňkovou terapií.

Kdo je kandidátem pro přístrojovou lymfodrenáž

  • Tohoto ošetření využívají nejčastěji ženy, které chtějí redukovat celulitidu a zmenšit obvod problematických partií těla.
  • Další skupinou pro přístrojovou lymfodrenáž jsou sportovci (k regeneraci) nebo lidé, kteří v zaměstnání celý den stojí a trpí otoky (např. servírky, kadeřnice, prodavačky).
  • Kosmetické ošetření není hrazeno ze zdravotního pojištění.

Na co dát pozor při výběru místa a způsobu ošetření

Absolutní základ je tzv. otevření centra lymfatického systému na krku a hrudníku (tzv. bazální ošetření) – to nelze provádět přístrojově, první část lymfodrenáže musí být tedy bezpodmínečně provedena vždy manuálně; pokud tomu tak není, riskujete, že lymfu nebude kam „hnát“, centrální uzliny budou ucpané a zavřené.

Technika se nazývá lymfoDRENÁŽ – pokud salony nabízejí lymfoMASÁŽ, je to nesprávný výraz a nemusí se jednat o erudované pracoviště.

Lymfodrenáž nesmí bolet – pokud po použití přístroje například praskají žilky pod kůží, nebyla technika použita správně.

Dbejte na ukázku osvědčení personálu a výběr zdravotnického zařízení – nejjistější cesta je, pokud lymfodrenáž provádí fyzioterapeut s akreditovaným kurzem lymfodrenáže.

Ne všechny kosmetické salony provádějí terapii správně.

Odborná spolupráce

Mgr. Renata Větrovská

Vystudovala fyzioterapii nejprve na 1. LF UK a poté dva magisterské obory – fyzioterapie a tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených na FTVS UK v Praze. Nyní pokračuje doktorským studiem na 1. LF UK a pracuje jako odborný asistent na Ústavu tělovýchovného lékařství VFN v Praze a na Palestře – soukromé vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Má dlouholetou praxi s prací s obézními pacienty a pacienty s dalšími civilizačními chorobami v rámci Rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha. Věnuje se obézním dětem v rámci Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech, vytváří speciální pohybové programy pro seniory, těhotné maminky i maminky po porodu v rámci Centra zdravého pohybu. Dále spolupracuje s neurologickou klinikou 1. LF VFN, kde se zaměřuje na pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy. Působí jako odborný fyzioterapeut ve svém pohybovém centru, jako cvičitelka různých forem pohybových aktivit, školitelka několika odborných kurzů a je autorkou řady publikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).