Hlavní navigace

Lidé netuší, co je biologická léčba. Plete si to i pětina lékařů

27. 3. 2015

Sdílet

Pojem biologická léčba je v ČR pro většinu laiků nejasný. 17 % Čechů zaměňuje biologickou léčbu za léčbu rostlinnými doplňky stravy. Nesprávnou představu má ale i téměř 20 % lékařů.

Velká část české veřejnosti (73 %) nemá dostatek informací o biologické léčbě.

Biologická léčba

  • Inovativní cílená léčba biologickými léky vyráběnými ze živých organismů.
  • V současnosti představuje často jedinou naději pro pacienty trpící těmi nejzávažnějšími chorobami, např. onkologickými, neurologickými nebo autoimunitními.
  • Biologická léčba je drahá, mezi hlavní důvody jejího omezeného využívání tak patří nedostatek financí.

Průzkum společnosti Medica Healthworld a agentury STEM/MARK pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) zjišťoval pohled české veřejnosti, lékařů a zákonodárců na biologickou léčbu. „Data získaná z průzkumu ukazují, že vnímání biologické léčby je v České republice problematické. Proto je potřeba zvýšit informovanost a nastavit potřebnou legislativu pro biologickou léčbu, kterou nelze vnímat jako vzájemně zaměnitelnou,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Z dotazníku vyplývá, že 72 % široké veřejnosti v Česku nezná pojem biologická léčba nebo jej charakterizuje nesprávně. To platí také u téměř 20 % lékařů. „Lidé si biologickou léčbu nejčastěji pletou s léčbou přírodními produkty. Za významné lze považovat relativně vysoké procento lékařů, kteří nemají o tomto pojmu konkrétní představu. Proto je potřeba rozvinout širší společenskou debatu o biologické léčbě, jejím financování a zajištění legislativy tak, jak je tomu v jiných evropských zemích. Použití biologické léčby je v České republice stále malé ve srovnání s průměrem EU, např. pacientů s revmatoidní artritidou je v ČR na biologické léčbě méně než 5 %, ve srovnání s 20–30 % v zemích EU,“ řekl Jakub Dvořáček.

Pacienti nemají možnost získat nejlepší dostupnou léčbu

Za upřednostňováním klasické léčby před léčbou biologickou stojí podle mínění široké veřejnosti (73 %) malá informovanost o biologických léčivech. Biologické léky jsou řádně schváleny Evropskou lékovou agenturou (EMA) i SÚKL, mají přiznanou úhradu ze zdravotního pojištění a jsou reálnou léčebnou možností pro pacienty, kde klasická léčba selhává.

Podle lékařů (79 %) a politiků (81 %) je ale hlavním důvodem nedostatek financí v systému zdravotnictví. Respondenti z řad zákonodárců (77 %) pak jako další významné omezení vnímají také fakt, že biologická léčba je dostupná pouze ve specializovaných centrech. Zástupci všech dotazovaných skupin pak ale shodně tvrdí, že lékaři by měli mít možnost využít biologickou léčbu ve všech případech, kdy tato léčba může zlepšit pacientův zdravotní stav.

Zdroj: TZ AIFP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).