Hlavní navigace

Léčivý relax: velký přehled koupelových olejů

15. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Samotná koupel v teplé až horké vodě je značně relaxační. Pokud nahradíte světlo svíčkami, bude to téměř dokonalé. Uspokojte i další smysl – čich – a přidejte si do koupele vonné oleje. Vybírat můžete podle nálady nebo i zdravotních potíží, kdy se účinné látky vstřebávají do pokožky již během relaxace.

Vonné oleje působí blahodárně již během koupele, kdy se vstřebávají účinné látky do pokožky. Pomáhají ji tak zklidnit a zregenerovat. Pokožka je pak jemná a vláčná. Koupelové oleje dokonce dokážou nahradit i mýdlo, a přesto vylezete z vany čistí.

Použít můžete jakýkoli kvalitní koupelový olej, nebo jej vyberte podle obtíží: 

Horečka, nachlazení a dýchací potíže: 

Běžné nachlazení, dlouhotrvající kašel a rýmu léčíme stále velmi často antibiotiky. Přitom na většinu virových onemocnění nezabírají. Pokud v těle probíhá zánět, jsou antibiotika na místě. Přesně to dokáže rozeznat CRP test.

S kašlem si dokáže poradit mnoho bylin, které bývají součástí sypaných nebo porcovaných čajů. Podívejte se na osm jednoduchých receptů na léčbu kašle.

Pokud se necítíte ve své kůži, vyzkoušejte vonnou koupel:

  • červený pomeranč, eukalypt – tymián, heřmánek, levandule nebo meduňka

Zmíněné vonné oleje můžete použít i preventivně pro posílení imunity.

Stres a nervozita: 

Máte poslední dobou pocit, že nestíháte, nic se vám nedaří a navíc se vám do myšlenek propašoval negativní pohled na svět? Zkuste se na chvíli zastavit, nikam nespěchat a napustit si vanu. Přidat do ní můžete koupelové oleje: 

  • červený pomeranč, jalovec, mandarinka, meduňka, rozmarýn, růžové dřevo, ylang-ylang nebo litsea cubeba

Proti stresu zaberou i další docela obyčejné věci:

Únava, vyčerpání: 

Únava může mít nejrůznější příčiny, pokud přetrvává déle, vyhledejte lékaře. Pro začátek zkuste „nakrmit“ tělo hořčíkem. Pomohou i čaje, guarana nebo homeopatie.

Do koupele pak přidejte vonný olej:

  • červený pomeranč, eukalypt – tymián, litsea cubeba nebo rozmarýn

Bolesti hlavy a migrény: 

Bolesti hlavy mají vždy nějakou příčinu a pochopitelně by nejlepší bylo vyřešit ji. Když vás začne bolet hlava, znamená to, že jste se zanedbávali nebo hřešili.

Bolesti způsobí například únava a nadmíra stresu (Přírodní antidepresiva: třezalka a magnolie), málo pohybu na čerstvém vzduchu, špatná životospráva, hodně alkoholu nebo kouření. Pomoc je tak nasnadě: odpočinek, doplnění tekutin, vitaminů a minerálů a ideálně procházka na čerstvém vzduchu.

Od bolestí hlavy pomohou léky (S jakými léky začít? a Když hlava bolí… Ibalgin, nebo Paralen?), ale i mnohé byliny, které si můžete přidat do koupele:

  • eukalypt – tymián, levandule, mandarinka, meduňka, růžové dřevo

Nespavost: 

Nemůžete usnout a léků na spaní se bojíte kvůli vzniku závislosti? Vyzkoušet můžete přírodní metody, například čaje z bylin nebo doplňky stravy. Jsou bez předpisu a můžete je užívat i dlouhodobě.

S nespavostí vám pomůže i koupel s přidáním vonných olejů:

  • levandule, růžové dřevo nebo ylang-ylang

 Celulitida: 

Správně fungující lymfatický systém je to, co potřebujeme, pokud se chceme zbavit celulitidy. Podpoří jej jak cvičení, dostatečný pitný režim a lymfatické masáže (používejte esenciální oleje, které tuto schopnost mají: grep, cypřiš a citronová tráva) a dodejte tělu nezbytný vitamin E. 

Do koupele pak přidejte např.:

  • červený pomeranč, jalovec nebo mandarinku

Unavené nebo nateklé nohy:

Otékání nohou zmírní jednak stravování. To znamená zejména doplnění bílkovin, omezení soli a kofeinových nápojů, dodržování pitného režimu, pravidelné cvičení (existují cviky podporující cirkulaci krve) a nošení pohodlné obuvi.

Řešením může být nošení kompresních punčoch a jemné masáže. Pomohou i studené obklady nebo naopak koupele s vonnými oleji:

  • eukalypt – tymián, heřmánek, jalovec, litsea cubeba nebo rozmarýn

Revmatismus, svalové napětí a křeče: 

Revmatoidní artritida se projevuje ztuhlostí a bolestivými otoky. Postihuje drobné klouby na rukou a zápěstí, napadá ale také velké klouby: ramena, kolena, kyčle nebo krční páteř. Může zasáhnout i vnitřní orgány nebo oči. Nemoc zatím nelze vyléčit. Pomocí moderní léčby včetně biologických léků umějí dnes lékaři výrazně zmírnit její příznaky (revma: bez včasné léčby do 10 let v invaliditě).

Léčbu můžete podpořit i pravidelnou koupelí s přidáním vonných olejů: 

  • eukalypt – tymián, heřmánek, jalovec, levandule, mandarinka nebo rozmarýn

Afrodiziakum: 

Touhu po sexu podpoří některé nápoje a potraviny. Z bylin vede jednoznačně Parcha léčivá neboli leuzea či maralí kořen (latinsky Rhaponticum carthamoides). Jde o léčivku dorůstající do výšky jednoho metru. Její domovinou je Sibiř. U nás ji také můžeme s úspěchem pěstovat. Kořeny sbíráme od třetího roku věku.

Romantický večer si můžete okořenit vonnou koupelí s přidáním olejů: 

  • litsea cubeba nebo ylang-ylang

Dětská kůže:  

Dětská kůže je velmi jemná a extrémně citlivá. Vyhnout bychom se měli dráždivým přípravkům s přemírou chemie (atopické miminko – co použít při koupání).

Do koupele můžete přidat některé vonné oleje, které nejen zvláční pokožku, ale zklidní dítě a připraví jej na spánek: 

  • červený pomeranč, heřmánek, levandule nebo mandarinka

Přesušená a citlivá pokožka: 

Zejména teď, v zimním období, je naše kůže vystavena chladu, který ji vysušuje (Je vám zima? Prohřejte si organismus). Vhodné je použití jakýchkoliv kvalitních olejů jak k promazávání, tak ke koupeli.

V zimě lze zařadit horké revitalizační koupele. Ty tělu dodají nejen energii a teplo, ale s vhodně vybranými bylinami zmírní zdravotní obtíže a nastartují metabolismus. Navíc zklidní organismus a zlepší náladu.

„Pro koupel blahodárně působící na kůži se hodí pýr, lopuch, tea tree, měsíček, eukalyptus a lichořeřišnice. Na dýchací problémy, které se zimou přicházejí častěji, lze využít směs z černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu a eukalyptu. Směsi bylinek pro kůži i dýchací problémy mají svou variantu případně také ve spreji, který se hodí i na cesty. Na zklidnění nervů funguje zase voňavá koupel z třezalky, levandule, meduňky a pelargonie. Vhodné jsou i některé bylinné spreje, například ten na bolavé klouby a záda obsahuje skořici, která tělo prohřeje,“ uvádí bylinkářka ze společnosti Naděje Jarmila Podhorná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).