Hlavní navigace

Klystýr vs. Yal gel

7. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chystáte se na porod, vyšetření nebo na operaci? Přečtěte si, v čem se metody liší. V rozhodování vám může pomoci následující text.

Proč je vhodné pročistit před operací a porodem tlusté střevo?

Klystýr pomáhá vyčistit tlusté střevo, neboť podporuje peristaltiku a vylučování usazených zbytků. Při anestezii dochází k celkové relaxaci organismu a mohlo by dojít k uvolnění svěračů a tím pádem k vyloučení obsahu střev během operace, jakož i při porodu, což není žádoucí.

Klystýr je doslova výplach tlustého střeva a často předchází plánovaným operacím nebo porodům. Další možností je použití rektálního roztoku, například Yal gelu.

Oboje má stejnou funkci – přípravu tlustého střeva před vyšetřením, drobným chirurgickým výkonem nebo před porodem, a to bez dalších dietních či režimových opatření.

Klystýr

Klystýr je doslova výplach střeva až dvěma litry vody zahřáté na tělesnou teplotu. Kromě narušení intimity vzbuzuje mnohdy rozpaky hlavně množství vody, kterou by mělo tělo rektálně přijmout.

Někteří lidé si dopřávají pravidelný klystýr v rámci detoxikace. Metoda není tudíž nijak složitá a při dodržení všech pravidel byste ji zvládli sami. Pokud musíte pročistit střeva před operací, vyšetřením nebo porodem, pravděpodobně to po vás nikdo nebude chtít a hadičku vám do konečníku zavede zdravotní sestra.

Jak klystýr probíhá?

Klystýr se většinou aplikuje vleže na boku. Důležité je překonat stud a snažit se co nejvíce uvolnit a pravidelně dýchat.

  • Zdravotní sestra vám do konečníku pomalu zavede zhruba deseticentimetrový nástavec hadičky potřený vazelínou a vzápětí vám bude pozvolna proudit teplá voda do tlustého střeva.
  • Množství vody je skutečně od jednoho do dvou litrů, takže buďte trpěliví.
  • Pro nejlepší účinky je vhodné zkusit zadržet v sobě vodu co nejdéle. Uvádí se alespoň dvacet minut. Není to snadné, v břiše máte křeče a velmi silné nutkání na toaletu, podobně jako při akutním průjmu. Stáhněte hýždě a zkuste si masírovat břicho.

Kolik za klystýr zaplatíte

K výplachům střev se používají tzv. irigátory. Menší klystýrové balonky seženete v lékárnách již od 50 korun. Závěsný irigátor (nádoba s hadicí a kohoutem pro regulaci vody) stojí od 150 korun do 300 korun.

V nemocničním zařízení vám indikovaný klystýr dají zdarma v rámci příprav před vyšetřením, operací nebo porodem. 

Další možností je použití rektálního roztoku, například Yal gelu:

Rektální roztok Yal gel

Rektální roztok o objemu necelých 70 mililitrů (někdy je vhodné použít dvě lavičky). Právě množství tekutiny bývá při výběru rozhodující.

Yal se používá k přípravě střeva před vyšetřeními nebo drobnými chirurgickými výkony. Umožňuje vyprázdnit střevo bez dalších dietních či režimových opatření. Po půl hodině je střevo vyčištěno a je možné provést i předem neplánovaná vyšetření nebo zákroky. 

  • Užití přípravku je stejné jako při zavedení klystýru.
  • Po zavedení se musíte snažit zadržet stolici co nejdéle. 

Zkušenosti vypovídají o tom, že je Yal gel šetrnější, někdy však méně účinný než klystýr.

Yal gel a cena?

Yal gel je k dostání pouze na lékařský předpis, který vám dá váš ošetřující lékař (např. gynekolog před porodem).

Prodejní cena je do 200 korun. Přispívají na něj zdravotní pojišťovny a doplatek bývá okolo 50 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).