Hlavní navigace

Jak vybrat těhotenské testy: rozhoduje citlivost i cena

11. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Těhotenské testy se liší zejména způsobem použití a citlivostí. Některé ženy jsou nedočkavé. Ještě ani nenastal termín jejich periody a ony již přemýšlejí o tom, zda nejsou těhotné. Které těhotenské testy jsou nejcitlivější a kolik za ně zaplatíte?

V raném stadiu těhotenství produkuje oplodněné vajíčko specifický hormon hCG (Human Chorionic Gonadotropin). Objevuje se v moči a právě jeho přítomnost těhotenské testy hledají. Testy se liší způsobem odebrání vzorku moči a hlavně se předhánějí v tom, který ukáže těhotenství co nejdříve.

Nejcitlivější slibují výsledek již do týdne od oplodnění. Pokud test neprokáže těhotenství, vyčkejte minimálně dva dny a pak se zkuste otestovat znova.

Těhotenské testy podle způsobu použití

Pokud navštívíte lékárnu s tím, že sháníte těhotenský test, pravděpodobně budete odpovídat na otázku, zda chcete test do proudu moči, nebo z nádobky. Další možností jsou testy z krve.

1. Do skleničky či jiné nádobky

Sklenička nebo jiná nádobka musí být čistá a suchá. Minimálně na deset sekund ponořte absorpční tyčinku vertikálně do vzorku moči.

Po vytažení ji položte na rovnou plochu kontrolními okénky směrem nahoru a začněte měřit čas (výsledek by se měl zobrazit většinou do několika vteřin až pěti minut).

2. Do proudu moči

Absorpční tyčinku nasměrujte minimálně na deset sekund do proudu moči. Poté ji položte na čistou rovnou plochu kontrolními okénky směrem nahoru a začněte měřit čas.

  • snadné použití
  • bývají dražší než testy s nádobkou
  • např. GS Mamatest Comfort 10 od 60 korun za test
  • digitální (jednorázový) test Clearblue stojí od 170 korun (prozradí i počet týdnů od doby, kdy žena počala)

3. Test z krve

Hodnoty hCG v moči jsou nižší než v krvi, proto je krevní test citlivější. Těhotenství dokáže rozpoznat o několik dní dříve. Zhruba po osmi až devíti dnech po oplodnění. Téměř se stoprocentní přesností po dvou týdnech.

  • snadné použití
  • stačí malé množství krve z prstu
  • výsledky do deseti minut
  • např. ZAP hCG; cena od 160 korun

Podívejte se do naší databáze léků na těhotenské testy.

TIP: Jak vypadá pozitivní těhotenský test.

Citlivost testu

Kromě způsobu použití se těhotenské testy liší podle citlivosti, což v praxi znamená, že citlivější test dříve odhalí těhotenství. Pro nedočkavé ženy jsou určeny testy s citlivostí 10 mlU/ml. Většinou slibují výsledek do týdne od oplodnění vajíčka. Tedy již několik dní před termínem menstruace.

Vzhledem k tomu, že hodnota hormonu hCG každým dnem od početí stoupá, je vždy lepší negativní test po dvou dnech zopakovat.

Početí můžete naplánovat s pomocí ovulačních testů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).