Hlavní navigace

Jak dlouho se čeká na operace a lze to urychlit?

9. 11. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/skeeze
Máte bolesti nebo nějaký zdravotní problém a rádi byste se jej zbavili s pomocí lékařů? Pro některé vybrané výkony jsou zákonné lhůty. Maximální je pak u náhrad kyčelního kloubu. Hádejte, jak dlouho na něj můžete čekat. A co udělat pro zkrácení lhůty?

Jak dlouho může pacient čekat na svůj výkon, je dané zákonem, a dodržení lhůty garantuje pojištěnci jeho zdravotní pojišťovna prostřednictvím uzavřených smluv s poskytovateli zdravotních služeb.

Limity v tomto směru stanoví nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb (č. 307/2012 Sb.).

Pro některé vybrané výkony jsou zde uvedeny lhůty časové dostupnosti a je také stanovena dojezdová doba vyjadřující místní dostupnost hrazených služeb podle oborů či služeb ambulantní i lůžkové péče.

Výkonů, u nichž nařízení vlády stanovilo nepřekročitelné lhůty časové dostupnosti, je několik.

Jaké tedy lhůty jsou?

  • Nejdelší dobu můžete čekat na náhradu kyčelního kloubu a kolenního kloubu. Tedy až 52 týdnů.
  • artroskopie je nepřekročitelná lhůta 8 týdnů.
  • Na operaci katarakty může pacient čekat maximálně 30 týdnů.
  • Zahájení biologické léčby roztroušené sklerózy (Roztroušená skleróza: jak vypadají první příznaky a léčba) musí začít do 4 týdnů po její indikaci příslušným pracovištěm.
  • Dále jsou lhůty stanoveny u echokardiografie: 10 týdnů.
  • angiografie nekoronárních tepenvaskulárních intervenčních výkonů: 8 týdnů.
  • denzitometrie: 16 týdnů.
  • Mamografické vyšetření (Mamograf: kdy máte nárok na vyšetření zdarma): 6 týdnů
  • Magnetické rezonance: 5 týdnů.
  • Endoskopické vyšetření: 4 týdny.
  • Počítačová tomografie: 3 týdny.
  • Skiagrafie a sonografie: 2 týdny.

„Jde samozřejmě vždy jen o plánované výkony, nikoli akutní. Lhůty se tedy neuplatňují, když je pacienta nutné např. akutně vyšetřit prostřednictvím uvedených zobrazovacích metod. Stejně tak u mamografického vyšetření je lhůta stanovena pro plánovanou mamografii v rámci prevence (screeningu), nikoli pro případ, že pacientku na mamografii posílá lékař pro podezření z onkologického onemocnění,“ doplňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Co když chci zkrátit lhůtu?

V rámci svého práva na volbu poskytovatele zdravotních služeb pacient nemusí plánované vyšetření nebo operaci absolvovat ve zdravotnickém zařízení, kam je případně „odeslán“ svým ošetřujícím lékařem. 

„Pokud pacientovi připadala lhůta do zákroku dlouhá, může si vybrat jiné pracoviště, kde mají kratší čekací dobu (když toto pracoviště bude mít možnost ho přijmout). Teoreticky si může vybrat i poskytovatele, který nemá smlouvu s jeho pojišťovnou – pak si ale zdravotní služby bude muset uhradit, bez možnosti refundace. Má totiž sice právo na výběr lékaře a zdravotnického zařízení (tedy poskytovatele zdravotních služeb), ovšem aby poskytnutá péče mohla být uhrazena z veřejného zdravotního pojištění, musí si vybrat takového, který má smluvní vztah s jeho zdravotní pojišťovnou,“ vysvětluje Oldřich Tichý. 

Zároveň je třeba zdůraznit, že má-li pacient zajištěnou péči ve stanovené lhůtě časové dostupnosti, ale sám se z nějakého důvodu rozhodne pro jiného poskytovatele zdravotních služeb, nebude se jednat o nesplnění lhůty, i kdyby pak byla sebedelší.  

Za lékařem třeba i do zahraničí 

Evropská nařízení dávají pacientovi také možnost absolvovat vyšetření nebo léčbu v jiné zemi EU. Pokud by šlo o péči hrazenou z českého veřejného zdravotního pojištění, která pacientovi nemůže být v ČR poskytnuta bez zbytečného odkladu, v medicínsky ospravedlnitelné době (což znamená, že čekací doba by přesahovala přijatelnou dobu vycházející z objektivního lékařského posouzení potřeb pacienta při zhodnocení jeho zdravotního stavu), pojišťovna by pacientovi schválila a uhradila danou zdravotní péči v některé ze zemí EU.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).