Hlavní navigace

Chystáte se lyžovat? Přibalte si Arniku aneb homeopatie a sport

19. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Největší přínos homeopatik ve sportu je v rychlosti jejich účinku,“ říká francouzský sportovní lékař Jean-Marcel Ferret. Homeopatii lze aplikovat na běžné zdravotní potíže sportovců, stejně tak i na trému před důležitou soutěží.

Hned v úvodu je nutné zdůraznit, že homeopatie v žádném případě nenahrazuje chirurgické ošetření nebo osobní konzultaci v ordinaci lékaře!

Homeopatie podpoří léčbu, případně urychlí hojení. Typ léku se volí zejména podle zraněného místa a mechanismu zranění. Přičemž nejdůležitějším lékem při zranění je Arnica montana, která podle zkušeností lékařů staví krvácení, tlumí bolesti a urychluje hojení.

Odborná spolupráce:

MUDr. Eva Kettmannová

Alergologie a klinická imunologie

Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborný garant Světa homeopatie.

Arnica montana

Arnica je považovaná za lék první pomoci a to bez ohledu na původ, lokalizaci nebo rozsah zranění. Nejenže zlepšuje hojení, ale zabraňuje i vzniku modřin a podlitin. Snižuje tak riziko komplikací a zkracuje dobu rekonvalescence.

S sebou si ji bereme do nemocnice k plánovaným operacím, případně k porodům. Nicméně i sportovci by ji měli mít vždy po ruce.

Nadměrná fyzická námaha

Před tréninkem si dopřejte 5 granulí Arnica 9CH a s sebou na trénink si vezměte 5 granulí rozpuštěných ve 2 dcl vody. Popíjejte během tréninku i po něm. Do roztoku můžete přidat 5 granulí Natrum phosphoricum 5CH na prevenci laktátové acidózy.

Úrazy

Při úrazech jakékoli povahy lze užít 5 granulí Arnica 15CH každých 15 minut. Alespoň 6× po sobě. Poté 2× denně až do zhojení.

Natažení šlachy

Velmi častým zraněním je natažení šlach. Také s tím pomůže Arnica 15CH. V případě potíží užívejte 5 granulí 2× denně a přidejte k ní homeopatický lék Ruta 9CH – 5 granulí 4× denně. Postižené místo můžete natírat 2× denně Arnigelem.      

Zlomeniny

Homeopatie urychlí léčbu a snižuje riziko zánětu při zlomeninách. Lékem první pomoci je opět Arnica montana 15CH, lépe v kombinaci s dalšími homeopatickými léky: Symphytum 5CH a Calcarea phosphorica 5CH.

Směs všech tří léků užívejte 3× denně po dobu dvou týdnů. Pak stačí jednou týdně až do úplného zahojení.   

Další homeopatické léky

Další homeopatické léky volíme podle lokalizace a mechanismu zranění

Podle místa zranění

  • Úraz hlavy: Natrum sulphuricum 30CH a Hypericum 15CH
  • Poranění oka: Ledum 9CH a Symphytum 5CH
  • Poranění víček, rtů, nosu, prstů, kostrče: Hyperictum 15CH
  • Poranění zubů: Aconitum 30CH (dvě dávky), Hypericum 15CH
  • Poranění žeber: Bryonia 9CH
  • Vymknutý kotník: Ruta 9CH, Ledum 9CH

Podle typu zranění

  • Tržná rána, rány, kde hrozí hnisání: Calendula 5CH
  • Bodná rána: Ledum 9CH
  • Řezná rána: Staphysagria 9 CH

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).