Hlavní navigace

HIV test z laboratoře, nebo se otestovat doma?

10. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Včasné odhalení HIV infekce zásadním způsobem ovlivňuje prognózu nemoci. Čím dříve se nemocný začne léčit, tím déle může žít. Kam se jít nechat otestovat, je testování anonymní a jak spolehlivé jsou testy, které pořídíte na internetu?

S virem HIV můžete žít i déle než 30 let. Zásadní je včasné zachycení infekce pomocí testování a následné přísné dodržování předepsané terapie, která zahrnuje každodenní užívání léčiv.

„Platí, že čím dříve je infekce zaléčena, tím příznivější má průběh, což se odrazí v délce přežití a zdravotním stavu. Stejně tak platí, že přítomnost viru HIV v těle lze odhalit pouze cíleným laboratorním testem. V ohrožení je přitom prakticky každý, protože i když udržujeme sexuální vztah pouze s jednou osobou, nikdy nemáme absolutní jistotu ohledně její případné nevěry,“ říká MUDr. David Jilich z Infekční kliniky a HIV centra Nemocnice Na Bulovce.

Bezplatná non-stop telefonní linka AIDS pomoci: 800 800 980

Kde se nechat otestovat?

Laboratoř

Testovacích míst jsou po celé České republice desítky. Může je navštívit každý (často bez objednání) a za testování se většinou neplatí.

Spolehlivost testu:

  • Test je spolehlivý po třech měsících od možné nákazy (např. od nechráněného pohlavního styku, případně jiného rizika).
  • Výsledky mohou ovlivnit některé léky: např. antibiotika, kortikoidy, onkologické léky, anabolika.

Výhody testování:

  • Některá zařízení si určují cenu okolo 400 korun, většinou však bývá testování zdarma.
  • Některá zařízení nabízejí anonymní testování (bude vám přidělen kód, pod kterým budete vyšetřeni).
  • Poradenství před i po testování (může urychlit případné zahájení kvalitní lékařské péče).   

Jak dlouho se čeká na výsledky:

  • Laboratoře mají různé lhůty pro výsledky. Obvykle do tří dnů až jednoho týdne.
  • V některých laboratořích si můžete připlatit za rychlé výsledky do 24 hodin.

Nezapomínejte na ochranu. Možná ani netušíte, jaké nejrozličnější tvary a další specifika mohou kondomy mít. Podívejte se:

Domácí testy

Chcete-li si ověřit svůj zdravotní stav, můžete jednoduše sednout k počítači a zakoupit si test.

Tzv. rychlé testy umožňují detekci protilátek z kapilární krve a výsledek je znám v krátké době (několik desítek minut).

Spolehlivost testu:

Rychlé testy uvádějí stoprocentní citlivost. MUDr. David Jilich však upozorňuje: „Jakýkoli výsledek provedený podobnou metodou mimo laboratoř je třeba ověřit rutinním testem. Data uváděná výrobcem mohou a nemusejí být pravdivá. Stoprocentní zní podezřele, žádná metoda nemá stoprocentní citlivost. To ale neznamená, že se to 100 % nemůže blížit.“

  • Test může být spolehlivý po třech měsících od možné nákazy (např. od nechráněného pohlavního styku, případně jiného rizika).
  • Výsledky mohou ovlivnit některé léky: např. antibiotika, kortikoidy, onkologické léky, anabolika.

Rizika a nevýhody domácího testování:

  • Za test zaplatíte okolo 600 korun.
  • Nepřítomnost odborného poradenství. To nelze nahradit informačním letákem, který nemůže postihnout všechny situace. Např. negativní výsledek v době tzv. okénka, tedy v době, kdy je člověk sice již infikován, je i infekční (často dokonce velmi infekční), ale tuto jeho čerstvou nákazu nelze ještě zjistit.
  • Pacienti, kteří byli dlouhodobě léčení antiretrovirovými léky, mohou v rychlých testech vykazovat falešně negativní výsledky.

„Pokud test provádí laik, tak by měl hodnotit jeho výsledek jen jako orientační. Když odečte výsledek jako pozitivní (správněji reaktivní), tak by vždy měl vyhledat zařízení, které provádí laboratorní HIV testování, protože výsledek je třeba potvrdit či vyloučit konfirmačním testem. Nepříjemnému čekání na definitivní výsledek se pak nevyhneme,“ vysvětluje MUDr. Ivo Procházka, CSc. předseda České společnosti AIDS pomoc.

Jak dlouho se čeká na výsledky:

Výsledky bývají do několika minut.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).