Hlavní navigace

Děti a zdravé oči: jak začít nový školní rok se správnými návyky

1. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po prázdninách přichází podzim, škola a s nimi i zvýšená zátěž pro oči. Co mohou rodiče udělat pro to, aby se dětem oči zbytečně nekazily?

Příčinou zvýšené zátěže očí během podzimu a zimy jsou jednak stále se zkracující dny. Tedy méně denního světla. A jednak dlouhé hodiny strávené nad učením. Samozřejmě čas, který děti netráví venku, ale u počítače, mobilu či tabletu, očím rovněž nepřidá.

Naučte své děti jednoduché návyky, jak o oči pečovat před nástupem do školy, během vyučování, psaní úkolů i při tělocviku a na kroužcích.

1. Kontrola u očního lékaře

Na začátku nového školního roku zajděte s dítětem na prohlídku k očnímu lékaři. „Pokud jde o odhalování očních vad, věk hraje velkou roli a čím dříve se na případnou vadu přijde, tím větší je šance na její úspěšné léčení. Při zanedbání naopak může hrozit rozvoj tupozrakosti nebo šilhání,” vysvětluje Daniel Szarvas z VašeČočky.cz.

Podle doporučení očního lékaře pak zkonzultujte ve škole s učitelem, do jaké vzdálenosti od tabule je vhodné školáka posadit.

Pokud vaše dítě nosí kontaktní čočky, ujistěte se, že s nimi dovede samostatně manipulovat a pro jistotu obeznamte vyučující, případně vychovatelky v družině, s jeho potřebami. 

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

Optometrista

Kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz

2. Práce s počítačem 

Mladší školáci využívají počítač nejčastěji ve volném čase k hraní her, ti starší už na něm ale často připravují prezentace nebo úkoly do školy. Zkrátka, ať se vám to líbí, nebo ne, školák bude pravděpodobně v průběhu školního roku trávit několik hodin denně u počítače, nemluvě o chytrých telefonech a tabletech.

„Dobrá zpráva je, že záření monitoru samo o sobě oči nekazí, jak se obecně traduje. Tedy alespoň ne z hlediska dioptrií. Kvůli zvýšenému soustředění oka na monitor a snížené frekvenci mrkání ale oko vysychá a dítě může pociťovat únavu, pálení očí nebo vidět rozostřeně,” konstatuje Daniel Szarvas.  

Řešením je nastavení rozumné doby strávené u počítače, což je podle odborníků okolo dvou hodin denně. Dále pomáhají pravidelné přestávky, během kterých je dobré dívat se pro změnu do dálky, například z okna, nebo vyzkoušet oční gymnastiku.

Vedle počítače pak může dítě mít zvlhčující oční kapičky, které nahradí nedostatek slz v oku. Důležité je také mít správně nastavený jas monitoru, který by měl korespondovat s osvětlením okolního prostředí. Čím větší je okolo tma, tím nižší by měla být úroveň jasu monitoru. 

3. Učení a domácí úkoly

Stejně, jako se dioptrie nezvyšují při práci s počítačem, nekazí si dítě oči ani během učení a psaní domácích úkolů. Větší pozor je potřeba dávat na sezení kvůli zádům, ale co se týče očí, ty se mohou opět pouze rychleji unavit. Z toho důvodu je důležité myslet zejména na správné osvětlení pokoje. 

Psací stůl by měl mít dostatek přirozeného světla. Při umisťování stolu je potřeba brát v úvahu, zda je dítě pravák, nebo levák, aby si při psaní nestínilo rukou. Pozor ale na přímé sluníčko, jeho světlo může být unavující. 

Na stole by měl být také zdroj doplňkového světla, nejlépe LED dioda nebo zářivka. Obyčejná žárovka vyzařuje žluté světlo, které má spíše uklidňující a tlumící účinek a hodí se tedy spíše ke čtení před spaním. Z hlediska intenzity by tedy mělo být světlo co nejpodobnější dennímu světlu, to totiž oči nejméně unavuje. 

4. Tělocvik a kroužky 

Nosí vaše dítě brýle? Pak možná řešíte problém, jak s nimi naložit během hodin tělocviku, ve družině nebo při sportovních kroužcích. Při těchto aktivitách jsou samozřejmě brýle nepohodlné, neumožňují dobré periferní vidění a můžou se dokonce rozbít a dítě poranit.

Existují i brýle určené pro děti, které mají měkké ohebné nožičky a nerozbitná sklíčka, nicméně z hlediska pohodlí a periferního vidění jsou vhodným řešením jednodenní kontaktní čočky, které dítě nosí jen v den, kdy má v plánu sportovat.

Další z mýtů, který tvrdí, že čočky nejsou pro děti vhodné, vyvrací Daniel Szarvas: „Dítě může kontaktní čočky bez problému nosit od takového věku, kdy je schopno porozumět tomu, jak je potřeba o ně pečovat. Jiné omezení věkem není. Dokonce jsou i případy, kdy se pomocí čoček korigují oční vady u malých miminek,” vysvětluje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).