Hlavní navigace

Dejte pozor, tahle kosmetika je zdraví nebezpečná

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: MZ ČR / 120na80.cz
Obvykle radíme, co je zdraví prospěšné. Tentokrát doporučíme, čemu se vyhnout. Podívejte se na kosmetické výrobky, které ministerstvo zdravotnictví označilo jako nebezpečné pro naše zdraví.

Podívejte se na kosmetické výrobky, které se objevují v prodeji na českém trhu, a přitom jsou rizikové. Řada těchto produktů je navíc určena speciálně dětem.

Server 120na80 upozorňuje na kosmetické výrobky, které jsou rizikové pro lidské zdraví. Jen letos jich bylo zjištěno přes dvacet.

Všechny nebezpečné kosmetické přípravky zjištěné v tomto roce:

Smutné je, že v řadě případů jde o kosmetické výrobky určené speciálně pro ty nejmenší, jako například vlhčené ubrousky pro miminka. Ubrousky Papilion však ve svém složení uvádějí látku, která je v kosmetických prostředcích pro děti ve věku do tří let nepřípustná. Jedná se tzv. IPBC, které není přípustné u kosmetických přípravků, které se neoplachují. Po použití výrobku zůstanou složky přípravku (včetně IPBC) na pokožce dítěte, přičemž IPBC může přestupovat do organizmu a negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy.

K dalším nálezům patří také koupelové a mycí gely ve tvaru zvířátek, které obsahují zvýšený počet mikrobů. Mikrobiální kontaminace způsobuje lokální dráždění kůže, eventuálně lokální zánět kůže, a to zejména u lidí s oslabenou imunitou, malých dětí nebo osob s poškozenou kůží.

Na obal se zvířátky láká rovněž šampon Bione Cosmetics, u kterého byla ale zjištěna zvýšená dráždivost. Přípravek přitom na obalu tvrdí, že je vyroben z nejjemnějších surovin vhodných pro jemnou dětskou pokožku, neštípe v očích a ani jinak nedráždí, je bez jakýchkoli dráždivých přísad a vhodný i pro děti do tří let. Laboratorní rozbory ale zjistily středně dráždivé účinky a výrobek byl klasifikován jako tzv. oční iritant, tedy látka způsobující podráždění, zánět a podobné reakce, obdobně jako alergeny. Riziko používání tohoto výrobku spočívá podle odborníků v možném prohloubení příznaků očních alergií, může také způsobit podráždění podobná očním alergiím i u osob, které alergiky nejsou.

Mezi rizikovou kosmetikou najdete dále toaletní vody, sprchové gely, dětské sady na karneval s make-upem, umělé nehty, soli do koupele či hydratační krémy. Nechybí ani zástupci bylinné kosmetiky, na kterou mnozí lidé sázejí, protože si myslí, že se vyhnou zbytečné chemii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).