Hlavní navigace

Co dělat při spálení? A ještě lépe – jak mu příště předejít?

11. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / jill111, podle licence: Public domain
Slunce svítí, moře nebo hladina rybníku lákají k osvěžení a riziko spálení se navyšuje. Abyste se opálili zdravě a bez rizika, máme pro vás několik tipů. Bronzový nádech tělu sluší jenom za předpokladu, že je o pokožku postaráno nejen před působením slunečních paprsků, ale i bezprostředně po opalování. Jedině tak se vyhnete bolestivému spálení, puchýřkům a odlupující se kůži.

Čím podpořit opálení

Je vaším přáním opálit se dohněda, prodloužit opálení a „vypomoci“ pokožce s náporem slunečních paprsků? Těmito vlastnostmi disponuje právě betakaroten. Aby se však vaše snaha neminula účinkem, je vhodné začít s užíváním cca tři týdny před odjezdem k moři.

Je na vás, zda zapojíte do jídelníčku potraviny bohaté na betakaroten (mrkev, jahody, borůvky, mango, meruňky, špenát), nebo zvolíte způsob užívání doplňků stravy (Walmark, Revital, Medpharma).

Betakaroten prospívá pleti a pomáhá udržet její vzhled. Tabletky se užívají obvykle ob den nebo při intenzivním slunění každý den v závislosti na druhu přípravku. Výrobky se liší i cenově, jedna tobolka vyjde zhruba na korunu padesát až dvě koruny, k mání jsou balení po sto až sto padesáti tobolkách, ale i menší s např. třiceti pilulkami.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

9 tipů pro správné opalování

1. Na sluníčko nikdy nechoďte v době, kdy je nejsilnější, což je kolem 11. až 16. hodiny.

2. Krém na pokožku aplikujte cca 20 minut před zahájením opalování, krémy se musí do pokožky dokonale vsáknout.

3. Pořizujte si sluneční kosmetiku (Ladival, Daylong, Bioderma, La Roche Posay, Nivea) s označením UVA a UVB. Jedině tehdy budete chráněni jak proti spálení, tak proti poškození buněk v rámci opalování. Nátěr „opalováku“ opakujte po určitém časovém úseku, a to i v případě, že je voděodolný. Například při utírání se do osušky a koupáním štít proti slunci narušujete.

Tip: Abyste se nezapomněli namazat, nastavte si na mobilu časovač.

4. Zaměřte se také na rty a delikátní pokožku bradavek. Krémem natírejte také uši a nezapomínejte na nárty, jizvy, znaménka a podobně.

5. Máte-li na pokožce znaménko (neustále se zvětšující, měnící barvu atd.), na nic nečekejte a zajděte k lékaři. Rizikové znaménko nevystavujte slunci.

6. Vlasy zafixujte ochranným sprejem s SPF, dlouhé vlasy mohou ženy zaplést v cop a schovat pod slamák. Myslete také na kvalitní sluneční brýle.

7. Neváhejte si do smartphonu stáhnout chytrou aplikaci, která vám pomůže se bezpečně opálit. Máte-li malé děti, čtěte, jak je uchránit před sluníčkem.

8. Nutností je dostatečně pít. V době opalování omezte kávu a černý čaj. Zbytečně organismus dehydratují.

9. Po pobytu na slunci se neváhejte osprchovat (použít můžete speciální sprchové mléko po opalování), zbavit pokožku chloru z bazénu, popřípadě písku a soli z moře a poté ošetřit hydratačním mlékem po opalování. Pravidelná hydratace pokožky zamezí loupání se kůže a opálení vám déle vydrží.

SOS aneb spálená pokožka

Usnuli jste na sluníčku nebo jste podcenili použití opalovacího krému? Pocit pálení a bolest zmírní například bílý jogurt.

Uleví vám také speciální chladivé emulze, balzámy a spreje (Avene Sun, Altermed Panthenol Forte, Virde Aloe vera, Evelyn Sun Care, Piz Buin After Sun) nejlépe s obsahem panthenolu, aloe vera či jiných látek tišících podrážděnou pokožku. Vyberte si z řady přípravků po opalování, které chladí, regenerují a hydratují podrážděnou pokožku.

Nechoďte na přímé sluníčko, pobývejte v chládku, spálená místa si chraňte oděvem, popřípadě silným opalovacím krémem (SPF 50), ať opět nedojde k dalšímu spálení.

Pokud se vám vytvořily bolestivé puchýřky, v žádném případě je nepropichujte a raději zamiřte k lékaři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).