Hlavní navigace

Cena rovnátek je vysoká. Za kolik a jaká vybrat?

29. 6. 2015

Sdílet

Rovnátka, dostupná na našem trhu, se primárně dělí na rovnátka fixní a snímací. Jaká jsou pro pacienta nejlepší, záleží nejen na jeho preferencích, ale rovněž na erudici lékaře. Z čeho a dle jakých kritérií je možné vybírat, jsme se zeptali specialistů.

Nelze přesně říci, že rovnátka jsou na trhu dostupná jako okurky. Je to prostředek léčby,“ říká Jiří Petr, předseda České ortodontické společnosti. „Záleží na vyšetření a domluvě lékaře s pacientem či rodiči o léčebném plánu, a z toho vyplývá zvolený přístroj.“

Jaké jsou tedy rozdíly mezi základními typy rovnátek?

Fixní rovnátka mají tradici

Nejstarším typem fixních rovnátek, která se používají již přes sto let, jsou zámky s barevnými gumičkami, které v nich přidržují drát. Fixní rovnátka se používají zejména u starších dětí a dospělých. Tento druh rovnátek je v Čechách nejpoužívanější.

Modernější variantou fixních rovnátek jsou takzvané samoligovací zámky, u nichž jsou místo gumiček umístěna dvířka nebo jiný mechanismus upevňující drát. „Díky pokročilejšímu systému způsobují samoligovací zámky nižší tření chrupu a léčba je tak podstatně snazší a rychlejší. Tyto typy fixních rovnátek se vyrábějí v kovovém i keramickém provedení,“ upřesňuje ortodontista Ondřej Suchý (www.rovnatka-praha.cz).

K fixním rovnátkům se řadí také takřka neviditelná lingvální rovnátka, která jsou na zubech uchycena zezadu a ze strany jazyka, což je pro pacienta estetičtější varianta.

Snímací rovnátka řeší lehčí vady

Stejně tak jako v minulosti, dodnes jsou na trhu dostupné i snímací aparáty, tedy destičky z plastu s kovovými prvky a pružinami či šrouby. Dnešní snímací rovnátka jsou barevnější a tedy pro děti atraktivnější; ale řeší jednoduchým způsobem jen lehčí vady u mladších pacientů. „Novějšími aparáty jsou snímací estetické dlahy (takové průhledné plastové čepice na všechny zuby v čelisti), které se vyměňují v pravidelných intervalech za nové a rovnají zuby; tyto většinou užívají dospělí,“ vysvětluje Jiří Petr.

Většina z těchto přístrojů se kombinuje s pomocnými zařízeními a metodami, jako je tzv. zevní tah (uzda), gumové tahy, nověji tzv. kotevní minišrouby a jiné pomůcky. Ortodontisté spolupracují s ostatními zubními lékaři, ať již proto, že potřebují jejich pomoc (chirurgie, zrychlení léčby) či naopak oni mohou lékařům pomoci tak, že pacientům narovnají zuby a ty se pak lépe ošetří.

„Snímací rovnátka jsou založena na úplně jiném způsobu léčby. Například rovnátka Invisalign jsou určitě nejpohodlnější a asi nejvíce estetickým typem rovnátek,“ doporučuje ortodontista Ondřej Suchý. Snímací rovnátka však podle něj nejsou vhodná pro léčbu všech anomálií. „Vedle Invisalignu spadají do této skupiny všem dobře známá desková rovnátka. Kdysi patřila k těm nejpoužívanějším, ale dnes se s nimi setkáme již jen minimálně. Jsou tvořeny pryskyřicovou destičkou, na kterou jsou namontovány drátky. Srovnání zubů je u nich nedokonalé a zuby se tak často po léčbě zkřiví do původní polohy.“

Fixní rovnátka

+ mají širokou škálu použití, zvládají i většinu složitých vad
– obtížnější zubní hygiena
– nutná opatrnost při kousání tvrdé stravy, může dojít k uvolnění
   zámků
– vyšší cena než u jednoduchých snímacích rovnátek – v řádu
   desetitisíců korun

  • zámky s gumičkami
    méně estetické
    ve srovnání se samoligovacími zámky pomalejší léčba, některé vady se s nimi řeší obtížněji, žloutnutí zubů, ale jsou levnější
    cena na jednu čelist cca deset tisíc a výše
  • samoligovací zámky
    rychlejší léčba
    nedochází ke žloutnutí zubů
    dražší, v řádu desetitisíců
  • neviditelná lingvální rovnátka
    zcela neviditelná
    na začátku léčby nepohodlná pro jazyk, obtížnější vyslovování (postupně vymizí)
    v řádu desetitisíců až přes sto tisíc korun

Snímací rovnátka

+ možnost lepší hygieny
– vyžadují větší spolupráci při nošení

  • plastové destičky s kovovými prvky
    spíše na jednoduché vady
    cena je v řádu tisíců Kč
  • snímací estetické dlahy (Invisalign, Orthocaps)
    téměř neviditelné
    méně časté kontroly u lékaře
    nehodí se pro léčbu všech anomálií
    nákladné – desítky tisíc až přes sto tisíc korun

Výhody a nevýhody

Každý typ rovnátek má své plus, ale i minus. Zámky s barevnými gumičkami jsou nejlevnější a při každé návštěvě lékaře je možnost změnit jejich barvu. Na druhou stranu nabízejí pomalejší léčbu než samoligovací zámky a některé vady se s nimi řeší obtížněji. „Samoligovací rovnátka, například Damon zámky, dokáží dle našich zkušeností zrychlit léčbu až o jednu třetinu. Díky tomu, že bílé samoligovací zámky nevyžadují použití gumiček pro uchycení ortodontického oblouku, nedochází k jejich žloutnutí a zůstávají bílé po celou dobu léčby. U lingválních rovnátek je nejpodstatnější výhodou to, že jsou zcela neviditelná,“ doplňuje Ondřej Suchý. „Vynikající estetika je ale vykoupena na začátku léčby nepohodlím pro jazyk, který se o rovnátka odírá a pacientovi se tak špatně vyslovuje. Tyto potíže však postupně vymizí. Nejvíce výhod tak má zřejmě Invisalign – plastové fólie jsou téměř neviditelné, umožňují dokonalé čištění zubů a po jejich vyjmutí lze kousat jakkoli tvrdou stravu, což s fixními nelze, jinak by mohlo dojít k uvolnění zámků. Tím, že nehrozí uvolnění zámků, jsou v praxi méně časté kontroly u lékaře během léčby. Jak již jsem ale řekl, nehodí se pro léčbu všech anomálii.“

Podle Jiřího Petra vyžadují snímací aparáty větší spolupráci při nošení, je při nich ale možnost lepší hygieny. „V jednoduchém provedení zvládají jen jednoduché vady a jejich cena je v řádu tisíců Kč. Například v provedení estetických dlah mohou snímací rovnátka pracovat velmi přesně, jsou ovšem dosti nákladná – pacient může zaplatit až přes sto tisíc korun. Fixní aparáty mají širokou škálu použití, zvládají většinu i složitých vad, ale v provedení standardním, tedy kovovém, jsou méně estetické. Jejich cena je vyšší než u jednoduchých snímacích – v řádu desetitisíců korun, ale čištění chrupu je s nimi obtížnější.“

Hradí rovnátka zdravotní pojišťovny?

Rovnátka nejsou rozhodně levnou záležitostí, proto je pro většinu pacientů důležité, zda zdravotní pojišťovna léčbu hradí nebo na ni alespoň přispívá.

Pojišťovny hradí práci za nasazení a kontroly fixních aparátů, ne však jejich materiál. Dále hradí částečně jednoduchá snímací „rovnátka“; ale estetické snímací dlahy ani fixní aparáty umístěné na vnitřních ploškách korunek zubů zdravotní pojišťovny nehradí. U ortodontistů v ČR jsou k dispozici v podstatě všechny moderní metody a přístroje; dostupnost konkrétního přístroje záleží na dohodě s ošetřujícím lékařem a rejstříku jím používaných metod.

Spolupráce ortodontistů se zdravotními pojišťovnami je dobrá, avšak pojišťovací systém úhrad není dobrý,“ říká předseda České ortodontické společnosti Jiří Petr a dodává: „Nezohledňuje dostatečně rozdíl v úhradách za kvalitní léčbu pacientů s lehkými vadami a naopak s těžkými postiženími, a neumožňuje realizovat spravedlivou výši úhrad za léčbu v regionech s rozdílnou životní úrovní a tedy rozdílnými příjmy a náklady.“

Obraťte se na odborníka

Pokud potřebuje dospělý pacient nebo dítě rovnátka, postup je vždy stejný. V první řadě by se měl každý poradit s odborníkem, tedy specialistou na ortodoncii. V České republice nemohou provádět ortodontickou léčbu praktičtí zubní lékaři, pouze specialisté v ortodoncii, kteří absolvovali tříleté postgraduální studium po studiu stomatologie. „V České republice je povolena ortodontická léčba – rovnání zubů – jen specialistům, ne praktickým zubním lékařům. Je možné se rovněž poradit s oblastní či centrální stomatologickou komorou či Českou ortodontickou společností, kde mají přehled, kteří specialisté v tom daném regionu pracují, a mohou odborníka doporučit; lze využít i doporučení spokojeného pacienta,“ uzavírá Jiří Petr.

K tématu dále: Pojišťovny rovnátka hradí jen částečně. Kolik můžete získat?

Správná rovnátka: Poraďte se s ortodontistou

Otázka pro ortodontistu Ondřeje Suchého (www.rovnatka-praha.cz):

Na základě čeho by si měl pacient rovnátka vybírat a na co by měl být položen největší zřetel?

Všechny vady nelze řešit všemi typy rovnátek, v takovém případě lékař doporučí nejvhodnější typ. Pokud má pacient na výběr ze všech možností, záleží pouze na jeho preferencích. Kvalita výsledku je nejvíce závislá na erudici lékaře, i s nejkvalitnějšími rovnátky lze dosáhnout špatných výsledků. Typ rovnátek rozhoduje o rychlosti léčby, pohodlí pacienta, ale i o tom, jak jsou rovnátka během léčby viditelná. Lékař by měl také přihlédnout k pacientovu životnímu stylu.

Jaká rovnátka byste vy osobně doporučil a proč?

Záleží na prioritách pacienta. Pokud by chtěl nejrychlejší možnou léčbu, tak doporučuji samoligovací Damon zámky. Pokud je nakloněn pohodlné a estetické léčbě, tak bych zvolil Invisalign. Lingvální aparáty používáme u pacientů, kteří chtějí maximálně estetické řešení, a přitom u nich nelze použít Invisalign. Kromě toho je Invisalign ideální variantou pro časově vytížené pacienty nebo ty, kteří často cestují a uvolněné zámky by pro ně mohly představovat nepřekonatelný problém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).