Hlavní navigace

6 příkladů, jak ušetřit na lécích

29. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Léky nejsou zrovna nejlevnější položkou. Víte, že léky mají mnohdy i levnější varianty? Neplaťte víc, než musíte.

Abychom vám pomohli ušetřit, vypátrali jsme pro vás léky se stejnou či podobnou léčivou látkou, které se sice prodávají pod jiným názvem, ale ve výsledku, když po nich sáhnete, nešlápnete vedle.

Pokud se jedná o léky na předpis, požádejte lékaře, aby zvolil levnější variantu nebo lék bez doplatku. Výměnu léku však vždy prokonzultujte s lékárníkem, potažmo ošetřujícím lékařem. A jak vlastně takové léky vyhledat a zjistit o nich podstatné informace?

Na webu ministerstva zdravotnictví najdete informace o úhradách, cenách a výši případného doplatku. Podívejte se právě sem a zadejte lék, který užíváte, poté si nechejte vygenerovat ty se stejným složením a porovnejte jednotlivé doplatky.

V následujících případech si ukážeme možnosti cenového zvýhodnění:

Pokud vás trápí krevní sraženiny

V případě, že pravidelně užíváte léky jako prevenci proti vzniku krevních trombů a k uvolnění cév, můžete požádat lékaře, aby vám předepsal Stacyl, který je bez doplatku. Naopak například Kardegic se doplácí částkou cca 138 Kč.

Riziko krevních sraženin hrozí například při delších letech. V článku Jak zvládnout let bez nevolností a trombózy najdete tipy, jak nebezpečí minimalizovat.

Když kvasinky udeřily

Pokud vás pálí pochva, trápí výtok nebo svědí pokožka v okolí nehtů či nehty disponují zabarvením a inkriminované místo má tendenci se loupat, máte nejspíš co do činění s mykózou, která se dnes řadí mezi nejčastější civilizační onemocnění. Pomoci vám může Candibene krém cca 50 Kč, Canesten krém cca 130 Kč.

Mokré plavky, voda v koupališti, těsné spodní prádlo… Všechny tyto aspekty napomáhají infekcím. Při léčbě je třeba zohlednit, jestli jsou původcem bakterie, nebo kvasinky. Více v článku Výtok je příznakem vaginální infekce.

Když máte pusu samý opar

Opary jsou nepříjemnou záležitostí, která nás umí pořádně a pěkně dlouho potrápit. Pokud vás „zdobí“ bolestivý opar, dejte mu sbohem s pomocí účinného krému – Aciclovir krém cca 110 Kč, Zovirax cca 210 Kč.

Nepříjemné puchýřky na rtech trápí čas od času více než polovinu populace. Ideální je opary zastavit ještě před jejich vznikem. Jak na to a čím léčit už vzniklé? 

Nadýmání a plynatost nám čím dál častěji znepříjemňují dny

Bojujete často s pocitem, že máte břicho jako pátrací balón, a tak saháte pro úlevu po přípravku z lékárny? Espumisan vás bude stát okolo 150 Kč, Sab Simplex cca 100 Kč.

Nevolnost, pocit plnosti, bolest a nafouklé břicho – to vše jsou příznaky zmnožení plynu ve střevě. Nadýmání po jídle spraví kapky i přírodní léčba. V prodejích přípravků proti nadýmání vede Espumisan a heřmánkový čaj.

Namožené svaly, bolest nohou

Vrátili jste se z hor a probudila vás bolest zad, kloubů, nebo jste si při sportu natáhli sval či vymkli kotník? Postižené místo můžete ošetřit podáním lokální léčby. Gelová emulze má navíc tendenci chladit a tím mírnit otok. Stejnou léčivou látku obsahuje například Dolgit gel 50 g (cca 79 Kč) a Ibalgin gel 50 g (cca 96 Kč).

Bolest zad patří k nejčastějším problémům pohybového ústrojí nejen v České republice. Co je na vině a jak se bolesti zad účinně bránit? 

Rýma, ucpaný nos

Rýma, nemožnost volně dýchat nosem a nateklá nosní sliznice. Tato situace se alespoň jednou do roka nevyhne snad každému z nás. A právě proto nejčastěji saháme po různorodých přípravcích, kteří nás mají těchto nepříjemných symptomů zbavit. Srovnáme-li nosní spreje s obsahem léčivé látky na bázi xylometazolini hydrochloridum, můžeme vybírat z následujících: Brumare nosní sprej (cca 73 Kč), NASENSPRAY AL (cca 72 Kč), Otrivin (cca 90 Kč).

Ať už zvolíte jakýkoli, pamatujte na to, že nosní spreje se mohou používat maximálně 4–5 dní. V opačném případě hrozí riziko závislosti, přesněji řečeno na pocitu tzv. volného nosu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).