Hlavní navigace

5 nejčastějších poporodních problémů a jejich řešení

18. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Porod je velká změna, nejen životní, ale i pro vaše tělo. Na co je třeba se připravit a kdy s ním příchozí nepříjemnosti odezní? Pět nejčastějších poporodních problémů a jejich řešení.

1. Občasný únik moči

Pokud vedle dětských plenek musíte řešit i pomůcky na únik moči pro dospělé, není to nic příjemného. Pokud se vám to stane, nevěšte hlavu, nejste v tom sama. Jde obvykle jen o dočasný problém způsobený tím, že během porodu hlava dítěte tlačila na boční stěnu pochvy, a tak se nervy na těchto místech staly dočasně necitlivými.

Co s tím?

Pomoci může procvičování svalů pánevního dna a zvýšení pohodlí používáním tenkých diskrétních inkontinenčních vložek.

„Během těhotenství dochází ke změně anatomických poměrů, které mohou trvat i po porodu. Pokud zároveň dojde ke zvýšení tělesné hmotnosti, mohou se problémy kumulovat. Inkontinence se dá řešit fyzickým cvičením, redukcí tělesné hmotnosti, v některých případech léky nebo operací. Přechodně – nebo v případě žen, u kterých nejde volit jinou možnost, lze problém řešit diskrétními inkontinenčními pomůckami, např. od firmy Depend. Vždy je však vhodné si vyžádat názor lékařského odborníka,“ doporučuje primář urologického oddělení Karlovarské nemocnice Jan Pokorný.

S inkontinencí prvního stupně se můžete vypořádat několika způsoby. Podívejte se na podrobný přehled všech možností léčby

2. Poporodní bříško

Jednou z partií ženského těla, na kterých jsou změny po porodu nejviditelnější, je břicho. Levá a pravá strana svalů tvořících přední stěnu břicha se v důsledku velkého vnitřního tlaku oddělí a uvolněná tkáň, která je spojuje, je nedokáže udržet. Mezi oběma stranami se následně vytvoří mezera.

Co s tím?

Pokud je štěrbina ještě malinká, pomohou speciální cviky nebo tzv. poporodní pás na břicho (ceny od 200 korun).

Při jiných sportovních aktivitách dejte ovšem pozor, některé mohou stav ještě zhoršit, a tak se cvičením namísto z pevného břicha stane břicho vláčné a vyduté.

V případě větší štěrbiny se svěřte do rukou chirurga.

3. Napuchlé nohy

Mnohé maminky zažijí otoky nohou během těhotenství, ale ojedinělý není ani poporodní otok, který se nazývá edém. Vzniká proto, že krev ze zmenšující se dělohy a infuze, které jste při porodu dostaly, nelze jen tak jednoduše z těla vypudit, a proto se usazují v nohách.

Co s tím?

Za normálních okolností by se však měl otok do deseti dnů ztratit, pokud ne, pomůže lékař. V těchto dnech si proto obouvejte pohodlné pantofle nebo jinou volnou obuv a nezapomínejte tělu dopřávat bílkoviny, které se při porodu ztrácejí.

Otékání nohou zmírní:

  • Zdravé stravování: doplnění bílkovin, omezení soli a kofeinových nápojů.
  • Pravidelné cvičení.
  • Dodržování pitného režimu.
  • Odpočinek s nohama nad úrovní pasu.
  • Nošení pohodlné obuvi. Zapomeňte na podpatky!
  • Nošení kompresních punčoch.
  • Nateklá místa můžete jemně masírovat.
  • Pomohou studené obklady. 
  • Návrat krve do srdce podpoří spánek na levém boku.

Podrobněji v článku: Křeče a otoky nohou v těhotenství

4. Vypadávání vlasů

Zatímco vlasy během těhotenství sílí, stává se, že po porodu je ztrácíte po hrstech. Během těhotenství vyšší hladina estrogenu stimulovala růst vlasů, po porodu a během kojení je estrogenu v těle málo, a tak vlasy přestávají růst a padají. Obvykle se s tímto problémem začnete potýkat okolo 12. týdne po porodu.

Co s tím?

Zničené vlasy se bohužel nedají zachránit. Nicméně budou nahrazené novými. K původní tloušťce a hustotě vlasů se zpravidla dostanete v průběhu šesti měsíců až jednoho roku.

5. Hemoroidy

Další problém můžete po porodu pocítit již při běžném sezení. Když žena při porodu tlačí, často jí vystoupí na čele žíly. Pod stejným tlakem jsou i hemoroidy, nemluvě o tom, že děloha v těhotenství na ně tlačila několik měsíců.

Co s tím?

Existuje mnoho způsobů, jak si pomoci. Můžete vyzkoušet:

  • Studené obklady.
  • Vlhčené léčivé ubrousky na hemoroidy po stolici: ubrousky s obsahem speciálních rostlinných olejů a výtažků desinfikují, chladí a osvěžují.
  • Sedavé lázně: např. tekutý extrakt heřmánku pravého, kaštanu koňského, dubovou kůru.
  • Mastičky a gely: např. Dubová kůra gel nebo Procto-glyvenol rektalní krém.
  • Gynekologickou koupelovou sůl využijete při vaginálních mykózách (kvasinkových infekcích) a při gynekologických zánětech, pomáhá i po porodu s hojením (snižuje otoky a bolestivost hráze) a poporodními hemoroidy.

Pokud problémy s hemoroidy přetrvávají nebo si všimnete krvácení, poraďte se s lékařem, který vám může předepsat venofarmaka. „U viditelných projevů onemocnění je vhodné užívat účinné venofarmakum (lék na žíly), které vám předepíše praktický lékař nebo kterýkoli žilní specialista,“ doporučuje gynekolog Tomáš Fait a varuje: „Nedoporučuji spoléhat se na neověřené doplňky stravy, které by mohly uškodit během kojení dítěti, nebo mít pouze placebo efekt a které nejsou ověřovány.“ 

Je to častý problém, za který se vůbec nemusíte stydět.

Gely, čípky, krémy i bylinné koupele v počátcích opravdu pomáhají, tlumí záněty a otoky a zmírňují bolest. Co vám pomůže při akutních potížích a co preventivně? Hemoroidy: po úlevě od bolesti využijte prevenci.

Zdroj: TZ Botticelli

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).