Hlavní navigace

Zdravé opalování má zelenou

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Opalovací přípravky s fyzikálními filtry obsahují minerály, říká se jim také minerální, přírodní či BIO. V čem se liší od chemických filtrů a pro koho jsou vhodné?

Podle čeho vybíráte opalovací přípravky kromě čísla, označujícího výšku ochranného faktoru? Volba se může týkat i druhu filtru.

Čím je BIO atraktivní?

Vůně, přiložený dárek, přípravek po opalování do dvojice zdarma – jsou asi nejčastější momenty pro rozhodování, do kterého mléka nebo krému investujeme obvykle nemalé částky. Někdo má oblíbenou značku, jiný vybere podle toho, co je „v akci.“ Diskuze se ale vedou čím dál více i o filtrech a jejich dopadu na zdraví.

A nejde o to, že se pod „šestkou“ fototyp 1 brzy spálí, jako spíš o to, co onu „šestku“ vytváří. Chemický nebo fyzikální filtr? První je klasika, druhý se dostává do popředí zájmů příznivců zdravého životního stylu.

„Krémy s fyzikálními filtry vytvářejí na pokožce vrstvu, která funguje jako zrcadlo a sluneční paprsky odráží,“ vysvětluje dermatoložka Ivona Kosová.

MUDr. Ivona Kosová

Kožní lékařka. Věnuje se léčebné i preventivní péči kožních nemocí u dětí i dospělých. Nabízí také celostní přístupy při léčení nemocí. (www.mudrkosova.cz)

Pro i proti zdravějšího opalování

Opravdové BIO opalovací přípravky se vyrábějí jen z čistě přírodních ingrediencí, bez chemických přísad a konzervačních látek – tedy obecně stále více obávaných součástí nejen kosmetiky. Obvykle obsahují kromě zmíněných filtrů i pečující oleje nebo zklidňující bylinné výtažky. Navíc na rozdíl od klasiky v podobě chemických filtrů fungují tyto přípravky okamžitě po natření, nemusíte čekat půl hodiny ve stínu na nástup účinku. Kde je pověstné ALE novodobých pomocníků proti spálení? V aplikaci.

„Přípravky s fyzikálními filtry obsahují minerály rozemleté na prach – proto někdy název minerální. Především oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Nevýhodou může být poněkud obtížnější roztíratelnost na pokožce a vyšší cena,“ shrnuje lékařka.

Fyzikální filtry vytvoří na pokožce tenkou bariéru, kterou si můžeme představit jako štít proti nebezpečným slunečním paprskům. Díky tomu, že neproniknou do těla, se hodí i pro alergiky, malé děti nebo citlivé osoby.

Jak je na tom chemie?

Nemusí to být sluneční alergie, co stojí za svěděním nebo vyrážkou na vaší kůži. Filtry, obsažené v konvenčních opalovacích přípravcích, jsou často diskutovanou příměsí „opalováků“: „U chemických filtrů dochází v pokožce k reakci, kdy se mimo jiné mění světelné záření na teplo. Filtry působí za patnáct až třicet minut po natření na pokožku. Látky se kůží vstřebávají, a mohou tak zatížit celý organismus, někdy mohou kůži dráždit,“ popisuje možné účinky Ivona Kosová.

„Mohou“ samozřejmě neznamená „musejí“, takže v praxi můžete půlroční miminko mazat jakýmkoliv dětským přípravkem, u kterého byl jako bonus nafukovací kruh, a na jeho pokožce nemusíte žádný problém zaznamenat. Anebo se celý život potýkáte s ekzémy a máte citlivou kůži – pak můžete být dobrý kandidát právě pro mléka nebo oleje s fyzikálními filtry, u kterých se dají potíže zmírnit nebo dokonce eliminovat. Základem syntetických slunečních filtrů jsou totiž různé chemické substance, často obsahují ropné deriváty a bývají obviňovány z mnoha neřestí – ucpávání pórů, znemožnění vylučování potu a v důsledku toho i vyšší tvorby akné a drobných zanícení na pokožce.

Zdravý přístup = nejzdravější opalování

„Slunce není náš nepřítel a sluneční paprsky nejsou jediný faktor, který se podílí na vzniku kožních nádorů,“ uzavírá dermatoložka. „Pobyt na slunci je dobré přizpůsobit denní době, prostředí a aktuálnímu stavu našeho celého organismu. Pokožka sama dá signál, kdy je už pobyt nevhodný – svým začervenáním a pálením. Poslouchat signály svého těla je předpoklad pevného zdraví.“

Pohoda a zdravá barva kůže také není jen výsadou druhu opalovacího přípravku. Nezapomínejte proto na klasická doporučení ohledně poledního stínu nebo pitného režimu.

„Vítaným pomocníkem je klobouk na hlavu a dlouhý rukáv. Sluneční spektrum pozitivně působí nejen na pokožku, ale i na naše emoce,“ podotýká lékařka. „V zimních měsících, kdy je sluníčka málo, jsou depresivní nálady častější. Najděme si tedy každý svou hranici pro pobyt na slunci a využijme sluníčka pro naše pozitivní ladění.“

Jak se opalují Řekové?

S opatrností vzhledem k naší „středoevropské“ světlé kůži můžete namísto volby „fyzikální/chemické“ vyzkoušet řecký recept na slunění.

Panenský olivový olej smíchejte s vymačkaným citronem, natírejte a natírejte. Výsledkem by měla být zlatá barva, zdravá promaštěná kůže a ani stopa po alergii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).