Hlavní navigace

Zalehnutí uší v letadle: bonbon si schovejte na přistání

25. 7. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com / Lucky2013
Potápěči to dobře znají. Zahájí ponor a náhle jim zalehne v uších. Jedním z řešení může být o několik metrů vystoupat. V letadle tuto možnost nemáme. Pokud byste tedy nepřemluvili pilota… Proč nám zaléhají uši při létání a jak si můžeme pomoci?

Za zalehlé uši při létání může náhlá změna tlaku, a to zejména při klesání, tedy během přistávání, kdy ve středouší stoupá negativní tlak.

„Při porušení rovnováhy a překročení limitů oproti fyziologickým hodnotám si člověk uvědomuje problém. Při stoupání směrem vzhůru se problémy vyskytují jen ojediněle, neboť vývěva sliznice tento přebytečný vzduch stačí odsát, nebo se Eustachovou trubicí volně vyfoukne. Naopak při cestě dolů vzniká náhlý podtlak, který je nutné násilně vyrovnat,“ říká specialista ORL Jan Paska a dodává, že „nepřirozenými tlaky vzniká otok středoušní sliznice, namáhá se skloubení ušních kůstek, může dojít i ke krvácení do středouší. Všechny tyto faktory způsobují zvýšenou impedanci převodního aparátu, tedy zalehnutí ucha a snížení sluchu.“ 

K zalehnutí uší tedy dochází při rychlé změně atmosférického tlaku. Kromě létání například při potápění, jízdě autem do kopce nebo ve výtahu ve výškových budovách.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Paska, ORL

Poliklinika Budějovická

www.poliklinika-budejovicka.cz

Co pomáhá

Pokud vám během letu nebo při přistání zaléhávají uši, pomůže polykání a profukování uší. To znamená ucpat nos a snažit se fouknout proti odporu. Ideálně zkuste obě metody současně. Tedy profukovat a současně polykat. S polykáním případně pomohou „cucací“ bonbony a pití.

Problém nastává při rýmě či při chronické infekci v nose, při zánětu dutin nebo při alergii. V tomto případě se na cestu vybavte přípravky, které uvolňují ucpaný nos. Například Olynt, Nasivin nebo nosní gel Vibrocil. Ceny od 50 do 100 korun.

Po přistání

Od případné bolesti pomohou analgetika. Například Paralen a Brufen. „Kapat cokoliv do ucha nemá v těchto případech smysl. Přes barieru bubínku se nic nedostane. Pomoci případně mohou studené obklady a samozřejmě návštěva lékaře,“ varuje specialista ORL.

Jak dlouho může zůstat ucho zalehlé a kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Zaléhání uší je individuální a pokaždé může trvat různě dlouho. Někdy se stav po několika minutách od přistání výrazně zlepší. Jindy se s problémy můžeme potýkat několik hodin i dní. „Náprava těchto obtíží může trvat také několik hodin a dnů, ale někdy i měsíců. Záleží na charakteru onemocnění a na jeho pokročilosti a také na tom, jak mnoho bylo středouší poškozeno a jak rychle se bude vstřebávat prosáknutí středoušních struktur,“ upřesňuje lékař. 

Lékaře vyhledáme ve chvíli, kdy je ucho zalehlé, lehce v něm praská a stav se nezlepšuje ani po několika dnech. „Pokud trvá intenzivní zhoršení sluchu zhruba dva dny, je vhodné lékaře navštívit. V těchto případech ale vyžene bolest pacienta do ordinace prakticky ihned,“ dodává MUDr. Paska.

Někdy může při vzniklém podtlaku ve středouší nastat situace, že Eustachova trubice další vzduch do středouší nepustí a problém přechází do chronického stavu. Záleží na míře a charakteru obtíží, kdy pak bude nutné navštívit lékaře. Jan Paska nedoporučuje problém přecházet několik dní: „V těchto případech je žádoucí návštěvu naplánovat co nejdříve.“

Léčba pak spočívá v uvolnění Eustachovy trubice a splasknutí nosních průchodů po použití nosních kapek či užití antihistaminik. Lékař pacientovi eventuálně profoukne Eustachovu trubici tzv. politzerací (tj. provzdušňováním středouší zvýšením tlaku v dutině nosní se současným polykáním). Při závažnějších stavech je někdy nutné bubínek propíchnout, a tak vpustit vzduch do středouší.

„Většinou pacienti o svých problémech vědí a měli by tedy před letem navštívit lékaře, který je může na cestu připravit a dle stavu nosní sliznice naordinovat léky,“ doporučuje lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).