Hlavní navigace

Vyznejte se v kondomech

17. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V posledních letech je v České republice zaznamenán výrazný nárůst výskytu viru HIV. Zdá se, že naše pomyslná „bezpečná bublina“ pomalu praská. Kromě celibátu jsou jediným účinným opatřením kondomy. Možná ani netušíte, jaké nejrozličnější tvary a další specifika mohou mít. Podívejte se.

Podle velikosti

Stejně jako se liší naše nahá těla, liší se i naše chutě a potřeby. Běžně měří prezervativ po obvodu okolo 56 milimetrů. O 20 % tenčí než standardní kondomy je DUREX Feel Ultra Thin. Kondomy nejextrémnějších velikostí nabízí výrobce MY.SIZE. Tedy od průměru 4,7 centimetrů (délka 16 cm) pro menší přirození až do 6,9 centimetrů (délka 22,3 cm).

  • Kondomy extrémnějších velikostí cenově vyjdou od 10 korun za kus.

Vyberte si vhodný druh v databázi prezervativů.


Chutné a voňavé

Prezervativy mohou mít nejrůznější barvy (např. Pepino Colour), příchutě a vůně. Od nejrůznějších ovocných třeba přes vanilkovou zmrzlinu po borůvkové muffiny. V tomto směru se výrobci předhánějí v originalitě.

  • Ceny jsou již od tří korun za kus.

Pro lepší zážitek

Některé výrobky poskytují oběma partnerům dráždivější zážitek díky rozmístění vroubků, vlnek a výstupků. Jiné chladí, nebo naopak hřejí.

  • Netradiční materiály pro měkčí pocit, případně extra tenké kondomy. Například Mates Skyn (ceny od 24 korun za kus).
  • Speciálně vyvinutý tvar s unikátně umístěnými výstupky a vroubky. Ceny se pohybují od 8 do 30 korun za kus, podle výrobce a velikosti balení. Například Durex mutual pleasure. Nebo Pepino 3 v 1, který má navíc kroužky pro maximální efekt.
  • Hřejivý je např. Kondom Pasante warming, chladivý pak Kondom Pasante cooling. Ceny okolo 12 korun za kus.

Prodloužené milování

K poměrně běžnému sexuálnímu problému patří předčasná ejakulace, se kterou by se muži neměli stydět obrátit na lékaře. Orgasmus ovšem mohou také oddálit díky kondomům, které obsahují benzokain, tedy látku, která způsobí krátkodobé místní znecitlivění. Například Pepino Long Action.

  • Ceny od 12 korun za kus.

Netradiční kondomy

Vybírat můžete z kondomů, které ve tmě svítí, případně mají tvar srdce. Jiné jsou v designových obalech (např. ve tvaru medaile, fotbalového míče, tachometru nebo třeba s potiskem květin či motýlů), případně je kondom zabalený tak, že připomíná lízátko.

  • Ceny jsou různé, liší se podle výrobců, většinou se pohybují od osmi korun výš za kus.

Pokud vám dělá problémy nasazování běžných kondomů, můžete si vybrat takový, který má po stranách stahovací pásky. Je naprosto hygienický a nehrozí, že jej protrhnete nehtem. Například One Touch.

  • Ceny od 8 korun za kus.

Veganské kondomy 

Milovníci zvířat mohou volit kondomy, které neobsahují živočišné složky, ani nebyly testované na zvířatech. Navíc příchutě těchto kondomů pocházejí z přírodních ovocných extraktů a jsou v potravinářské kvalitě, nemusíte se tedy bát orálního sexu či alergických reakcí. Pro barvení kondomů se používají výtažky z rostlin či květin. 

  • Například Glyde. Za 10 kusů zaplatíte okolo 200 korun.

Alergie na latex

Alergikům na latex se potěšení prodraží. Kondomy, které jsou vyrobené z jiných látek, vyjdou mnohem dráž než latexové. Vyplatí se tak koupit větší balení.

  • Například za deset kusů nelatexových kondomů Durex RealFeel zaplatíte od 160 korun.

Nelatexové jsou i tzv. ženské kondomy. Například Pasante Female.

  • Ceny od 30 korun za kus.

Bez latexu bývají i extrémně tenké kondomy. Mezi nejtenčí patří Pasante Unique (tloušťka 0,015 mm; běžné tenké latexové kondomy mají tloušťku od 0,05 do 0,07 mm).

  • Ceny od 30 korun za kus.

Ať si vyberete jakýkoliv typ prezervativu, myslete na to, že jejich běžná trvanlivost je okolo pěti let a stejně jako u potravin musí být na balení uvedeno datum spotřeby. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).