Hlavní navigace

Výběr rehabilitačního míče: nejdůležitější je účel a vaše výška

26. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Gymnastické míče jsou skvělou pomůckou při posilování, relaxaci, rehabilitaci i fyzioterapii. Není divu, cvičení s nimi je příjemné, efektivní a k tělu zvlášť ohleduplné. Na trhu jich najdete nepřeberně, jenže ne každý se bude hodit pro váš účel a vaši postavu. Než se pro některý z nich rozhodnete, měli byste si ujasnit to podstatné.

Velké cvičební míče nabízejí ve sportovních a zdravotních potřebách nebo internetových obchodech pod mnoha názvy – míč gymnastický, rehabilitační, skákací, balanční, fitball, gymball… Při výběru toho svého se nepotřebujete ohlížet na věk, tohle náčiní zvládne každý.

Jsou ale parametry, které naopak zohlednit musíte, aby cvičení bylo pro vás bezpečné a dostavily se očekávané výsledky. Pak vám vydrží i chuť a vůle cvičit. A váš rehabilitační míč „na tělo“ bude účinným lékem bez vedlejších účinků.

Komu cvičení na míči pomáhá především

Pokud máte problémy se zády (nejčastěji v důsledku ochabování svalstva celého těla), posilování na míči vám uleví od bolestí; protahování ztuhlých svalů zad je i výbornou prevencí.

Zvlášť v těhotenství pomáhá cvičení na míči ulevit přetěžované páteři a je citlivou poporodní rekonvalescencí v šestinedělí.

Míč nabízí šetrné cvičení pro obézní a pro všechny, kteří mají nadváhu (na trhu jsou míče o různé nosnosti, až do 400 kg), při cvičení na míči odlehčujete nosným kloubům.

Používá se úspěšně při rekonvalescenci po úrazech a operacích, zlepšuje koordinační poruchy.

Oceníte ho jako prevenci při procvičování celého těla – pro správné držení těla, posilování problémových partií a k protahování zkrácených svalů. Zapojujete zádové a břišní svaly, aktivujete klouby a celkově snižujete napětí těla.

V čem musíte mít jasno

  • Vědět, na co (a na jak dlouho) míč chcete.
  • Znát svou velikost – myšleno výšku těla a délku paže.
  • Znát svou váhu.
  • Mít představu, kolik peněz jste ochotni investovat.

K jakému účelu vám bude míč sloužit?

Chcete na něm jen sedět, nebo především cvičit? Má vám sloužit k fitness cvičení, nebo cvičení po úraze? Každý typ cvičení má svá specifika, a proto vyžaduje i trochu jiný gymnastický míč.

  • Klasický gymnastický míč
    Velký kulatý míč, nejčastěji používaný, a to na cvičení i sezení, najdete ho ve velikostech od 45 do 90 cm.
  • PhysioBall
    Zvlášť rozměrný kulatý míč na cvičení, který je určený především na fyzioterapii. Na sezení ho můžete využít, pokud jste vyšší než 185 cm. Velikost míče se pohybuje mezi 85 a 120 cm.
  • FitBall
    Velký kulatý míč určený na cvičení s extrémně vysokou zátěží. Použijete ho například i pro cvičení s činkami.
  • PhysioRoll
    Speciální fyzioterapeutický míč ve tvaru válce, elipsy apod. Je tvarovaný tak, aby společně s pacientem mohl sedět na míči i terapeut. Určený je pro ty, kteří mají problém s koordinací. Díky svému tvaru obsáhne větší plochu a zajistí tak větší stabilitu míče.
  • Masážní terapeutický míč
    Kulatý nebo podlouhlý míč na cvičení s výstupky stimulujícími krevní oběh a reflexní zóny. Využívá se na lymfatickou drenáž, můžete si ho pořídit na příjemnou relaxaci.
  • Kulatý míč na sezení i cvičení s opěrnými body
    Kulatý míč na cvičení s nožičkami, poslouží i jako židle.

Především berte ohled na svou výšku

Existují dvě pomůcky, jak dobře zvolit průměr gymnastického míče:

Podle výšky postavy

  • 80–110 cm: míč 30 cm
  • 110–140 cm: míč 45 cm
  • 140–155 cm: míč 45cm
  • 150–165 cm: míč 55 cm
  • 160–180 cm: míč 65 cm
  • 175–190 cm: míč 75 cm
  • 185 cm a víc: míč 85 cm

Je důležité, aby kolena při sezení na míči svírala přibližně devadesátistupňový úhel, dbejte na to, aby hýždě byly o trochu výš než kolena – to zaručuje nejlepší polohu pánve, a tím i obratlového sloupce (při pohupování v sedu by díky tomu nemělo docházet k posunu úrovně kyčlí níž než na úroveň kolen).

Podle délky paže

(měřeno od ramenního kloubu ke konečkům prstů)
  • do 45 cm: míč 35 cm
  • 45–55 cm: míč 45 cm
  • 56–65 cm: míč 55 cm
  • 66–80 cm: míč 65 cm
  • 81–90 cm: míč 75 cm

Myslete i na svoji váhu

Také tělesná hmotnost úzce souvisí s tím, jaký gymnastický míč vybrat. Řada levných gymnastických míčů může mít nízkou cenu jen díky levnějším materiálům a výrobě, a ve většině případů tak mají i sníženou pevnost.

Vyrábějí se míče s různou nosností, a to až do 400 kg. Sledujte, jestli ten váš prošel odborným testem na nosnost a kvalitu.

Pokud trpíte nadváhou, vybírejte z horní hranice výškového rozpětí (vzhledem k většímu prosednutí): například při tělesné hmotnosti 49 kg na 150 cm je správný rozměr míče 45 cm, pokud ale při této výšce někdo váží 83 kg, potřebuje míč o šířce 55 cm.

Nepodceňujte ani materiál

Pohlídejte si zdravotní nezávadnost, tedy jestli je míč z certifikovaného materiálu (a tím pádem bez obsahu těžkých kovů, fenolů aj.).

Pokud jste alergici, zajímejte se o materiál podrobněji (problémem může být např. latex).

Tradiční míče dostačující pro kvalitní procvičení jsou z PVC materiálu:

  • Jsou lesklé a hladké, mají vysokou dynamiku. Z tohoto materiálu bývají i různé efektní „designové“ míče. Nevýhodou je, že když je propíchnete, rychle se vyfouknou a už nejdou zalepit.

Pod ABS efektem najdete velice kvalitní silnostěnný míč, dvouplášťový:

  • Je matný, na dotek příjemně teplý a hebký. Díky dvěma plášťům se po propíchnutí rychle nevyfoukne a je možné ho ještě opravit (například speciálním lepidlem Fixa Kit). Tyto míče jsou certifikované pro zdravotnické a rehabilitační používání a mají vysokou nosnost (až 400 kg). Hodí se pro všechny druhy cvičení, zvlášť pak v těhotenství, při snížené motorice po úrazu, pro fyzioterapeutická cvičení, rehabilitaci a pro seniory.

Za kolik

Cenový rozdíl mezi průměry míčů je minimální, vyšší cenu má „na svědomí“ kvalita materiálu a nosnost. Ne každý ale potřebuje silnostěnný míč – a tady se tak trochu vracíme na začátek. K jakému účelu a jak dlouho vám bude míč sloužit?

Ceny míčů

  • Standardní a na běžné cvičení dostatečně kvalitní a bezpečný míč seženete v rozmezí 200–300 Kč (například míče Gymnasticball Maxafe).
  • Pro cvičení, kde je důležitý nácvik stability, nebo třeba v těhotenství se dostáváte do cenových relací 400–800 Kč.
  • U speciálních fyzioterapeutických míčů nebo míčů na náročná posilovací cvičení se pak může cena vyšplhat k 1500–2500 Kč.

A pokud jste zvyklí nakupovat přes internet, lehce zjistíte, že cena jednoho a téhož rehabilitačního míče se může pohybovat například mezi 290–490 Kč. Takže máte spoustu nezanedbatelných důvodů, proč nákup neuspěchat.

Odborná spolupráce

Martina Valentová

fyzioterapeutka, lektorka,

www.vitalitymartina.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se oblasti zdraví a zdravotnictví, mj. jako redaktorka v časopisu Blesk Zdraví, dlouhodoletá šéfredaktorka populárně-naučného měsíčníku Moje zdraví, v nakl. Medical Tribune připravovala měsíčník Bez předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).