Hlavní navigace

Prodlužte si opálení – jídlem

27. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Léto, slunce a krásná bronzová pleť. Betakaroten má blahodárné účinky na pokožku, která díky němu vydrží déle opálená. Kde všude jej najedeme a jaké další vitaminy a minerály mají podobné účinky?

Proč je vhodné doplnit v létě betakaroten?

  • Chrání pokožku před negativními vlivy opalování.
  • Zpomaluje proces stárnutí pokožky.
  • Pečuje o unavený zrak.

V letních měsících, kdy je pokožka vystavena nadměrnému slunečnímu záření, dochází k jejímu vysušování a k rychlejšímu procesu stárnutí. „Pokožku pomůže před negativními vlivy opalování ochránit betakaroten, který je významným antioxidantem. Zamezí působení volných radikálů, ochrání buňky před oxidačním stresem a zpomaluje proces stárnutí,“ říká farmaceutka Michaela Čajková z on-line lékárny Pilulka.cz a varuje, že vyšší dávky syntetického betakarotenu nejsou vhodné pro kuřáky. „Kuřáci by měli upřednostnit betakaroten z potravy,“ dodává Čajková.

Betakaroten chrání buňky před volnými radikály, má blahodárné účinky na pokožku, chrání pokožku před nebezpečným UV zářením a zároveň zlepšuje a prodlužuje opálení pokožky. Betakaroten najdeme zejména v mrkvi, rajčatech, paprice a špenátu. Jen pozor, aby byla tato zelenina tepelně upravená nebo v syrovém stavu zakápnuta olivovým olejem. Tělo tak dokáže cenné látky mnohem lépe využít.

Potravinové doplňky

„Čím pestřejší bude naše strava, tím více důležitých látek pro své tělo získáme. Na druhou stranu je pravda, a mnohé výzkumy to potvrzují, že dnešní strava obsahuje mnohem méně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zejména pak ovoce a zelenina konzumovaná v zimních a brzkých jarních měsících. Pokud tedy chcete udělat pro své tělo maximum, můžete užívat doplňky stravy, které vám pomohou doplnit potřebné množství těchto mikroživin,“ doplňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Betakaroten můžete doplnit formou tablet. Většinou jde o extrakt z mrkve a často jsou doplněné o další prospěšné vitaminy a prvky. Například v kombinaci s vitaminem E a selenem jej najdeme v tabletách REVITAL Betakaroten. Cena od 70 korun za 120 tablet.

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

výživová poradkyně NATURHOUSE

www.naturhouse-cz.cz

Dražší možností, zato obohacenou o omega-3 mastné kyseliny, další vitaminy, minerály a měď, je BIODERMA Photoderm Bronz Oral, která chrání buňky před oxidačním stresem. Užívá se jedna kapsle denně. Balení, které vystačí na dva měsíce, stojí okolo 350 korun.

Pokud vám vadí užívání tablet, můžete doplnit betakaroten formou oleje. Buď přímo po lžičkách, nebo si jej můžete zamíchat například do jogurtu. Například AROMATICA Pupalkový olej (cena 130 Kč/50 ml) nebo Pupalkový olej s betakarotenem (cena 250 Kč/250 ml).

V tekuté formě na bázi olivového oleje jej najdeme například v přípravku Tekutý Vitamin A. Cena od 150 korun.

„Z produktů NATURHOUSE mohu zmínit doplněk stravy JUVENKI ve formě ampulí či kapslí, které jsou výborným pomocníkem na dovolené. Obsahují výtažky z mrkve, pomeranče, brutnákového oleje a vitaminy betakaroten, C, E a minerální prvky zinek a selen,“ doplňuje Věra Burešová. 

Další vitaminy a potraviny, které podpoří opalování

Kromě betakarotenu patří k nejdůležitějším vitaminům pro krásné opálení bezesporu vitaminy E a C, z minerálních látek pak selen a zinek.

  • Vitamin E je silný antioxidant, pomáhá omlazovat pleť. Hojně je zastoupen ve vejcích, semínkách, mandlích, ořeších a v zelenině obecně.
  • Vitamin C je nezbytný při ochraně a tvorbě tkání, chrání buňky před oxidativním stresem. Vyskytuje se v citrusech, jablkách, zelenině (například řapíkatý celer, brokolice, paprika, kysané zelí). Vzpomeňme si například na námořníky, kteří díky absenci vitaminu C dokonce přicházeli o zuby.
  • Mezi přírodní zdroje selenu patří chřest, česnek, brokolice, hlávkový salát, hrášek. 
  • Zinek pak najdeme především v dýňových a slunečnicových semínkách, ořeších, listové zelenině, obilných klíčcích a játrech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).