Hlavní navigace

Pylový kalendář: sezona pylové alergie trvá deset měsíců

4. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Někomu teče z očí, ale není to zánět. Jiný od rána do večera kýchá, ale virózu nemá. Příčinou bývají viditelné i neviditelné pyly. Koncem ledna to začíná a počátkem listopadu obvykle končí. Podívejte se do našeho „pylového kalendáře“, kdy které rostliny, respektive jejich pyl, dráždí náš imunitní systém.

Jako první začínají kvést lísky, postupně se přidávají olše, břízy a další dřeviny. To ještě není jaro, ale pozdní zima. Tedy konec ledna a celý únor. Pylovou sezonu naopak zakončují rákosy a mnohé byliny.

Pylový kalendář je přehled pravděpodobného kvetení rostlin, jejichž pyl patří k největším alergenům.

Alergické reakce lze v prvních dnech potlačit některými léky. Jak si pomoci od alergické rýmy, očních nebo kožních projevech? Více v článku Při léčbě alergie pomohou i volně prodejné léky.

Samozřejmě nejvíc záleží na počasí. Mírná zima zahájí pylovou sezonu dřív než nekončící dubnové mrazy. Pylový kalendář je tedy jen orientační, ale praktický pomocník.

Zjistěte si, na jaké konkrétní rostliny (respektive jejich pyly) jste alergičtí, a omezte v době jejich kvetení vycházky.

Případně choďte ven ráno, nebo po dešti, kdy je koncentrace pylu ve vzduchu nejmenší.

Pylový kalendář ke stažení ve formátu PDF.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).