Hlavní navigace

Padají vám vlasy? Pozor na tyhle léky

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Změna ročního období, virózy, stres nebo horečka. To všechno mohou být příčiny zvýšeného padání vlasů. Jestliže jich denně ztratíte více než stovku, měli byste se mít na pozoru a zkontrolovat i lékárničku.

Příčiny padání či špatné kvality vlasů mohou být různé. Pro dobrý výsledek je třeba zjistit příčinu potíží a pokusit se ji řešit. Může jít o nevhodnou stravu (zde najdete 10 tipů, co jíst pro zdravé vlasy) či kosmetiku, hormonální změny či stres. Více o možných příčinách v článku Proč vám padají vlasy? Tentokrát se podíváme na možnou souvislost s užívanými léky.

Nejagresivnější jsou pochopitelně přípravky na léčbu rakoviny. Pacienti při chemoterapii neztrácejí jen vlasy, ale i obočí, řasy a ostatní ochlupení. Po ukončení léčby se růst vlasů i chloupků obnoví. (Dnes je již možná i chemoterapie bez vypadání vlasů, díky speciálnímu systému chlazení.)

Ostatní léky nezpůsobí vypadávání vlasů tak rychle. Při užívání léků, které jako vedlejší účinek uvádějí vypadávání vlasů, si pacient všimne problému až po několika týdnech nebo měsících od začátku léčby medikamenty. Po vysazení léků se vlasy většinou obnoví.

Nadužívání léků nemusí vést přímo k vypadávání vlasů, ale může významně ovlivnit jejich kvalitu. Vlasy mohou být slabší, křehčí a ztrácet lesk. S kvalitou vlasů pomohou různé výživové doplňky, toto jsou nejprodávanější doplňky stravy pro zdravé vlasy.

O jaké léky se jedná?

Přípravky na lékařský předpis

Léky na předpis, které mohou negativně ovlivnit kvalitu vlasů, jsou zejména:

  • Antidepresiva
  • Antiepileptika
  • Antihypertenziva – přípravky na snížení krevního tlaku
  • Antihyperlipidemika (hypolipidemika) – léky při arteroskleróze, na snížení cholesterolu a cévní nemoci 
  • Antimykotika – léky na některá plísňová onemocnění
  • Hormonální antikoncepce a hormonální substituční terapie (u žen estrogen a progesteron, u mužů testosteron a androgen, včetně steroidů)
  • Imunosupresiva – léky na regulaci imunitního systému (např. při transplantacích)
  • Léky na poruchu štítné žlázy (především ty, které snižují její hyperfunkci)
  • Léky na Parkinsonovu chorobu
  • Léky na ředění krve

Volně dostupné léky

Pokud je kombinujete ve velkém množství, mohou problémy s vlasy a kůží obecně způsobit všechny medikamenty, například nesteroidní protizánětlivé léky. Stejně tak se „chemie“ dokáže projevit při jejich dlouhodobém nadužívání.

Vitamin A. Ve formě doplňků je to jediný vitamin, kterým je možné se předávkovat. Při konzumaci ve velkých dávkách může také způsobovat padání vlasů, stejně jako všechny volně dostupné přípravky nebo léky na předpis, do kterých se vitamin A používá (často se jedná o přípravky na léčbu akné).

Pokud máte podezření, že vám zvýšené padání vlasů způsobují léky, poraďte se s lékařem o možnosti jejich změny. Zvýšené padání vlasů mohou způsobovat určité skupiny účinných látek v medikamentech, lékař nebo farmaceut vám může nabídnout další alternativy. Po ukončení léčby by se vlasy měly přirozeně vrátit do původního stavu, léčbu ale nikdy sami nepřerušujte bez konzultace s lékařem.

Odborná spolupráce:

Mgr. Monika Červinková

lékárna Salfa, Olomouc

Zuzana Gabčo Burdejová

kadeřnice, salon Zelená hlava Olomouc

Zdroje: www.webmd.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).