Hlavní navigace

Otestujte klíště na boreliózu z pohodlí domova

26. 7. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/Meli1670
Chcete mít jistotu, zda není vaše klíště infikované? Můžete jej poslat do laboratoře, nebo otestovat z pohodlí domova. Novinkou je domácí test Borélie z klíštěte, který pomáhá včas odhalit riziko lymské boreliózy po napadnutí klíštětem.

Pravidelně přinášíme:

Aktuální předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky.

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou.

V malých klíšťatech se může skrývat velké nebezpečí. Bakterie borélie totiž mohou člověku způsobit vážné zdravotní obtíže s chronickými následky.

Novinkou v portfoliu společnosti HARTMANN – RICO, kterou ocení lidé především v letních měsících, je domácí test Borélie z klíštěte, který pomáhá včas odhalit riziko lymské boreliózy po napadnutí klíštětem. „Výhodou tohoto testu je, že téměř okamžitě a v domácích podmínkách získáte cennou informaci, zda je nutné pozorování a návštěva lékaře, nebo jsou vaše obavy s nejvyšší pravděpodobností zbytečné,“ vysvětluje Ing. Luděk Ogoun, produktový manažer společnosti HARTMANN – RICO, a dodává: „Vyšetření klíštěte, které si pacient odstranil, je novou možnou volbou pro včasnou diagnostiku.“

Lymská borelióza je onemocnění, které přenášejí především klíšťata. Onemocnění, které vyžaduje přeléčení antibiotiky, je však třeba včas diagnostikovat. Při podezření na boréliovou infekci hraje v první fázi nejdůležitější roli klinické vyšetření.

„Příznakem probíhající infekce většinou bývá erythema migrans – červená skvrna s bledším vnitřkem, která se začíná tvořit v okolí místa kousnutí po několika dnech až týdnech. Ta se postupně zvětšuje na velikost 10 až 15 centimetrů a může se objevit na různých částech těla. U některých lidí se však tyto kožní projevy nevyskytnou a onemocnění může bez povšimnutí pokračovat,“ upozorňuje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., přednosta Ústavu všeobecného lékařství.

Kdy je vhodné použít test?

Na rozdíl od viru klíšťové encefalitidy přítomného v slinách klíštěte se bakterie borélie vyskytují v jeho střevě. Proto se předpokládá, že pro infikování člověka je nutná delší doba přisátí – asi 12 až 24 hodin. Pokud se podaří klíště odstranit dříve, je pravděpodobnost infekce malá. Klíště vyndejte za pomoci pinzety, kleští, háčku nebo speciální karty.

  • Test použijte v případě, že jste objevili již delší dobu přisáté klíště, nebo jste ho nemohli odstranit do 12 hodin od předpokládaného přisátí.

Podrobnosti o testu:

  • Test se provádí ze samotného klíštěte, nikoli ze vzorku krve člověka.
  • Diagnostická metoda je vhodná pro všechny věkové kategorie (tedy i pro děti).
  • Výsledky do 10 minut.
  • Cena se pohybuje okolo 300 korun.

Co když jsou výsledky pozitivní?

Přítomnost viru v klíštěti neznamená automatickou nákazu. Pozitivní výsledek je pouze potvrzením přítomnosti patogenů v klíštěti. Značí tedy zvýšené riziko nákazy.

Inkubační doba boreliózy jsou dva měsíce, respektive protilátky v těle je možné detekovat tři až šest týdnů po infekci. Potvrdit přítomnost borélií vyšetřením krve je tedy možné až s odstupem několika týdnů po napadení klíštětem.

Dále záleží na:

  • době přisátí klíštěte
  • imunitním systému člověka

Pozitivní výsledek konzultujte s lékařem.

Pokud nemáte k dispozici domácí test, můžete klíště odeslat do laboratoře. Vyndejte jej za pomoci pinzety, kleští, háčku nebo speciální karty. Není tedy potřeba vzorek kůže, krev, nebo dokonce moč. Důležitý je „zadeček“, pokud vám tedy zůstala v ráně kusadla, můžete poslat bez nich. Je-li klíště přetržené, pošlete všechny kousky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).