Hlavní navigace

Novinky ve vyhlášce o preventivních prohlídkách: přibyla vyšetření

17. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/valelopardo
Vyhláška o preventivních prohlídkách prochází změnami. Rozšiřuje se například škála vyšetření, která by měl lékař pacientovi udělat. O jaké změny půjde?

Glykemie ve 30 letech

Dospělí pacienti asi uvítají, že budou mít při preventivní prohlídce u praktického lékaře nárok na:

  • Laboratorní vyšetření glykemie ve 30 letech. 

Dosud se glykemie zjišťovala při první všeobecné preventivní prohlídce po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost, tedy cca v 18 až 19 letech, a pak až od 40 let věku ve dvouletých intervalech.

„Toto vyšetření by mělo mít význam při časném záchytu diabetu, a soudě podle zájmu o vyšetření glykemie při orientačním testování, které VZP svým klientům nabízí při různých akcích, i pacienty samotné jejich hodnoty cukru v krvi zajímají,“ doplňuje mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Testy na cukrovku: podle čeho vybrat glukometr a kolik přispěje pojišťovna? 

Ledviny a plíce pod kontrolou

Druhou novinkou pro dospělé je vyšetření týkající se ledvin:

  • Laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi od 50 let věku ve čtyřletých intervalech.

Rodinná anamnéza:

  • Z pohledu pacienta pak jen drobnou změnou je, že lékař se má při doplňování rodinné anamnézy zaměřit nejen na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, diabetu, poruch metabolizmu tuků a nádorových onemocnění a na výskyt závislostí, ale také na výskyt onemocnění plicních.

Všechny tyto úpravy vyhlášky by měly přispět k včasnému odhalení rizik závažných civilizačních onemocnění.

Na zánět močových cest neplatí jen brusinky.

Poučení o výživě kojenců

U dětí se rozšířil hlavně obsah první preventivní prohlídky, která se provádí zpravidla do dvou dnů po propuštění z porodnice, a to pokud možno v jeho vlastním sociálním prostředí, tedy doma. Přibyla zde:

  • Kontrola dotazníku ohledně rizika tuberkulózy a doporučení dalšího postupu podle vyhlášky upravující očkování proti infekčním nemocem.
  • Nově má také lékař maminku poučit o péči o novorozence a o kojení, případně o umělé mléčné výživě. Čím podpořit laktaci aneb kojení bez problémů 
  • Poučit o preventivním podávání vitamínu D. Preventivní podávání vitaminu D proti křivici se pak zahajuje ve 14 dnech věku dítěte; podává se po celý první rok a lékař má při preventivních prohlídkách jeho podávání kontrolovat. Kde vzít vitamin D? Vigantol a jeho alternativy
  • Stejně tak má lékař maminku už při první prohlídce dítěte poučit o potřebě opakování preventivního podání vitaminu K (nejen zkontrolovat jeho preventivní podání). Vitamín K slouží jako prevence krvácení vyvolaného jeho nedostatkem, které se může vyskytnout i u zcela zdravě se jevících novorozenců a kojenců. Může jít o nitrolebeční krvácení či krvácení do zažívacího traktu, méně často dítě krvácí z pupečníku nebo po krevních odběrech. Pokud novorozeně dostane v porodnici vitamín K injekčně, není nutno dávku opakovat. Pokud ale po porodu dostane vitamín K formou kapky přípravku Kanavit do úst, je nutné dávku opakovat 1× týdně až do stáří 10 až 12 týdnů věku.
  • Mezi informace, které má maminka od lékaře dostat při preventivní prohlídce dítěte, novela vyhlášky výslovně zařadila poučení o výživě dítěte, a to v jeho 4 až 5 měsících.
  • Asi největší novinkou v obsahu preventivních prohlídek malých dětí je provedení vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra v 18 měsících věku. Takové vyšetření se dosud plošně nedělalo.

Čekáte miminko? Už si hledejte pediatra. A mimochodem, pojišťovny vám mnohé proplatí

Preventivní vyšetření u školáků

U větších dětí, a to ve věku 7, 9, 11 a 13 let, je nově součástí preventivní prohlídky:

  • Vyšetření koncentrace celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů, vyskytuje-li se v rodinné anamnéze do 55 let věku ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angina pectoris, náhlé cévní mozkové příhody nebo hyperlipoproteinemie.

Vyhláška o preventivních prohlídkách (č. 70/2012 Sb.) se mění dnem 17. října 2016, kdy nabývá účinnosti vyhláška č. 317/2016 Sb. U preventivních prohlídek gynekologických a stomatologických k žádným změnám nedochází.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).