Hlavní navigace

Nikomu to neříkejte, bělím si zuby

2. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V Americe nikdo nechce být v minoritě žlutých zubů, u nás je to zatím naopak. Ale čím dál víc zejména mladých lidí chce mít úsměv jak z hollywoodského filmu. Fungují bělicí pásky? Které bělení je účinné a bezpečné?

Moje kamarádka Kristýna má krásně bílé zuby, bělí si je pomocí speciálních gelových pásků. A tak jsem se tuto metodu také rozhodla vyzkoušet. Zatímco Kristýna si pásky pochvaluje už několik let, já jsem dvacetidenní kůru nevydržela, bolely mě během ní velmi nepříjemně zuby. K opatrnosti při domácím bělení nabádají také odborníci.

Bělicí pásky: za málo peněz málo bělení

K otestování mi byly z portálu BeliciPasky.cz doporučeny údajně nejprodávanější Professional Effects z řady Crest 3D White. Krabička obsahuje dvacet párů jednotlivě zabalených pásků, které si tedy po dobu dvaceti dní lepíte na vrchní a spodní patro, vždy na třicet minut. Pásky jsou potažené jemnou vrstvou speciálního bělicího gelu, který má účinkovat proniknutím póry zubní skloviny na její zežloutlé části, zároveň se umí dostat i na méně dostupná místa.


Autor: Eva Fryšarová

Testovala jsem bělicí pásky Crest 3D White

„Bělicí pásky Crest jsou absolutně bezpečné, takže se lidé nemusí bát žádných komplikací. Obsahují stejné ingredience, které používají stomatologové při ambulantním bělení. Jejich výhoda je způsob aplikace v pohodlí domova, přijatelná cena a kvalita. Pro lidi s citlivými zuby může jejich používání znamenat zvýšení citlivosti zubů během používání, ale po dokončení kúry se vše vrátí zpět do normálu. V nabídce má Crest i pásky pro citlivé zuby, takže si opravdu každý najde to, co mu nejvíce vyhovuje,“ vysvětlila mi v úvodu Adriana Seltanová z BeliciPasky.cz s tím, že po dokončení kúry se můžete těšit na bělejší zuby až o několik stupňů.

„Záleží na typu pásků. Ty levnější vybělí zuby o jeden až tři stupně, ty kvalitnější mohou vybělit i o pět až osm stupňů. Záleží také na tom, zda zákazník pije kávu nebo kouří,“ dodává s tím, že standardně bílé zuby vydrží od dvanácti do čtyřiadvaceti měsíců.

Pavlovův pes

Kamarádka Kristýna mě předem připravila na to, co mě čeká: „Aplikace je velmi snadná. Ráno jsem si pásky na zuby nalepila, šla jsem do sprchy, učesala se, oblékla, s pásky se dá zcela normálně dýchat, mluvit, pít, po třiceti minutách jsem si pásky odlepila, vyčistila si zuby a začala pracovat. Pásky mě vůbec v ničem neomezovaly,“ popsala. Od čtvrtého dne prý dokonce začaly být viditelné výsledky a po dvaceti dnech měla zuby krásně vybělené.

Na webových stránkách BeliciPasky.cz se nicméně pro lepší efekt doporučuje nečistit si zuby hodinu před ani po použití. Tím pro mě vznikalo první menší úskalí, ve kterou denní dobu je vlastně zvládnu používat. Ráno bez vyčištěných zubů jít ven nemůžu, večer do postele stejně tak. Nakonec jsem se s tím ale nějak poprala.

Napoprvé jsem měla z aplikace pásků strach, nevěděla jsem, co mě čeká a zacházela s nimi značně neohrabaně. Nebude mě to bolet? Jak půjdou sundat? Také ústní dutina očividně nevěděla, co to na ni zkouším, a tak jsem neustále měla plnou pusu slin.

Další pokus dopadl o poznání lépe, už jsem věděla, co a jak, a přestala jsem si připadat jak slintající pes. Bez problémů vydrželo bělení asi týden, pak se najednou objevil nepříjemný pocit.

Problém citlivých zubů

Cítila jsem divnou bolest, mrazení v zubech nebo dásních, nemohla jsem si pořádně vychutnat jídlo. Zkusila jsem si dát krátkou pauzu. Ani podle Belicipasky.cz nebyl můj případ nic výjimečného, jeden z často řešených problémů se skutečně zaobírá otázkou „Po použití pásků začnu pociťovat nepříjemnou citlivost zubů“. 

„Citlivost zubů je standardní reakce vašich zubů na hydrogen peroxid, který se používá na bělení zubů nejen při používaní bělicích pásků, ale i při každém jiném způsobu bělení zubů. Citlivost budete pociťovat jen krátce po použití a hned po dokončení celé kúry se ztratí. Citlivost není nijak nebezpečná, pásky byly klinicky testovány a nijak nepoškodí vaši zubní sklovinu,“ píše se na stránkách produktu.

Po několika dnech jsem tedy pásky znovu nasadila, jenže ruku v ruce s tím se vrátila i známá nepříjemná bolest. Dala jsem si znovu den pauzu, ale začalo to nanovo. Říká se, že pro krásu se musí trpět, ale pro mě je důležitější, abych se cítila v pohodě a mohla se normálně najíst. Z bolestivých dásní jsem byla nervózní.

Bělící kúru jsem tak asi v její polovině vzdala. Jestli mi alespoň něco takto polovičatá zkušenost přinesla, posoudit úplně nedokáži. Každopádně se zase ráda vrátím k českému mainstreamu. Fakt je ten, že jsem možná coby nováček mohla sáhnout po variantě Vivid, která je určená právě začátečníkům, zároveň existuje i varianta Gentle Routine pro citlivé zuby. Ty se používají jednou denně po dobu pouhých pěti minut osmadvacet dní.

Češi se za bělení zubů stydí

Bělicí pásky jsou pro Čechy skutečně ještě oblast ne příliš objevená. „Bělicí pásky v České republice stále představují novinku v oblasti bělení zubů a postupně se dostávají do povědomí lidí. V USA má většina lidí krásné bílé zuby jako z hollywoodského filmu, a pokud je má někdo žluté, představuje to problém, protože nikdo nechce být v minoritě žlutých zubů. V Česku je to naopak, ale trend se velmi rychle mění a stále více a více lidí, hlavně mladých, chce mít bílé zuby,“ potvrzuje Adriana Seltanová.

Také moje kamarádka se s bělícími páskami poprvé setkala v Americe, když tam před sedmi lety byla na pracovním pobytu. „V každé druhé domácnosti byly pásky a zubní nit běžnou součástí denní hygieny. Já v té době považovala za vrchol péče o zuby tenkrát moderní zubní kartáček Curaprox,“ vzpomíná Kristýna.

Rovněž přiznává, že v Česku je přístup k bělení zubů velmi opatrný. „Občas mě zaráží, když se mě někdo zeptá, zda jsem si náhodou někdy zuby nevybělila a otázku položí velmi potichu, nesměle a bokem, aby to nikdo jiný neslyšel, snad proto, abych se v případě kladné odpovědi necítila trapně. Tomu se vždy musím pousmát,“ říká. „Velmi ráda odpovídám ano, zuby jsem vybělila domácím bělením pomocí gelových pásků a vůbec mi to nepřijde jako něco, co by měl člověk skrývat. Mně přijde naopak zarážející, že se o bělost svých zubů stará tak málo Čechů. Péče o zuby je pro mě to samé jako péče o vlasy. Je přirozené, že se nám vlasy mastí, proto si je myjeme šampony, které jsou běžně k dostání na trhu. Stejně tak je přirozené, že zuby časem žloutnou, proto si je můžeme udržovat bílé pomocí gelových pásků,“ dodává.

Pro bělejší zuby do ordinace

Odborníci však před domácím bělením zubů varují a nedoporučují ho. Podle nich může bělení na vlastní pěst s pomocí volně prodejných přípravků přinést nepředvídatelné výsledky a způsobit v ústech škody.

„Podle vyhlášky může být ve volně prodejných přípravcích obsah peroxidu vodíku, což je jedna z nejužívanějších látek na bělení zubů, menší nebo rovný 0,1 %. Tato koncentrace je naprosto minimální k tomu, aby pacientovi neublížila, ale dle mého názoru ani nepomohla,“ říká dentální hygienistka Diana Sádovská.

Pokud někdo touží po bělejších zubech, jeho kroky by podle ní měly vést do lékařské ordinace. „Odborník totiž nejlépe posoudí, zda je pro pacienta bělení vůbec vhodné a jaký způsob má zvolit. Bělení zubů není vhodné pro pacienty s neopravenými zubními kazy. Opatrnosti je třeba i u citlivých zubů a dále je důležité si uvědomit, že při bělení se barva výplní a korunek a můstků nezmění,“ vysvětluje Diana Sádovská. „Při domácím bělení pod dohledem odborníka se pacientovi zhotoví otisk a podle něj se pak vyrábí individuální nosič přímo na míru pacientovi. Zde je pak výrazně snížené riziko, že se bělicí gel dostane mimo zuby na dáseň, kterou může poleptat, což je v případě těchto konfekčních přípravků velkým rizikem,“ dodává.

Zuby musí být před bělením naprosto v pořádku

Stejně to vidí také v pražském Zubním centru Ořechovka, kde provádí bělení zubů v ordinaci nebo pomohou s tím domácím. „Domácí bělení zubů pod kontrolou odborníka je oproti ordinačnímu bělení pomalejší kvůli používání nižších koncentrací bělicích látek po delší dobu a je také náročnější na spolupráci pacienta. Je vhodné pro toho, kdo je ochotný si dva i více týdnů disciplinovaně nasazovat plastové nosiče s bělicím prostředkem, dodržovat takzvanou bílou dietu a alespoň omezit kouření,“ říká vedoucí zubní lékař Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

Základním předpokladem každého bělení je dobrá ústní hygiena a zdravý chrup. „Před bělením je rozhodně potřeba odstranit zubní kámen, vyléčit případný zánět dásní a dát do pořádku zubní kazy,“ vysvětluje stomatolog. Pacienty s citlivými zubními krčky je také třeba upozornit na možnou zvýšenou citlivost zubů během bělení a těsně po něm. Obecně je pak bělení zubů nevhodné pro těhotné a kojící ženy a rovněž pro děti.

Bělení zubů

  • domácí – pomocí různých bělicích přípravků, např. bělicích pásků
  • domácí – pod dohledem odborníka pomocí individuálního nosiče s bělicím prostředkem
  • v ordinaci
  • alternativou je kombinace ordinačního bělení s domácím

Bělení není vhodné

  • pro těhotné a kojící ženy
  • pro děti
  • pro osoby s kazy, záněty, zubním kamenem

Bělení doma, ale pod dohledem

Při domácím bělení je důležitá disciplinovanost a poslušnost, požadovaného výsledku bělosti zubů se totiž dosáhne pomaleji než při bělení v ordinaci. A jak domácí bělení pod kontrolou odborníka probíhá?

Pokud stomatolog po vyšetření vašich zubů shledá, že bělení nic nebrání, provedou se otisky zubů a v laboratoři vám vyrobí nosiče přímo na míru. „Dentální hygienistka pak nosiče vyzkouší pacientovi v ústech a předá mu bělicí gely, s nimiž ho samozřejmě nejdřív naučí zacházet,“ popisuje praxi dentální hygienistka Lucie Suková ze Zubního centra Ořechovka. Pak již následuje samotná domácí péče, kdy si pacient sám nasazuje na zuby nosič s bělicím prostředkem. „V ústech by měl být buď několik hodin během dne, nebo celou noc,“ upřesňuje dentální hygienistka. A dodává, že při domácím bělení bývá často pro muže i ženy problémem tzv. bílá dieta. „Pacienti by při bělení neměli jíst či pít nic, co může zabarvovat zuby. Například kávu, černý čaj, červené víno, borůvky, červenou řepu a podobně. Kuřáci by měli vynechat či alespoň co nejvíc omezit cigarety,“ vypočítává.

Alespoň pro začátek se vyplatí jít k odborníkovi

Výhodou bělení v ordinaci je rychlejší dosažení požadovaného efektu. Na rozdíl od bělení doma se totiž v ordinaci používá koncentrovanější bělicí látka po kratší dobu a celá procedura tak trvá přibližně 90 minut. Kromě toho je navíc pacient po celou dobu bělení pod dohledem odborníka a nemusí se vůbec o nic starat. Alternativou je kombinace ordinačního bělení s domácím, kdy je celý proces nastartován intenzivním bělením v ordinaci a teprve pak pokračuje domácí péčí.

Také při bělení v ordinaci či doma pod dohledem vás ovšem může zaskočit přecitlivělá reakce zubů. „Pacienti mohou po ošetření pozorovat zvýšenou citlivost bělených zubů. Tato reakce je pouze dočasná a obvykle netrvá déle než jeden až dva dny. Také citlivost dásní, pokud se vyskytne, brzy odezní,“ doplňuje kolegy ze Zubního centra Ořechovka dentální hygienistka Alena Jirkovská. Podle ní bývá zvýšená citlivost zubů dost častá, lze ji ale minimalizovat aplikací speciálních přípravků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).