Hlavní navigace

Kde vzít vitamin D? Vigantol a jeho alternativy

12. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pediatři miminkům předepisují Vigantol coby zdroj potřebného vitaminu D. Někteří rodiče s ním nejsou spokojeni a dávají mu za vinu bolesti břicha a neklid svých novorozenců. Je k tomuto léku alternativa?

Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je slunce. V letních měsících jsme na našem území vystaveni slunečním paprskům průměrně šest a půl hodiny denně. V zimě to někdy nebývá ani hodina. Pokud ji navíc strávíme doma nebo jinde pod střechou, může se vyskytnout problém – měknutí kostí, nebo dokonce křivice.

V minulých letech se podařilo problémům s kostmi předejít tím, že rodiče děti preventivně krmili vitaminem D. V současnosti je nejběžnějším zdrojem právě Vigantol – doporučená denní dávka vitaminu D v jedné kapce. Pohodlné a nenáročné. Můžete ji novorozenci kápnout přímo do otevřené pusinky třeba při přebalování či podat na lžičce. Dítě si toho ani nevšimne.

Vigantol

Používá se k prevenci a léčbě stavů, při kterých je snížená hladina vápníku v krvi, a k zabránění rozvoje chorobných stavů způsobených nedostatkem vitaminu D, což může být zapříčiněno nedostatečným vstřebáváním vitaminu z tenkého střeva (např. po operacích).  

Mezi vedlejší účinky Vigantolu patří zácpa, plynatost, nevolnost, bolest břicha anebo průjem.

Mohou se též vyskytnout reakce z přecitlivělosti, jako je svědění kůže, vyrážka či kopřivka.

Což jsou také nejčastější důvody, proč rodiče hledají k tomuto léku alternativu.

Jaké jsou alternativy k Vigantolu?

1. Doplňky stravy

Vigantol je registrovaný lék, který má zaručené účinky, vydává se na předpis a bývá plně hrazený zdravotními pojišťovnami. Oproti tomu si můžete zakoupit vitamin D ve formě doplňků stravy, které však musíte plně uhradit.

Vitamin D běžně seženeme ve formě tablet. Ty ovšem nejsou pro kojence vhodné. Pro nejmenší musíte hledat tekutou formu. Např.:

2. Sluneční paprsky

Abychom měli jistotu, že dopřáváme svému dítěti dostatek vitaminu D ze slunečních paprsků, měli bychom jej slunci nabízet alespoň denně po dobu třiceti minut. Čím nižší fototyp, tedy tmavší kůže, tím je potřeba delší doba.

Vzhledem k tomu, že vystavování se slunci je velkým rizikem pro vznik nádorových onemocnění kůže, dochází v tomto případě ke střetu, protože jak oblečení, tak ochranné krémy vytvoří pro příjem vitaminu bariéru.

3. Potraviny bohaté na vitamin D

Potřebným vitaminem bývá obohacená i výživa pro kojence a přidává se i do mléčných výrobků.

  • Tučné mořské ryby: Jen co začnete s příkrmy, zařaďte do jídelníčku tučné mořské ryby. Například lososa nebo tuňáka. 
  • Vaječný žloutek: Vitamin D je obsažen i ve vaječném žloutku. Bohužel jedno vejce zdaleka nepokryje doporučenou denní dávku.
  • Houby: Stejně tak, jako dokáže absorbovat vitamin D ze slunce lidská kůže, umějí to i houby, které jsou vystavené slunečnímu záření. Například žampiony (hledejte ty, které se pěstují pod UV světlem).
  • Další potraviny: K dalším potravinám, které jsou bohaté na vitamin D, ale patrně jimi nebudete kojence krmit, patří například tresčí olej, kvalitní vepřové sádlo, slanina, ústřice, sardinky, kaviár, krevety a plnotučné mléko.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).